mogen katten aardbeien eten

Mogen katten aardbeien eten? Ja, en veel vinden het heel lekker!

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Aardbeien zijn doorgaans het meest populaire zomerfruit. Ze worden ook wel zomerkoninkje genoemd. Het zijn knalrode en sappige vruchtjes en beslist een favoriet bij velen. Iedereen heeft wel eens trek in deze fruitige lekkernij.

Aardbeien zijn absoluut een gezond alternatief op veel ongezonde snacks. Zelfs dieren lusten er zo af en toe een hapje van.

Maar wat denk je, mogen katten aardbeien eten?

Aardbeien zijn van nature toch geen voedsel voor katten? Hoewel dit een valide opmerking is, mogen we gerust weten dat aardbeien helemaal veilig zijn voor onze katten.

We hebben voor je uitgezocht waarom aardbeien veilig zijn voor onze katten om te eten en hoe je er precies mee omgaat. 

Wat is het verband tussen katten en aardbeien?

Sinds de tijd dat we katten tot huisdieren hebben gemaakt is er niet veel veranderd aan hun dieet. Vooralsnog zijn het voornamelijk vleeseters.

Omdat zij in het wild voortbouwen op het eten van vlees om zodoende al het nodige aan nutriënten en voedingsstoffen voor hun lichaam te verkrijgen, kunnen katten ook wel eens iets ‘groens’ eten, met name gras en fruit. Dit is wel een heel klein deel van hun dieet. 

En nu aardbeien…

Er zijn verschillende soorten aardbeien en het is bekend dat sommige mensen een allergie hebben voor deze zomervrucht. Dit rode vlezige fruit met zijn fiere groene kroontje is wel heel aantrekkelijk om gelijk in te happen, maar helaas is deze lekkernij niet voor iedereen weggelegd.

Dus, zouden katten ook last kunnen krijgen?

Aardbeien niet giftig voor katten

Volgens een Amerikaanse organisatie die tegen dieren geweld is, de ASPCA, zijn aardbeien niet giftig voor katten, honden en paarden.

Maar een allergie is wel mogelijk

Hoewel dit doorgaans geldt voor de meeste katten, kan het gebeuren dat jouw kat misschien wel een allergie heeft voor aardbeien.

Mensen krijgen bij een aardbeien allergie last van een jeukende neus en verkoudheid. Bij de kat zou je eventueel soortgelijke milde verschijnselen kunnen zien.

Het zijn voornamelijk de bladeren van de aardbei plant die voor irritatie kunnen zorgen bij jouw kat als die te dichtbij eraan zou snuffelen. Niet zozeer de vrucht zelf dus.

Beetje bij beetje

Daarom is het erg belangrijk dat wanneer je jouw kat wilt leren om nieuwe soorten voedsel te eten, dat je dit bij mondjesmaat doet.

Je begint met hele kleine beetjes te voeden om te zien hoe het lichaam van de kat erop reageert. Observeer of de kat geen allergische reactie krijgt of misschien buikpijn.

En natuurlijk of de kat het nieuwe voedsel überhaupt wel lekker vindt! Katten staan bekend om hun koppig karakter en als ze iets vandaag niet lekker vinden, is de kans klein dat ze het morgen met alle genoegen opeten. 

Eten katten wel aardbeien?

Het antwoord op deze vraag is: ja en nee.

Het is wel zo dat katten over het algemeen nieuwsgierig zijn en als ze jou aan een aardbei zien sabbelen dan zal dit waarschijnlijk hun nieuwsgierigheid prikkelen. 

Om te testen of ze ook een hapje lusten, laat je ze gerust aan een al gebeten aardbei ruiken. De aardbei is veilig en je kan dit gewoon doen. Je zal gelijk merken of jouw kat wel of geen interesse heeft voor het fruit.

Als jouw kat gelijk weg loopt, dan hoef je niet verder te proberen. De kans dat ie daarna ooit nog zin in een aardbei heeft is erg klein. 

Maar merk je interesse en blijft de kat ruiken en zelfs likken of knabbelen aan de aardbei dan is de kans wel groot dat de kat aardbeien lust. Je kan dan best wat kleine stukjes aardbei snijden en deze aan de kat voeren.

Zo kun je samen lekker genieten van dit heerlijke zomerfruit! Hier een leuke video van lieve kittens die lekker van aardbeien smikkelen:

Lees ook: een kattenren stimuleert je katten om veilig buiten te spelen

Aardbeien geen vervanging van normaal kattenvoer

Aardbeien zijn geen complete bron voor de nodige voedingsstoffen voor je kat. Je zou het niet tot een vast deel van hun voeding hoeven te maken.

Hoewel aardbeien rijk zijn aan vitamine C, maakt je kat zelf zijn eigen vitamine C aan in de lever. Andere stoffen zoals potassium komen ook veel voor in aardbeien en deze kan jouw kat wel gebruiken voor de lichaamsopbouw. 

Ook hebben sommige vruchten een hoog gehalte aan suikers. Een te hoog gehalte aan suikers kan leiden tot overgewicht en tandbederf. Ook dit moet je zeker vermijden voor jouw kat.

Gebruik de aardbei dus het liefst als een tussendoortje voor jouw kat als een alternatief op een koekje uit een pak. 

Kortom: katten mogen aardbeien eten!

Tot zover dus de oplossing op de vraag: mogen katten aardbeien eten?

We hebben duidelijk gemaakt dat het compleet veilig is voor jouw kat om zo nu en dan een paar stukjes heerlijke aardbei naar binnen te krijgen.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Sommige katten zijn er zelfs nog doller op dan katten koekjes uit een pak. Je hoeft je echt niet druk te maken dat aardbeien giftig zouden zijn.

De kans dat jouw kat een allergie zou hebben voor de zoetsappige rode vrucht is ook vrij klein. Uit voorzorg is het echter wel aangeraden dat je eerst test of de kat eventueel een allergische reactie overhoud na het eten van kleine stukjes aardbei.

Is dit niet het geval, dan rest nog alleen samen te genieten van de lekkere zomerkoninkjes! 

Ben je een echte foodie? Hier een top 10 van foodie kattennamen!

x
video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter
Schuiven naar boven