Oosterse korthaar

Oosterse korthaar: een praatgrage avonturier

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De Oosterse korthaar is een middelgroot, kortharig kattenras dat afstamt van de Siamese kat. Katten van dit ras zijn geliefd vanwege hun speelse karakter en hun elegante uiterlijk. Er bestaat veel discussie over de exacte afkomst van de Oosterse korthaar, maar wat wel duidelijk is dat dit ras veel eigenschappen deelt met de Siamees. Denk hierbij aan karaktereigenschappen, uiterlijke eigenschappen en eigenschappen op gebied van erfelijke aandoeningen.

Hoe ziet een Oosterse korthaar er uit?

Oosterse korthaar ligt te slapen

Wat direct opvalt aan de Oosterse korthaar is zijn tengere bouw. Het lichaam van deze kat is lang en slank gebouwd. Zo is de hals wat lang, de buik smal en zijn de poten goed in verhouding met het lichaam. Door de korte maar zijdezachte vacht lijkt dit ras extra slank. De kop van de Oosterse korthaar is wigvormig. Opvallend zijn de grote oren, die ver uit elkaar staan en erg spits zijn.

De ogen zijn amandelvormig en schuin geplaatst, waardoor dit ras een exotische uitstraling heeft. De kleur van de ogen hangt af van de kleur van de vacht. Over het algemeen zijn de ogen smaragd- of jadegroen, met uitzondering van de Oosterse Korthaar met witte vacht. Deze heeft namelijk diepblauwe ogen (hier meer rassen). Heeft het beestje een rode of crèmekleurige vacht, dan kan het voorkomen dat ‘ie gele of koperkleurige ogen heeft. In het eerste levensjaar van de kat ontwikkelt de kleuren van de ogen zich nog, pas na 1 jaar hebben de ogen hun definitie kleur.

Diverse soorten vacht mogelijk

Net zoals bij andere kattenrassen, zoals de … en de …. , bestaan er Oosterse kortharen in uiteenlopende kleuren en met diverse soorten vacht. Zo kan de kat effen aftekeningen hebben, in een zuiver witte (Foreign White), zwarte (Ebony), blauwe, chocolate (Havana)  of lilac (Lavendel) kleur. Andere voorkomende vachten zijn….

  • Tortie- en tabbyvachten, waarbij de onderkant van de haren ontkleurd is (smoke of silver) of waarbij de vacht gemarmerd (brede strepen) is
  • Getijgerde vacht met smalle strepen
  • Gevlekte/spotted vacht

De meest voorkomende kleur vacht bij dit kattenras is de bruine Havana-kleur.

Karakter: een praatgrage avonturier

De Oosterse Korthaar is een kat die je genoeg aandacht moet geven. Dit omdat het een zeer aanhankelijke en beweeglijke kat is. Katten van dit ras houden van spelen en van op avontuur gaan. Daarnaast staat dit ras bekend als “spraakzaam”. Dit betekent dat ze veel geluid maken en vaak aan het miauwen zijn. Daarnaast is de Oosterse Korthaar een erg sociale en intelligente kat. Zo leren ze graag trucjes en kunnen ze goed met jonge kinderen en andere huisdieren. Geaaid en geknuffeld worden vinden ze geen probleem. Integendeel, ze vinden het juist erg fijn!

Verzorging

Oosterse_Korthaar_Kitten-1024x682

Vanwege zijn korte haar heeft deze kat weinig vachtverzorging nodig. De vacht wordt immers niet zo snel vuil als die van langharige katten. Over het algemeen is één keer per week borstelen genoeg. Natuurlijk zijn andere zaken, zoals het checken en schoonmaken van de oren, het knippen van te lange nageltjes en het goed schoonmaken van essentieel belang. Zorg ook voor goede, gezonde voeding voor het beestje.

Oosterse korthaar heeft dezelfde kwaaltjes als Siamees

Omdat de Oosterse korthaar afstamt van de Siamees, heeft deze dezelfde gezondheidsproblemen en erfelijke aandoeningen. Mogelijke erfelijke aandoeningen zijn:

  • amyliödosie (eiwatafzetting)
  • PRA
  • mastceltumor
  • lymfeklierkanker
  • blaasgruis

Ondanks het feit dat de Oosterse korthaar aanleg heeft voor bepaalde erfelijke ziektes, heeft dit ras over het algemeen een robuuste gezondheid. Desondanks is het verstandig om na te denken over het afsluiten van een kattenverzekering.

De oorsprong van dit kattenras

De Oosterse korthaar vindt zijn oorsprong in het hedendaagse Thailand. Rond het begin van de 20e eeuw werden de eerste katten, tegelijk met de Siamezen, meegenomen naar Engeland. Daar waar de Siamees razend populair werd, werd er relatief weinig interesse getoond in de korthaar. Het ras verdween zelfs voor een tijdje! Pas in de jaren ‘50 kwamen de Oosterse kortharen weer terug, toen met in Engeland besloot om Siamezen te kruisen met huiskatten en Abessijnen. De eerste ‘officiële’ kat van dit ras werd in 1952 geboren en had de naam Elmtower Bronze Idol.

Kopen of adopteren van de Oosterse korthaar

Lijkt dit kattenras jou wel wat? De prijs van een rasechte Oosterse korthaar ligt tussen de €400 en €650,-. Wij raden iedereen die geïnteresseerd is in dit ras om contact op te nemen met een van de rasverenigingen en werkclubs. Zij kunnen je vervolgens in contact brengen met een goede, betrouwbare fokker.

Schuiven naar boven