Oranje met witte kat eet aardbeien uit een mandje.

Mogen katten aardbeien eten? Ja, en de meeste katten zijn er dol op!

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Aardbeien barsten van de vitamine C en zijn een van de meest populairste keuzes onder het zomerfruit. Een gezond alternatief voor suikerige snacks en daarom bij velen een absolute favoriet. 

Er is wellicht een ongewone liefhebber in jouw gezin die ook dol is op deze knalrode, sappige vruchtjes… namelijk jouw kat!

Maar wat denk jij, mogen katten wel aardbeien eten? Aardbeien zijn toch helemaal geen voedsel voor katten?

Hoewel dit een valide opmerking is, kunnen wij je gerust stellen: aardbeien zijn helemaal veilig zijn voor onze katten.

We hebben dus voor je uitgezocht of katten aardbeien mogen eten en leggen uit waarom het veilig is voor katten om te eten en hoe je er precies mee omgaat. 

Kom jij thuis met verse aardbeiden en steekt jouw kat gelijk zijn neus in het doosje zomerfruit? Wellicht vraag je je af of aardbeien giftig zijn voor katten en of katten dus überhaupt wel aardbeien mogen eten. Wij hebben onderzoek gedaan en beantwoorden al jouw vragen omtrent katten en aardbeien, maar wees gerust: het kan in principe helemaal geen kwaad!

Wat is het verband tussen katten en aardbeien?

Sinds de tijd dat we katten tot huisdieren hebben gemaakt is er niet veel veranderd aan hun dieet. Het zijn nog steeds obligate carnivoren oftewel; voornamelijk vleeseters. 

In het wild bouwen ze op het eten van vlees om alle nodige nutriënten en voedingstoffen voor hun lichaam binnen te krijgen. Het komt ook weleens voor dat katten iets ‘groens’ eten, met name gras en fruit, maar dit is wel maar een héél klein deel van hun dieet. 

En dan nu aardbeien…

Kom jij thuis met een doos aardbeien en begint jouw kat geïnteresseerd aan deze zoette lekkernij te snuffelen? 

De meeste katten zijn nieuwsgierige dieren en het kan dus heel goed zijn dat ze op de geur afkomen, of benieuwd zijn wat jij precies aan het eten bent. 

Het goede nieuws is dat de ASPCA, een Amerikaanse organisatie die tegen dieren geweld is, onderzoek heeft gedaan en volgens hen zijn aarbeien niet giftig voor katachtigen. Het is wel belangrijk om te weten dat ze alleen veilig zijn in kleine hoeveelheden, maar daar later meer over.

Aardbeien zijn ontzettend gezond voor mensen: ze zijn rijk aan kalium, vezels en vitamine C. Katten hebben, als obligate carnivoren, echter hele andere voeding nodig en qua voedingswaarden dragen aardbeien voor een kat niet bij aan hun dieet.

Dit rode zomerfruit met zijn fiere groene kroontje is wel heel aantrekkelijk om gelijk in te happen, maar helaas is deze lekkernij niet voor iedereen weggelegd. Alhoewel aardbeien niet giftig zijn voor katten kunnen ze er, net als mensen, wel allergisch voor zijn. 

Een allergie is mogelijk

Het gebeuren dat jouw kat een allergie heeft voor aardbeien.

Mensen krijgen bij een aardbeien allergie last van een jeukende neus en verkoudheid. Bij de kat zou je eventueel soortgelijke milde verschijnselen kunnen zien.

Het zijn voornamelijk de bladeren van de aardbei plant die voor irritatie kunnen zorgen bij jouw kat als die te dichtbij eraan zou snuffelen. Niet zozeer de vrucht zelf dus.

Beetje bij beetje

Als je kat geïnteresseerd lijkt in aardbeien en je wilt ze het laten proeven is de eerste stap om de kroontjes, stengels en bladeren te verwijderen voordat je je kat een stukje laat proeven. Naast allergie is het ook opgevallen dat vooral de stengels en de plant zelf moeilijk te verteren zijn voor volwassen katten. Ze kunnen hierdoor last krijgen van hun maag en darmen. 

Als je nieuw voedsel wil introduceren aan je kat is het belangrijk om in acht te nemen: easy does it. Je begint met hele kleine beetjes, om te zien hoe het lichaam van de kat erop reageert. Observeer of de kat geen allergische reactie krijgt of misschien buikpijn.

En natuurlijk of de kat het nieuwe voedsel überhaupt wel lekker vindt! Katten staan bekend om hun koppig karakter en de ene kat is natuurlijk de andere niet: misschien heb je meerdere katten in huis en je zult snel genoeg merken dat iedere kat andere voorkeuren heeft qua eten en snacks.

Eten katten wel aardbeien?

Het antwoord op deze vraag is: ja en nee.

Het is wel zo dat katten over het algemeen nieuwsgierig zijn en als ze jou een aardbei zien eten dan zal dit waarschijnlijk hun nieuwsgierigheid prikkelen. 

Om te testen of ze ook een hapje lusten, laat je ze gerust aan een al gebeten aardbei ruiken. De aardbei is veilig en je kan dit gewoon doen. Je zal gelijk merken of jouw kat wel of geen interesse heeft voor het fruit.

Als jouw kat gelijk weg loopt, dan hoef je niet verder te proberen. Katten zijn misschien soms eigenaardig, ze weten vaak wel heel goed wat ze willen. 

Maar merk je interesse en blijft de kat ruiken en zelfs likken of knabbelen aan de aardbei dan is de kans wel groot dat de kat aardbeien lust. Je kan dan best wat kleine stukjes aardbei snijden en deze aan de kat voeren.

Zo kun je samen lekker genieten van dit heerlijke zomerfruit! Hier een leuke video van lieve kittens die lekker van aardbeien smikkelen:

Lees ook: een kattenren stimuleert je katten om veilig buiten te spelen

Aardbeien geen vervanging van normaal kattenvoer!

Zoals we eerder al even noemden zijn aardbeien geen complete bron voor de nodige voedingsstoffen voor je kat.

Hoewel aardbeien rijk zijn aan vitamine C, maakt je kat zelf zijn eigen vitamine C aan in de lever. Andere stoffen zoals potassium komen ook veel voor in aardbeien en deze kan jouw kat wel gebruiken voor de lichaamsopbouw. 

Ook hebben de vruchten een hoog gehalte aan suikers. Een te hoog gehalte aan suikers kan leiden tot overgewicht en tandbederf. Ook dit moet je zeker vermijden voor jouw kat.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Dus net als voor alle andere snacks geldt voor aarbeien ook: snack met mate!

Kortom: katten mogen aardbeien eten

Tot zover dus de oplossing op de vraag: mogen katten aardbeien eten?

We hebben duidelijk gemaakt dat het compleet veilig is voor jouw kat om zo nu en dan een paar stukjes heerlijke aardbei naar binnen te krijgen.

Sommige katten zijn er zelfs nog doller op dan katten koekjes uit een pak. Je hoeft je echt niet druk te maken dat aardbeien giftig zouden zijn.

De kans dat jouw kat een allergie zou hebben voor de zoetsappige rode vrucht is ook vrij klein. Uit voorzorg is het echter wel aangeraden dat je eerst test of de kat eventueel een allergische reactie overhoud na het eten van kleine stukjes aardbei.

Is dit niet het geval, dan rest nog alleen samen te genieten van de lekkere zomerkoninkjes! 

De beste manier om je kat zo nu en dan een aardbei te voeren:

  • Verwijder de kroontjes, blaadjes en eventuele stengels
  • Was het fruit goed
  • Snijd het in kleine stukjes
  • Kijk wat er gebeurt: je zal vanzelf merken of je kat daadwerlijk zin heeft in de aardbeien!

Ben je een echte foodie? Hier een top 10 van foodie kattennamen!

Schuiven naar boven