Leukste Noorse kattennamen

De 15 leukste Noorse kattennamen uit de Mythologie

Er is een hele wereld van plekken van waar je een leuke kattennaam vandaan kunt halen, dus hoe beperk je die en vind je de perfecte naam voor je nieuwe kat?

Eén manier is om te zoeken naar wat een naam betekent en zo iets uit te kiezen wat bij jullie past.

Mythologie is een geweldige plek om te zoeken naar namen die vol van betekenis zijn. Alles, van goden en godinnen tot nimfen en zelfs mystieke locaties, kunnen geweldige namen voor je kitten of kat zijn.

Noorse mythologie komt uit een pantheon van goden onder leiding van Odin die avonturen beleven, vechten tegen hun vijanden en vechten tegen elkaar, uitgewerkt in deze mythen.

In dit artikel bekijken we 15 namen uit de Noorse mythologie die perfect geschikt kunnen zijn voor jouw kat.

Lees meer: welke kattenspullen zijn handig om in huis te hebben voor je kitten?

Meest populaire Noorse kattennamen

Asgard

Asgard is een van de 9 werelden uit de Noorse mythologie. Het is de thuisbasis van Odin en veel van de andere Noorse goden. Het is een wereld zwevend in de lucht.

Asgard is onzichtbaar voor de sterfelijke wereld en is ermee verbonden door een regenboogbrug genaamd Bifrost. Deze naam zou goed kunnen werken voor een kat met zilverachtige of bontgekleurde vacht.

Je kunt je kat dus eigenlijk zowel Asgard als Bifrost noemen om hier op in te spelen, hoewel Asgard meer herkend zal worden wanneer je anderen de naam van je nieuwe kitten vertelt.

Embla

Deze naam komt van de Oud-Noorse term voor “iepen”. Het betekent onzeker, dus het zou perfect kunnen werken voor een meer timide kat.

In de Noorse mythologie was Embla de eerste menselijke vrouw. Zij en haar man Ask werden gemaakt door 3 goden uit 2 bomen.

Frey & Freya

Frey en Freya zijn broer en zuster goden in de Noorse mythologie. Frey is de god van regen, zon en oogsttijd. Freya is een godin van liefde en vruchtbaarheid. Ze geniet van de mooiere dingen in het leven. Freya is ook een ervaren tovenares.

Deze namen kunnen goed zijn voor katten die ook in hun leven van de mooiere dingen houden en zeker voor broertjes en zusjes samen.

Lees ook: de 53 populairste Islamitische kattennamen

Gandalf

Je hebt misschien gedacht dat deze naam alleen gebruikt werd voor tovenaars uit Tolkien’s Lord of the Rings, maar het komt oorspronkelijk uit de Noorse mythologie.

De naam betekent “tover elf” in het Oud-Noors, dus het is niet verrassend dat Tolkien het gebruikte in zijn romans.

Deze naam kan goed zijn voor een wijze, sterke of mysterieuze kat.

Hel

Hel is de dochter van de ondeugende god Loki. Haar naam komt van de Noorse onderwereld, ook wel Hel genoemd. Het woord betekent “verbergen” in het Oud-Noors.

Hel regeerde de onderwereld waarnaar ze was vernoemd. Deze naam zou kunnen werken voor een zwarte kat of een kat met een donkerdere of meer majestueuze aard.

Loki

Loki is de god van bedriegen. Loki kan zo ongeveer alles manipuleren en heeft zelfs het vermogen om zijn eigen vorm en geslacht te veranderen. Loki heeft een voorliefde voor streken en gaat heel ver om grappen te maken ten koste van anderen.

Loki kan egoïstisch zijn, maar hij is ook de grappigste van de Noorse goden. Deze naam zou goed kunnen werken voor een speelse, avontuurlijke of dwaze kat. Een beetje een boefje.

Mjolnir

Mjolnir (spreek uit als myawl-nir) is de naam van de hamer van de dondergod Thor. Mjolnir is zo krachtig dat het bergen in slechts één klap kan pletten.

De hamer heeft een kort handvat en is gemaakt door dwergen. Mjolnir kan een goede naam zijn voor een zwaardere of gedrongen kat omdat de hamer zo stevig en krachtig is.

Odin

Odin was het hoofd van alle Noorse goden. Deze eenogige god had een stel raven die over de hele wereld vlogen en voor hem spioneerden. Odin is de god van wijsheid, oorlog en kunst.

Hij woont in het paleis van Valhalla, een plaats waar krijgers die dapper genoeg hadden gevochten naar toe konden gaan nadat ze stierven tijdens de strijd.

Odin kan een goede naam zijn voor een zwarte kat, een dappere of wijze kat, of een bijzonder goede naam voor een eenogige kat als je van dat soort zwarte humor houdt.

Rune

Runen zijn een reeks letters die een geschreven taal vormen. De vroegste runen dateren uit 150 na Christus. Rune kan een goede naam zijn voor bijna elke kat, omdat de meeste katten nieuwsgierig, mysterieus en wijs zijn en je kunt kiezen of je het op zijn Engels wilt uitspreken of op zijn Nederlands.

Saga

Een sage is een lang verhaal, dus misschien zou deze naam goed zijn voor een kat met een uitgebreide gescheidenis, van hoe je hem kreeg bijvoorbeeld. Saga was de godin van geschiedenis en poëzie.

Je kunt kiezen om je kat Saga te noemen op zijn Engels of Sage.

Sigurd

Sigurd was een Noorse held die vele avonturen beleefde. Hij doodde de draak Fafnir en vond zo zijn schat. Toen hij het drakenbloed proefde, kreeg Sigurd het vermogen om met vogels te praten.

Sigurd komt van de Oud-Noorse woorden voor ‘overwinning’ en ‘bewaker’.

Deze naam zou geweldig kunnen zijn voor een kat die ervan houdt naar vogels te kijken of graag op avontuur gaat.

Ook Fafnir uit dit verhaal kan natuurlijk een leuke naam zijn voor je kleine draak 🙂

Sindri

Sindri kan in het Oud-Noors ‘klein’ of ‘sprankelend’ betekenen. In de mythologie was Sindri een dwerg die allerlei soorten magische creaties voor de goden maakte. Deze naam kan goed zijn voor een kleine kat of voor eentje met een levendige persoonlijkheid.

Thor

Thor is de god van bliksem, donder, storm en kracht. Hij hanteert een machtige hamer, Mjolnir, dat misschien wel het meest beroemde wapen in de Noorse mythologie is.

Thor wordt meestal beschreven met rood haar, dus deze naam kan goed zijn voor een rode of roodbruine kat. Het zou ook een geweldige naam zijn voor een zeer grote en krachtige kat, zoals een Noorse boskat.

Tyr

In de Noorse mythologie is Tyr de god van de wet en heldhaftige glorie. De god wordt meestal met slechts één hand afgebeeld.

Deze naam zou geweldig zijn voor een kat die een poot of deel van zijn of haar staart mist of voor iemand met een zeer sterk temperament.

Valkyrie

Een Valkyrie is een maagdelijke krijgster die uitkijkt naar strijd en veldslagen en op een dappere manier wil sterven om zich bij de goden te kunnen voegen in de zalen van Valhalla. De Valkyrie bereiden de strijdkrachten van de goden voor op de komst van Ragnarok, het einde der tijden.

Valkyrie is altijd dapper en stoutmoedig, maar ze kunnen ook liefhebben. Deze naam zou geweldig zijn voor een sterke poes die nergens bang voor is!

Je kunt het Engelse Valkyrie gebruiken of kiezen voor Valkure.

Lees meer: de meest populaire namen voor een poes

Schuiven naar boven

Ontvang de katten must-haves checklist bij onze nieuwsbrief

We zouden het geweldig vinden wanneer je je in zou schrijven voor onze nieuwsbrief vol nieuwtjes over katten. De eerste email is deze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?
JA, HANDIG!
Wij slaan je email adres op, alleen voor het verzenden van de nieuwsbrief conform onze privacy policy
close-link