Multi-colour Noorse kat ligt in een grasveld. Noorse mythologie kattennamen

De 15 leukste kattennamen uit de Noorse Mythologie

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Hoe kies je de perfecte naam voor je nieuwe kat met een hele wereld aan inspirerende en leuke namen?

Natuurlijk wil je een naam uitkiezen die bij zowel jou als jouw kat past, maar nog leuker is het als hij ook nog eens een bijzondere betekenis heeft.

Mythologie is een geweldige bron van inspriatie voor namen die veel betekenis hebben. Alles, van goden en godinnen tot nimfen en zelfs mystieke locaties kunnen geweldige namen voor je kitten of kat zijn.

Een zo’n bron van inspiratie is bijvoorbeeld de Noorse mythologie.

Je bent misschien zelfs al wel bekend met de naam Thor of Odin, maar de Noorse mythologie is rijk aan vele andere goden en goddinnen die, onder leiding van Odin, vele avonturen beleven. 

In dit artikel bekijken we 15 namen uit de Noorse mythologie die perfect kunnen zijn voor je nieuwe kat. Van mooie en lieve tot stoere en epische namen, in deze lijst vind je ze allemaal!

Lees meer: welke kattenspullen zijn handig om in huis te hebben voor je kitten?

Meest populaire Noorse kattennamen

Asgard

Asgard is een van de 9 werelden uit de Noorse mythologie, die zweeft in de lucht. Het is ook de thuisbasis van Odin en veel van de andere Noorse goden. 

Asgard is onzichtbaar voor de sterfelijke wereld en ermee verbonden door een regenboogbrug genaamd Bifrost. Deze naam zou goed kunnen werken voor een kat met zilverachtige of bontgekleurde vacht.

Je kunt jouw kat dus eigenlijk zowel Asgard als Bifrost noemen om hier op in te spelen, hoewel Asgard meer herkend zal worden wanneer je je vrienden de naam van je nieuwe kitten vertelt. Als je meerdere katten besluit te nemen hoef je natuurlijk helemaal niet te kiezen!

Embla

Deze naam komt van de Oud-Noorse term voor “iepen”. Het betekent onzeker, dus het zou perfect kunnen werken voor een wat meer timide kat. 

In de Noorse mythologie was Embla de eerste menselijke vrouw. Zij en haar man Ask werden gemaakt door 3 goden uit 2 bomen. Zeker een orginele naam met een mooie betekenis dus.

Frey & Freya

Frey en Freya zijn broer en zuster goden in de Noorse mythologie. Frey is de god van regen, zon en oogsttijd. Freya is een godin van liefde en vruchtbaarheid. Ze geniet van de mooiere dingen in het leven. Freya is ook een ervaren tovenares.

Deze namen kunnen goed zijn voor katten die houden van de fijnere dingen in het leven, zoals eten of lekker veel knuffelen! Het zijn zeker geweldige namen voor een broertje en zusje.

Lees ook: de 53 populairste Islamitische kattennamen

Gandalf

Je hebt misschien gedacht dat deze naam alleen gebruikt werd voor tovenaar uit Tolkien’s Lord of the Rings, maar het komt oorspronkelijk uit de Noorse mythologie.

De naam betekent “tover elf” in het Oud-Noors, dus het is niet verrassend dat Tolkien het gebruikte in zijn romans.

Dit is een goede naam voor een wijze, sterke of mysterieuze kat.

De Noorse boskat is een heel bijzonder kattenras. Lees hier meer over deze beauties.

Hel

Hel is de dochter van de ondeugende god Loki. Haar naam komt van de Noorse onderwereld, ook wel Hel genoemd. Het woord betekent “verbergen” in het Oud-Noors.

Hel regeerde de onderwereld waarnaar ze was vernoemd. Deze naam zou kunnen werken voor een zwarte kat of een kat met een donkerdere of meer majestueuze aard.

Loki

Loki is de god van bedriegen. Loki kan zo ongeveer alles manipuleren en heeft zelfs het vermogen om zijn eigen vorm en geslacht te veranderen. Loki heeft een voorliefde voor streken en gaat heel ver om grappen te maken ten koste van anderen.

Loki kan egoïstisch zijn, maar hij is ook de grappigste van de Noorse goden. Deze naam zou goed kunnen werken voor een speelse, avontuurlijke of dwaze kat. Een beetje een boefje, zoals bijvoorbeeld een Maine Coon.

Mjolnir

Mjolnir (spreek uit als myawl-nir) is de naam van de hamer van de dondergod Thor. Mjolnir is zo krachtig dat het bergen in slechts één klap kan pletten.

De hamer heeft een kort handvat en is gemaakt door dwergen. Mjolnir kan een goede naam zijn voor een zwaardere of grote kat omdat de hamer zo stevig en krachtig is.

Odin

Misschien wel een van de populairste kattennamen in deze lijst. Odin was het hoofd van alle Noorse goden. Deze eenogige god had een stel raven die over de hele wereld vlogen en voor hem spioneerden. Odin is de god van wijsheid, oorlog en kunst.

Hij woont in het paleis van Valhalla, een plaats waar krijgers die dapper genoeg hadden gevochten naar toe konden gaan nadat ze stierven tijdens de strijd.

Odin kan een goede naam zijn voor een zwarte kat, een dappere of wijze kat, of een bijzonder goede naam voor een eenogige kat als je van dat soort zwarte humor houdt.

Rune

Runen zijn een reeks letters die een geschreven taal vormen. De vroegste runen dateren uit 150 na Christus. Rune kan een goede naam zijn voor bijna elke kat, omdat de meeste katten nieuwsgierig, mysterieus en wijs zijn en je kunt kiezen of je het op zijn Engels wilt uitspreken of op zijn Nederlands.

Saga

Saga was de godin van geschiedenis en poëzie.

Een sage is ook een lang verhaal, dus dit is een orginele naam voor een kat met een uitgebreide gescheidenis die misschien al het een en ander heeft meegemaakt of van hoe je hem kreeg bijvoorbeeld. 

Je kunt kiezen om jouw kat Saga te noemen op zijn Engels of Sage.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Sigurd

Sigurd was een Noorse held die vele avonturen beleefde. Hij doodde de draak Fafnir en vond zo zijn schat. Toen hij het drakenbloed proefde, kreeg Sigurd het vermogen om met vogels te praten.

Sigurd komt van de Oud-Noorse woorden voor ‘overwinning’ en ‘bewaker’. Een hele epische kattennaam dus!

Deze naam zou geweldig kunnen zijn voor een kat die ervan houdt naar vogels te kijken of graag op avontuur gaat.

Ook Fafnir uit dit verhaal kan natuurlijk een leuke naam zijn voor je kleine draak 🙂

Sindri

Sindri kan in het Oud-Noors ‘klein’ of ‘sprankelend’ betekenen. In de mythologie was Sindri een dwerg die allerlei soorten magische creaties voor de goden maakte. Deze naam kan goed zijn voor een kleine kat of voor eentje met een levendige persoonlijkheid zoals Bengalen.

Thor

Nog zo’n epische naam! Thor is de god van bliksem, donder, storm en kracht. Hij hanteert een machtige hamer, Mjolnir, dat misschien wel het meest beroemde wapen in de Noorse mythologie is.

Thor wordt meestal beschreven met rood haar, dus deze naam kan goed zijn voor een rode of roodbruine kat. Het zou ook een geweldige naam zijn voor een  grote en krachtige kat, zoals een Noorse boskat.

Tyr

In de Noorse mythologie is Tyr de god van de wet en heldhaftige glorie. De god wordt meestal met slechts één hand afgebeeld.

Dit is een mooi naam voor een kat die een poot of deel van zijn of haar staart mist of voor eentje met een sterk temperament.

Valkyrie

Een Valkyrie is een maagdelijke krijgster die uitkijkt naar strijd en veldslagen en op een dappere manier wil sterven om zich bij de goden te kunnen voegen in de zalen van Valhalla. De Valkyrie bereiden de strijdkrachten van de goden voor op de komst van Ragnarok, het einde der tijden.

Valkyrie is altijd dapper en stoutmoedig, maar ze kunnen ook liefhebben. Deze naam past dus goed bij een sterke poes die nergens bang voor is!

Je kunt het Engelse Valkyrie gebruiken of kiezen voor Valkure.

 

Zoals je hebt kunnen zien zijn er een heleboel mooie namen uit de Noorse mythologie om uit te kiezen. Was dit toch niet helemaal wat je in gedachte had? Neem dan een kijkje naar deze mooie Indiaanse (Native American) of Zweedse kattennamen.

Zat er eentje voor jouw nieuwe kat tussen? Als we er een hebben gemist stuur hem dan vooral in!

Zoek je specifiek poezennamen? Hier zijn de meest populaire namen voor een poes. 

Schuiven naar boven