Katten acne | Wat is het en wat kun je eraan doen?

Katten acne | Wat is het en wat kun je eraan doen?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Ben jij bekend met katten acne en weet je wat het is?

Niet iedereen heeft hiervan gehoord, maar heeft je kat zwarte puntjes op zijn kinnetje? Dan heeft hij waarschijnlijk last van feline acne of katten acne.

Katten acne | Wat is het en wat kun je eraan doen?

De acne wordt vermoedelijk getriggerd door stress, een verzwakt immuunsysteem, een slechte verzorging van de vacht of door andere huidaandoeningen.

Het is vooral vervelend voor je kat als de acne plekjes geïnfecteerd raken. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen voor je kat, voordat hij last krijgt van deze plekjes.

Heeft jouw kat last van katten acne? Lees verder om te zien wat je eraan kan doen!

Wat is katten acne?

Katten- of Feline acne ontstaat van oorsprong door een probleem bij de verhoorning en de vorming van de opperhuid.

Het kan bij katten vaak een chronisch en langdurig probleem worden, terwijl honden er juist ‘overheen groeien’.

De oorzaak van katten acne is niet echt bekend, maar deze aandoening komt vaker voor bij oudere katten dan bij jonge.

Acné kan bij ieder type kat voorkomen. Maar meestal bij katten met een goedverzorgde huid en vacht zal je geen acné aantreffen.

Twee soorten katten acne

We kunnen katten acne indelen in 2 soorten:

  1. een ontsteking van de haarzakjes met verstoring van de verhoorning (hyperkeratose genaamd)
  2. een verwoesting van de talgklieren en haarzakjes

Alleen op basis van weefselonderzoek kunnen we deze 2 soorten onderscheiden.

Net als wijzelf, hebben ook katten talgklieren. Deze talgklieren produceren – je raadt het al natuurlijk – talg, je kent deze olieachtige substantie wel.

Jouw fluweelzachte lieveling heeft niet alleen talgklieren op zijn oogleden, lippen en kin, maar ook op het topje van de staart, het scrotum en rond de genitaliën.

Talg overproductie

Bij katten acne produceren de talgklieren van jouw kat teveel talg, de huid en de vacht worden daardoor vet.

Met als gevolg dat er mee-eters ontstaan, die weer kunnen uitgroeien tot een vervelende bacteriële infectie en een zwelling van de haarzakjes kunnen veroorzaken.

De talgproductie bij een kat, zorgt ervoor dat zijn vacht ‘waterproof’ is en houdt zijn kattenhuidje mooi egaal. Deze olieachtige talg is ook enorm belangrijk voor het achterlaten van geur, wanneer jouw kat zijn territorium markeert.

Talgproductie is wel nodig dus, maar een overvloed aan talgproductie leidt tot vervelende situaties, waarin jouw favoriete huistijger niet lekker in zijn vel zal zitten.

Symptomen, hoe herken je katten acne?

Feline acne ontstaat van oorsprong door een probleem bij de verhoorning en vorming van de opperhuid.

Meestal voel je, als je je kat onder zijn kinnetje aait, dat zijn huid wat ruw en korrelig aanvoelt. Acne komt vooral voor op de kin, maar je kat kan boven zijn lippen ook soms acne plekjes hebben.

Symptomen van katten acne kunnen mee-eters en verkleuring van de vacht zijn. Je ziet zwarte puntjes op de kin.

Andere huidafwijkingen bij feline acne zijn rode puntjes en pukkeltjes.

Als het eenmaal uit de hand gelopen is, ga je oedeem vorming in de onderkin zien, je kat heeft daar dan meestal ook een rode en kale huid of zelfs ook een diepere ontsteking, waarbij er gaatjes in de huid te zien zijn.

Ook als je ziet dat je kat een ruwe, leerachtige huid heeft, laat hem dan checken door de dierenarts. Leerachtige huid kan namelijk veroorzaakt worden door andere ernstige aandoeningen die behandeld moeten worden.

Het kan hier natuurlijk ook gaan om ‘slechts’ een allergie, een schimmel of mijt.

Als je kat meerdere keren acne heeft gehad, dan kunnen de haarzakjes ernstig beschadigd zijn geraakt. Daardoor ontstaat er littekenweefsel en zullen er geen haren meer op de kin groeien.

De kin ziet er leerachtig uit, maar kan in dit geval meestal geen kwaad.

Lees ook: Katten allergietest | Zo weet je of je allergisch bent voor katten

Wat kan je doen tegen katten acne?

Om katten acné te behandelen heb je gelukkig niet altijd hulp van de dierenarts nodig. Een paar zwarte puntjes maken echt niet zoveel uit.

Maar krijgt je kat last van puisten of blaasjes? Dat kan wel heel vervelend zijn!

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Hoe eerder je de katten acne ontdekt, hoe beter het te behandelen is. Ga eventueel langs de dierenarts om te controleren of jouw kat acne heeft.

Je behandelt Feline acne thuis door overtollig talg te verwijderen met antibacteriële zeep. Was – om verspreiding te voorkomen – jouw kat tweemaal per dag hiermee.

Is de acne echter hardnekkig en blijkt het wassen niet voldoende, dan moet je echt even naar de dierenarts met hem. Grote kans dat deze een antibioticakuur voorschrijft voor jouw lieveling.

Er wordt beweerd dat het gebruiken van een keramische of metalen voederbak acne kan voorkomen, maar dat blijft een ietwat onduidelijke zaak.

Je kunt in ieder geval de kin van jouw kat schoonhouden om de kans op huidproblemen te verkleinen.

Deze video geeft wat simpele hygiëne tips voor de verzorging van je kat:

Katten met acne zijn vaak gevoeliger voor middeltjes die we op zijn huid smeren en bij sommige katten verergert het de acne zelfs.

Om de huid schoon te maken en voorkomen dat er een bacteriële huidinfectie ontstaat, zijn deze milde -naar lavendel ruikende – Dermoscent verzorgende doekjes met natuurlijke ingrediënten fijn.

Is er echter al een huidinfectie geconstateerd, dan kun je gebruik maken van ontsmettende doekjes als bijvoorbeeld deze Douxo S3 Pyo pads.

Douxo S3 Pyo Antiseptische Hond en Kat Huidverzorging Pads (30 pads)

(bekijk meer afbeeldingen)

Wat is de oorzaak van katten acne?

Ook al is het niet 100% duidelijk waardoor acne ontstaat, er zijn verschillende dingen die acne kunnen triggeren.

Acne is meestal ongevaarlijk, dus wees niet bang, maar de plekken kunnen pijn gaan doen als er een ontsteking ontstaat.

De meest bekende triggers voor het veroorzaken van katten acne zijn vaak een slechte vachtverzorging, eten dat zich ophoopt en vastkoekt op de kin van jouw kat en – vaak zie je dit bij de oudere huistijger – een verzwakt immuunsysteem.

We kunnen stellen dat dit alles bijdraagt aan deze lastige kattenkwaal.

Katten acne wordt soms gelinkt aan het gebruik van bepaalde voer- of drinkbakjes.

Het zou dan vooral om bakjes gaan die niet erg goed schoon te maken zijn, of het zou afhangen van het materiaal van het drink- of etensbakje dat een allergische reactie opwekt.

Tijdens het eten en drinken kunnen er dan bacteriën op het kattensnoetje terecht komen.

Feline acne kan dus ook een vorm van contact dermatitis zijn. De huid reageert dan met een extreme overgevoeligheidsreactie op het materiaal van het bakje bijvoorbeeld, maar dit is minder waarschijnlijk.

Het beste is wel om het voer op een ondiep bordje te serveren.

Kan katten acne kwaad?

Het is echt niet altijd nodig om de acne te behandelen.

Als je kat maar een paar mee-eters heeft en deze plekjes hem niet irriteren, was het plekje dan nadat je kat gegeten heeft of gebruik deze Dermoscent verzorgende doekjes.

Pas wel op voor geïnfecteerde en opgezwollen plekken. De kin is dan dikker dan gewoonlijk.

Als je wondvocht of pus ziet dat sterk ruikt, neem hem direct mee naar de dierenarts! Het gaat dan om een infectie, en dat moet direct behandeld worden omdat hij pijn kan voelen.

Je kat wrijft ook vaker dan gewoonlijk over de ontstoken plek en zo wordt het van kwaad tot erger.

Vertrouw op je eigen kennis, maar neem geen risico’s. Je kent je eigen kat meestal goed genoeg om te begrijpen of hij pijn heeft of zich niet lekker voelt.

Twijfel je? Mijn advies is bij twijfel altijd het zekere voor het onzekere te nemen en naar de dierenarts te gaan!

Kun je katten acne laten behandelen?

Omdat het bij katten acne misgaat tijdens de vorming van de opperhuid, is de kattenhuid gevoeliger dan normaal gesproken. De huidbarrière werkt niet meer.

Als je kat alleen mee-eters heeft, maar verder gezond is, dan kan je dierenarts aanraden om de plek schoon te houden met een desinfecterend middel.

Je kan eerst proberen om met warm water deze zwarte puntjes te verwijderen. De dierenarts kan je ook vragen om de plek met een middel als verdunde chloorhexidine te wassen en de acne in de gaten te houden.

Als de plek geïnfecteerd is, dan moet de dierenarts eerst een aantal onderzoeken verrichten om de aandoening te diagnosticeren.

Maar vaak kun je de huid en bijbehorende barrière met speciale pipetjes ondersteunen, een boost geven en ook gezond houden.

Als je vermoed dat je kat een verzwakt immuunsysteem heeft, kan de dierenarts een bloedonderzoek uitvoeren om te kijken of je kat bloedarmoede heeft.

De dierenarts zal soms willen onderzoeken of er parasieten in de haarzakjes van je kat zitten, want hierdoor kunnen er problemen veroorzaakt worden die lijken op de symptomen van katten acne.

Bij parasieten worden er vaak middelen aangeraden als een medicinale shampoo of spray.

Aan de hand van een stukje huid, dat de dierenarts zal wegnemen, kan hij vaststellen welke bacteriën er op de huid van je kat zitten en welke medicijnen de infectie het beste kunnen bestrijden.

Wordt de behandeling van katten acne vergoed?

Of je nu een baby-, volwassen- of bejaarde kat hebt, je geeft hem natuurlijk alle zorg die nodig is. Sommige kattenbezitters hebben daarom een kattenverzekering afgesloten, en dat is nog niet zo’n gek idee…

De meeste kattenverzekeringen vergoeden een consult helemaal, maar stellen wel een maximaal bedrag vast, soms vergoeden ze een deel van het consult.

Ze vergoeden over het algemeen wel dierengeneesmiddelen.

De vergoedingen lopen meestal van maximaal 2.500 tot maximaal 3.500 per jaar, maar je hebt altijd een eigen bijdrage, die je betalen moet, meestal van 20% tot 50% van het totaalbedrag.

Om je een idee te geven, een bloedonderzoek kost rond de 50 euro, waar je dus zelf 20% tot 50% van moet betalen. Het ligt verder helemaal aan de verzekeringsmaatschappij en polis wat jij vergoed krijgt.

De kosten per maand van een kattenverzekering liggen tussen de € 5 en € 20 per maand.

Conclusie

Acne bij de kat is meestal niet ernstig, maar let gewoon op dat het niet uit de hand loopt en er infecties ontstaan.

De acne kan soms ook een zogeheten ‘waxing and waning’ karakter hebben. Dat betekent dat het dan weer een tijdje goed gaat en daarna weer een tijdje wat minder goed.

De ene kat heeft nu eenmaal een gevoeligere huid dan de andere. Verzorg je kat goed en houd zijn weerstand hoog, dan is hij altijd beter beschermd tegen niet alleen katten acne, maar tegen alle aandoeningen.

Geef mee-eters of een ‘gek plekje’ op de huid niet de kans om te infecteren.

Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat acne bij jouw kat op acne bij de mens lijkt. We weten zelfs niet eens of acne bij de hond en kat hetzelfde is.

Hopelijk vond je mijn artikel over katten acne nuttig, succes met het verzorgen van jouw huistijger!

Extra vertroeteling geen punt? Overweeg een Perzische Langhaar: een vriendelijke kat die wat verzorging nodig heeft

Schuiven naar boven