Mogen katten aardappelschillen eten? Nee! Dit is waarom

Mogen katten aardappelschillen eten? Nee! Dit is waarom

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Zoals je vast al wist, is jouw katachtige metgezel van nature een vleeseter. Als wilde jagers evolueerden ze zeker niet door het bewerkte voedsel te eten dat we tegenwoordig kennen.

Het is echter meestal geen probleem om je kat af en toe iets te geven wat geen vlees is, zoals bepaalde fruit of groenten. Het is wel belangrijk om te weten welke soorten voedsel je kat wel en niet mag eten.

Hoe zit het bijvoorbeeld met aardappelen en aardappelschillen?

Mogen katten aardappelschillen eten? Nee! Dit is waarom

Katten mogen GEEN aardappelschillen eten, omdat deze vol zitten met het voor katten giftige solanine. Van dit stofje kunnen katten behoorlijk ziek worden. Wel kun je jouw kat zo nu en dan gekookte of gestoomde aardappels serveren, maar altijd met mate.

In dit artikel lees je alles over katten en aardappels. Wanneer mag je jouw kat aardappel geven, en wanneer zeker niet? Hoe zit het precies met de aardappelschillen?

Katten zijn kieskeurige eters

Mensen die katten een beetje kennen, weten dat deze beestjes niet zomaar op iets ‘vreemds’ knabbelen. In tegendeel: de kat staat er bekend om een zeer kieskeurige eter te zijn.

Toch is het belangrijk om ongelukjes te voorkomen door giftige dingen buiten het bereik van je viervoeter te houden.

Zorg er daarom altijd voor dat je kat veilig in huis kan rond lopen en ook genoeg afleiding krijgt.

Wanneer een kat zich verveelt, kan het soms voorkomen dat het bijvoorbeeld op kamerplanten – of wie weet op rondslingerende aardappelschillen – gaat knabbelen.

Kittens zijn overigens eerder geneigd om vreemde dingen te proberen, omdat een onderdeel is van hun ontwikkeling en leerproces.

Mogen katten aardappelen eten?

Aardappelen zijn een soort knolgewas. Je kunt ze vinden in diverse soorten, waaronder wit, zoet, paars en goud.

Aardappelen zitten boordevol koolhydraten en bieden tegelijkertijd ook een flinke hoeveelheid voedingsstoffen, zoals vitamine B6, C, vezels, magnesium en kalium.

Katten kunnen aardappelen eten, maar alleen zolang het gebruikt wordt als een speciale traktatie. Daarnaast moeten de aardappelen schoon, vers, en gekookt of gebakken zijn.

Mogen katten aardappelschillen eten?

Het kookproces zorgt ervoor dat bepaalde verbindingen – die giftig zijn voor katten- worden vernietigd.

Je kunt een beetje aardappel mengen met het gewone voer van je kat, wat het een extra boost aan vezels kan geven en andere voedingsstoffen.

Doe je dit voor het eerst, geef dan een heel klein beetje en kijk hoe de kat reageert. Als het niet gaat braken, last van diarree krijgt of andere symptomen vertoont, dan kun je haar af en toe wat aardappel blijven geven.

Pancreatitis of gastro-intestinale verstoring kunnen voorkomen bij katten die het niet gewend zijn om aardappelen te eten of aardappelen die bereid zijn met kruiden en boter.

Houd er rekening mee dat het eten van te veel aardappel kan leiden tot gewichtstoename, wat weer kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Voer je harige vriend dus aardappel met mate. Zoete aardappelen kunnen katten over het algemeen slecht verdragen.

Lees ook: Mogen katten aardbeien eten? Ja, en veel vinden het heel lekker!

En mag een kat aardappelschillen eten?

Terwijl jij de aardappelen aan het schillen en bereiden bent, kan het zijn dat er een stukje schil langs de prullenbak is gevallen.

Je kat kan nieuwsgierig worden en aan de schil gaan snuffelen. Als ze besluit er op te knabbelen, is de kans groot dat je kat het niet lekker vindt en waarschijnlijk er niet genoeg van zal eten om er ziek van te worden.

Echter is het altijd beter om aardappelschillen uit de buurt van je kat te houden.

Groene, ongekookte en/of rauwe aardappelschillen bevatten solanine, een natuurlijk verdedigingsmechanisme van de aardappel om deze te beschermen tegen het eten. Solanine is een stofje dat giftig is voor katten.

Wanneer katten namelijk solanine inslikken, kan dat leiden tot braken, diarree en het kan zelfs invloed hebben op het zenuwstelsel, met lethargie en desoriëntatie mogelijk als gevolg.

Buiten dat, zijn aardappelschillen vaak vuil en hebben ze bacteriën en pesticiden die een kat beter niet binnen kan krijgen.

Houd aardappelschillen dus altijd uit de buurt van jouw trouwe harige vriend!

Hoe zijn de aardappelen bereid?

Veel van de ingrediënten die wij mensen graag gebruiken bij het bereiden van aardappelen, kunnen dodelijk zijn voor je kat.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Geef je kat daarom nooit de overblijfselen van het avondeten als je de aardappelen hebt bereid met knoflook, bieslook of uien.

Ook wanneer je jouw aardappelen hebt bereid met kaas, olie, of boter, houd het gerecht dan vooral voor jezelf, want al dat vet kan bij je kat vervelende maag- en darmklachten veroorzaken.

Bovendien zijn verwerkte aardappelproducten (chips, frietjes, etc), ook erg ongeschikt voor je kat.

Aardappelen zijn voor je kat wel veilig om te eten als ze gekookt of gestoomd zijn. Wanneer een aardappel gekookt of gestoomd wordt, worden de gifstoffen dankzij de hitte vernietigd.

Heeft jouw kat iets binnengekregen wat het niet mag eten?

Indien jouw kat iets gegeten heeft wat het niet had mogen eten, bijvoorbeeld aardappelschil, dan is het altijd verstandig om voor de zekerheid de dierenarts te bellen.

Bij katten heb je niet altijd in de gaten wat ze eten, let daarom op de eerste symptomen van voedselvergiftiging:

  • Braken
  • Tremors
  • Veelvuldig kwijlen

Deze symptomen kunnen ook op andere gezondheidsproblemen wijzen. Neem contact op met je dierenarts om gericht advies te krijgen.

Het kan financieel gezien een verstandige keuze zijn om een kattenverzekering af te sluiten. Lees hier verder om meer te weten te komen of deze kattenverzekering.

Schuiven naar boven