24 indiaanse kattennamen met hun betekenis

24 Indiaanse kattennamen (Native American) met hun betekenis

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten zijn eigenzinnige, intelligente wezens die ons leven verrijken, dus je wil eigenlijk ook een leuke naam vinden die bij hun aard past. Een goede plek om naar namen met speciale betekenis te zoeken, is de Indiaanse mythologie.

Wanneer je jouw kat een naam geeft die veel betekenis heeft, wordt deze naam gelijk een ​​geweldig aanknopingspunt voor jou en je gasten.

Dus kijk eens naar de 25 namen hieronder en kijk of één van hen je inspireert om je volgende kat of kitten te vernoemen naar iets uit de inheemse Amerikaanse mythologie.

Lees ook: deze spulletjes wil je in huis hebben voordat je je kitten thuisbrengt

De leukste indiaanse kattennamen

Asin

Asin was een ogress (trol) die volgens zeggen de Alsea-stam zou plagen door hun kinderen op te eten. Ouders gebruikten haar naam om hun kinderen braaf te laten zijn, anders zou Asin ze op komen halen.

Verder waren alle bosbessen in de buurt van het dorp van deze trol, dus geen enkel stamlid durfde ooit aan bosbessen te komen.

Asin zou een mooie naam zijn voor een krachtige of enigszins intimiderende poes. Als die kat de kleur van bosbessen heeft, des te beter! Natuurlijk zou deze naam ook passen bij een kat die niet van kinderen houdt 🙂

Azeban

Azeban, hoewel een god, wordt vaak afgebeeld als een wasbeer. Azeban is een lieve god die graag trucjes leert en plezier maakt met mensen.

Deze naam zou geweldig zijn voor elke speelse kat die graag ronddartelt en plezier heeft met zijn gezin, of voor een kat die een onbetwist bedrieger is.

Caddaja

De Caddaja is een enge gehoornde slang of boeman, afhankelijk van welke legende je leest. De Caddo-stam geloofde in deze mythe.

Caddaja jaagde in elk van de verhalen op mensen, dus deze naam zou goed zijn voor een kat van elk geslacht die graag jaagt en veel aandacht vraagt.

Chirich

Deze bedrieglijke god was een coyote-godheid in de Arikara-mythologie. Chirich is een heel slim maar onzorgvuldig wezen.

Chirich brengt zichzelf en degenen om hem heen altijd in de problemen. Hij is hebzuchtig en leugenachtig en deze naam zou goed kunnen werken voor een kater die graag problemen veroorzaakt.

Evaki

Deze Bakairi-godin van de nacht is eigenlijk de tante van Keri en Kame, 2 namen die je hieronder zult zien. Evaki haalt elke ochtend de zon uit zijn pot en stopt deze ’s nachts weer weg.

Ze staat bekend om het kijken naar je slaap en je dromen. Haar symbool wordt soms afgebeeld als een vleermuis. Vanwege haar associatie met de nacht kan Evaki een goede naam zijn voor een zwarte of donkergrijze poes.

Isha

Een andere naam voor Isha is Esa. Isha was een god die behoorde tot de Bannock-, noordelijke Palute- en Shoshone-stammen. Isha is een kalme en serene god.

Soms moet Isha zijn meer lastige broer, Coyote, redden. Deze naam zou geweldig zijn voor een gebalanceerde en rustige kat.

Het zou ook goed werken in combinatie met Coyote voor een paar broers, iemand die een onruststoker is en iemand die zichzelf kan gedragen.

Lees ook: populaire Oosterse kattennamen uit China, Japan en Korea

Jamul

Deze naam is een Achumawi Coyote-god. Jamul is niet echt de bedrieger die de meeste Coyote-goden kunnen zijn, maar hij kan nog steeds in de problemen komen.

Echter, Jamul hielp mensen om vuur te maken en hielp mensen ook andere ontwikkelingen te leren. Hierdoor kan Jamul een naam zijn voor een rode kat of een kat die graag met mensen speelt.

Kame en Keri

Deze twee goden zijn broers die de scheppende goden zijn van de Bakairi-stam. Samen hebben ze ertoe bijgedragen dat onze wereld een plek is die gastvrij is voor de mensen.

Kame en Keri leerden mensen te jagen en vuur te maken. Deze namen zouden perfect werken voor twee stoere broer-katten uit hetzelfde nest, maar één van deze namen zou ook prima op zichzelf kunnen werken.

Kipitaki

Kipitaki is een Blackfoot-stamheld. Zij is de oude dame die met Napi, de oude man trouwde. Kipitaki is een bedrieger, dus veroorzaakt ze graag leuke problemen, maar ze leert mensen ook graag nieuwe dingen en helpt vaak.

Deze naam zou kunnen werken voor veel speelse poezen die van hun familie houden. Het kan ook een leuke naam zijn voor een poes of kitten die een aantal ongewone markeringen heeft die refereren aan de ondeugende aard van Kipitaki.

Kolowa

Dit wezen is een ruige boeman die graag mensen eet. Deze naam zou goed werken voor elke ruige kat, vooral eentje die graag op komt duiken op onverwachte momenten.

Kujuri

Kujuri en een mede-god genaamd Ikujuri komen van de Apalai- en Wayana-stammen. Samen schiepen ze de wereld en leerden ze mensen erin te leven.

Deze naam werkt goed voor een wereldse kat of kitten. Als je twee kittens tegelijk krijgt, kun je zelfs eentje Kujuri en de andere Ikujuri noemen.

Manetoa

De Manatoa komt van de Algonquin-stam. Deze gigantische onderwaterslang heeft hoorns en gepantserde schubben en hij eet mensen.

Er is maar één ding dat de Manetoa beangstigt: de donder.

Dit zou een geweldige naam zijn voor elke kat die zich graag als een stoere man (of vrouw) gedraagt, maar die eigenlijk een beetje een bangerik is als het erop aan komt. Of het beste nog, een kat die bang is voor onweer.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Menilly

Deze Cahuilla-stammengodin leerde mensen hoe ze beschaafd moesten leven. Deze naam zou fantastisch werken voor een serene, grijze of zwarte vrouwelijke kat.

Mink

Deze bedrieglijke god is ongebruikelijk omdat godheden mensen meestal juist helpen.

Hoewel vaak arrogant en trots, kan deze god ook roekeloos zijn. Deze naam zou goed kunnen zijn voor een donkere, slanke kat met een voorliefde voor het veroorzaken van onheil.

Nanook

In de Inuit-mythologie was Nanook de berenmeester. Nanook bepaalde of menselijke jagers geluk zouden hebben als ze op beren jaagden of dat hun jacht zou eindigen in hongersnood.

Nanook kan een goede naam zijn voor een sterke mannelijke kater. Het zou bijzonder goed kunnen werken voor een witte, bruine of zwarte kat, omdat deze kleuren veel voorkomen bij Noord-Amerikaanse beren.

Napi

Deze Blackfoot-stamgod wordt de oude man genoemd. Napi gebruikte zijn vaardigheden om de wereld vorm te geven. Napi is echter oud en zijn chagrijnige aard veroorzaakt vaak problemen voor de mensen.

Hij werkt vaak samen met Kipitaki, bekend als de oude vrouw (zie hierboven). Elke kater met een beetje een humeurig karakter kan een goede kandidaat zijn voor de naam Napi.

Deze naam kan ook perfect zijn voor een oudere mannelijke kat als je hem misschien adopteert van het asiel op latere leeftijd. Als je een oudere poes tegelijk met hem adopteert, kun je haar dan Kipitaki noemen.

Pinga

Pinga was in de Inuit-mythologie de godin van de jacht, vruchtbaarheid en geneeskunde. Vanwege haar krachten kan deze naam goed zijn voor elke vrouwelijke kat die graag jaagt of voor een al zwangere kat die je bij je thuis verwelkomt.

Sasquatch

Dit enorme, harige wezen is te vinden in veel verschillende Indiaanse mythologieën. Sasquatch worden beschouwd als zachtaardige wezens die mensen niet zullen aanvallen.

Deze naam kan een goede zijn voor elk groot ras van katten, met name een ruigere kat zoals een Maine Coon of Noorse Boskat.

Stonecoat

Deze mythologische rotsreuzen zijn twee keer zo groot als mensen en hun lichamen zijn bedekt met rotsachtige schubben.

Stonecoats zijn wezens van ijs en winter. Dit zou een goede naam zijn voor elke grijze of witte kat of kat met grijze of witte tekening. Echt een stoere kattennaam.

Tamuchi

Deze oude god komt van de Carib-stam. Deze scheppergod is vermoedelijk nooit door mensen gezien.

De naam zou daarom best leuk zijn voor een verlegen kat of voor een zwarte kat of voor een met markeringen die hem of haar helpen zich te integreren in hun omgeving zonder op te vallen.

Uktena

Uktena is een gehoornde slang van de Cherokee stam. Uktena werd gemaakt toen een mens het probeerde om de zon te vernietigen.

Vanwege de associatie met de zon kan deze naam goed zijn voor een gouden of bruin gekleurde kat of een met een sunburst-markering.

Wakanda

Dit is de scheppergod van de Omaha, Osage en Ponca-stammen. Wakanda heeft geen geslacht. Iedereen die een Black Panther-film heeft gezien, heeft wel eens van Wakanda gehoord, hoewel die film een ​​andere mythologie heeft.

Het kan echter nog steeds als inspiratie dienen voor deze naam. Wakanda zou kunnen werken voor elke sterke of creatieve kat van elk geslacht, met name eentje die zijn of haar huis graag bewaakt.

Whisky-Jack

Deze bedrieglijke cultuurheld van de Cree-stam houdt ervan om in ondeugende avonturen te verzeilen. Whiskey-Jack doet geen kwaad, hij houdt mensen gewoon graag voor de gek.

Dit personage is eigenlijk een mensenvriend. De naam zou geweldig zijn voor elke kat met een twinkeling in zijn ogen die ervan houdt om in de problemen te komen.

Windigo

De Windigo is een mensetend wezen uit de Anishinabe-mythologie. Dit monster is gigantisch en bedekt met ijs. Deze naam zou goed werken voor een grote, witte of lichtgekleurde kater.

Lees meer: leuke kattennamen voor je poes

Schuiven naar boven