Wat je moet weten bij het kopen van een kat

Een kat kopen | dit zijn 13 belangrijke tips om je op weg te helpen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Wanneer je een kitten gaat kopen kan dit best wel heel spannend zijn, maar je hebt ook zeker wel de nodige planning nodig om alles te regelen. Zo moet je nadenken over wat voor kattenras je wilt, en ook waar je je kitten wilt kopen.

De meest gebruikelijke plaatsen om naar een nieuwe kat te zoeken zijn:

  • het asiel
  • dierenwinkels
  • fokkers

Voordat je een kat mee naar huis neemt, moet je er ook voor zorgen dat je alle benodigdheden hebt die je nodig hebt en dat je een goede dierenarts voor ogen hebt.

De LICG heeft hier ook een aantal goede tips in hun video:

Een kat kopen in 13 stappen

In deze post neem ik alle stappen door waar je op moet letten bij het kopen van je kat.

Zorg ervoor dat iedereen in huis klaar is voor een ​​kat

Kat kopen tip 1 zorg dat iedereen in huis er klaar voor is

Iedereen in je gezin zal waarschijnlijk mee moeten helpen en vroeg of laat ook eens voor de kat moeten zorgen, ook al zeggen de kinderen dat zij alles zullen doen hoor papa!

Het is dus slim om het plan van tevoren met iedereen te bespreken.

Wanneer je probeert je ouders, je vriend of vriendin, man of vrouw of iemand anders in het gezin te overtuigen dat een kat wel heel erg leuk zou zijn, laat dan ook duidelijk weten dat jij er de verantwoordelijk over neemt. Dan is het goed om te laten zien dat je je onderzoek grondig hebt gedaan en weet hoe je ervoor moet zorgen.

  • Sommige katten kunnen 15 tot soms 20 jaar of meer leven. Voordat je een kat in huis haalt moet je zeker weten dat jij of je familie bereid en in staat is om je te committeren aan het verzorgen van zo’n huisdier voor zo’n lange tijd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor als je ouders je als kind een kat laten nemen. Dan moet je ervoor zorgen dat jij of iemand in je gezin bereid is om de kat te verzorgen. Ook als je later uit huis gaat, bijvoorbeeld om te studeren.
  • Wees er ook op voorbereid dat je tijd door zal moeten brengen met je kat. Katten zijn natuurlijk best onafhankelijke dieren en kunnen aardig op zichzelf zijn ​​voor delen van de dag. Maar welk ras je ook neemt, ze hebben nog steeds een hoop aandacht en speeltijd nodig. Wees er zeker van dat jij en je familie zich hier voor in kunnen zetten.
  • Zorg ook dat je goed nadenkt over de kosten van het hebben van een kat. Veel mensen denken alleen na over de eerste kosten van het kopen van de kat, bijvoorbeeld wat je aan de fokker moet betalen. Maar een katteneigenaar zijn is behoorlijk duur want zo moet je tijdens het leven van je kat voer, snoepjes, manden, speelgoed en hoogstwaarschijnlijk ook wel enkele keren zorg bij de dierenarts betalen.

Denk na over wat voor soort kat je wilt

Er zijn een hoop verschillende kattenrassen met elk hun eigen aard. Sommige mensen zijn geïnteresseerd in een heel specifiek ras zoals een Maine Coon, Abessijn of Ragdoll vanwege hun uiterlijk of karakter.

Straatkatten en mixjes zijn echter ook geweldige huisdieren. Verder kun je ook nadenken of het slimmer is om een kitten te nemen of eentje die al wat ouder is.

  • Als je interesse hebt in een bepaald soort kattenras, doe dan eerst je onderzoek ernaar voordat je er eentje gaat kopen. Elk ras is uniek in uiterlijke kenmerken en gedrag, maar veel rassen (er zijn er wel 73!) hebben ook zo hun eigen behoeften of zijn vatbaar voor bepaalde medische problemen. Je wilt ook goed voorbereid zijn op deze zorg die je kat nodig heeft, zoals misschien ook wel meer of minder energie en dus behoefte aan spel en aandacht.
  • Mixjes kunnen vaak veel gezonder zijn dan raskatten en kunnen zeer liefdevolle en vriendelijke huisdieren zijn. Ze zijn ook gemakkelijker te krijgen en natuurlijk veel minder duur dan echte raskatten.
  • Wanneer je besluit een kitten mee naar huis te nemen kan het opvoeden beginnen en zul je gaandeweg haar gedrag leren kennen. Bij het kopen van een al wat oudere kat kun je wat gemakkelijker kiezen voor een poes met een bepaald karakter wat bij jullie past, omdat je het al duidelijk kunt zien.

Verzorging en haarlengte

Langharige katten, zoals een Maine Coon of Pers, hebben dagelijkse verzorging van hun vacht nodig om deze gezond en vrij van klitten te houden. Het is ook nog wel een idee om even stil te staan bij het haarverlies in huis zoals op je bank en op je kleren.

Zo heb ik bijvoorbeeld mijn zwarte pakken weggedaan omdat ik die vanwege de haren die erop komen toch niet meer naar mijn werk aan kan doen.

Wanneer je graag een kat wilt die zo min mogelijk onderhoud nodig heeft, kies dan voor een kitten met kort haar. Het mooie van kortharige katten is ook nog dat ze vrijwel volledig zichzelf kunnen verzorgen. Langharige katten kunnen nog wel eens klitten en vilt krijgen die ze zelf niet kunnen oplossen.

Je kunt ook de kortharige kat echter een handje (of borsteltje)  helpen met het verzorgen van de vacht, want een lekkere kamsessie is een goede manier om een fijne band op te bouwen en tegelijk haarballen te verminderen.

Moet ik een kater of poes kopen?

Of je een kater of poes wilt hangt echt af van je persoonlijke voorkeuren. Het maakt ook weer niet superveel uit want castratie wordt toch aanbevolen al vóór de puberteit, en zowel gecastreerde katers als gesteriliseerde poesjes hebben over het algemeen dezelfde persoonlijkheidskenmerken.

Mocht je 2 kittens uit hetzelfde nest adopteren kun je het beste kiezen voor 2 kittens met hetzelfde geslacht, dus of 2 katertjes of 2 poesjes. Bij vroege sterilisatie en castratie is dit wel een veel minder groot probleem maar het is over het algemeen slimmer.

Hoeveel katten zal ik kopen?

Meestal zal je kat graag de enige katachtige in huis zijn, maar als je voldoende ruimte hebt voor meer kán het erg leuk voor ze zijn om 2 kittens op te voeden.

Het is natuurlijk leuk dat ze elkaar een beetje kunnen vermaken wanneer je even weg bent, maar je zult er ook dubbel zoveel plezier aan beleven.

Als je er toch voor kiest om 2 kittens te nemen dan kun je ze het beste uit hetzelfde nest nemen. Dan zullen ze elkaar namelijk al kennen en zullen ze waarschijnlijk ook soortgelijke persoonlijkheden hebben.

Als je al een oudere kat in huis hebt en je wilt er nog een kitten bijnemen, dan is dat ook iets om zorgvuldig mee om te gaan. Gun het rustig de tijd, wees geduldig en zorg er zeker in het begin voor dat elke kat zijn eigen individuele ruimte, voeder- en slaapgedeeltes heeft.

Lees ook: katten aaien doe je zo

Katten en jonge kinderen

Als je kleine kinderen hebt kies dan zorgvuldig voor een kattenras. Sommige rassen houden er namelijk helemaal niet van om rondom kleine kinderen te zijn en vinden ze veel te druk.

Zorg er dus voor dat je de kenmerken en persoonlijkheid van het ras van je kitten onderzoekt en ook kijkt naar de persoonlijkheid van de specifieke kitten voordat je hem mee naar huis neemt.

Het allerbeste kun je je kind ook meenemen om je toekomstige huisgenoot eens te ontmoeten bij de fokker of het asiel voor je de definitieve beslissing neemt. Let op hoe de kitten reageert. Is hij sociaal en energiek of misschien wel nerveus bij het ontmoeten van nieuwe mensen of het omgaan met kinderen.

Wanneer je kitten eenmaal thuis is aangekomen moet je niet vergeten dat zelfs zo’n kleintje al best scherpe klauwen en tanden heeft.

Bijten en krabben is een natuurlijk onderdeel van spelen en leren dus niks mis mee, zeker als hij zich bedreigd voelt. Jij snapt dat misschien, maar kleine kinderen hebben misschien wel wat uitleg nodig om te begrijpen dat je nieuwe kitten geen knuffeldier is. Het is een levend dier dat gemakkelijk kan schrikken of overstuur kan raken.

Neem ten allen tijde rustig de tijd en laat het ontwikkelen, maar houd het toezicht op je kids totdat ze hebben geleerd hoe ze precies goed met je kitten om kunnen gaan.

Koop alle benodigdheden die je nodig hebt

Kat kopen tip 3 koop alles van te voren

Voordat je een kitten thuisbrengt moet je er natuurlijk voor zorgen dat je alles in huis hebt gehaald wat je nodig hebt om hem goed te kunnen verzorgen, zeker voor de eerste paar dagen. Producten die je in ieder geval nodig hebt om voor je kitten te zorgen zijn:

  • Een kattenbak en kattenbak vulling
  • Eten en water bakjes
  • Een voorraad kittenvoer en snoepjes
  • Een krabpaal
  • Leuke speeltjes
  • Een kattenmand of een andere plek waar de kat kan slapen
  • Een borstel om je kat te kammen
  • Een nagelknippertje
  • Een halsband en naamplaatje

Lees meer: alle benodigdheden voor een jonge kitten op een rijtje gezet

Maak je huis kattenbestendig

Kittens zijn van nature lekker nieuwsgierig. Je wilt natuurlijk niet dat ze ergens terecht komen waarvan het niet de bedoeling is dat ze er mogen komen. Daarom moet je wat doen om je huis helemaal kat-veilig te maken voordat je het katje meebrengt.

Bijvoorbeeld:

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
  • Zorg ervoor dat er geen elektrische snoeren rondslingeren waar je kat gemakkelijk bij kan en door kan bijten.
  • Zet schoonmaakproducten en medicijnen op een plek waar je kat niet bij kan.
  • Houd je kat uit de buurt van giftige kamerplanten (of doe ze helemaal allemaal maar weg).
  • Zorg ervoor dat je kat een rustige en veilige plek heeft om uit te rusten.

Plan een bezoekje aan de dierenarts

Zodra je je kitten thuis hebt wil je zo snel mogelijk een keertje met haar naar de dierenarts toe. Daar kan ze even gecheckt worden op haar algemene gezondheid en kan de dierenarts beoordelen of er nog vaccins of andere zorg nodig is.

Als je kitten 4 maanden is geworden kun je hem ook laten castreren of haar laten steriliseren.

Overweeg om een ​​huisdierenverzekering af te sluiten

Huisdierverzekeringen dekken veel kosten van bijvoorbeeld ongelukken en ziekten maar vaak geen routinevaccinaties die je sowieso elk jaar moet halen. Toch kan het afsluiten van een dierenverzekering je hoge kosten besparen mocht er zich een noodsituatie voordoen. Kosten die je op dat moment misschien zelf niet kunt dekken als de kat ooit ziek of gewond raakt.

Het gaat met name om grote onvoorziene uitgaven waar je waarschijnlijk moeilijk voor kunt sparen.

Overweeg een kat uit een dierenasiel te halen

Het kiezen voor een kat uit een asiel is helemaal zo gek nog niet. Het asiel in jouw stad heeft waarschijnlijk een hoop katten die een nieuw gezin nodig hebben, en de meeste dierenverenigingen zullen dit ook als de eerste plek voorstellen om op zoek te gaan naar een nieuwe vriend:

  • Het asiel heeft vaak een hele hoop keuze en verschillende rassen of lieve straatkatten om uit te kiezen. Daarmee zijn ze een goede optie, met name ook als je van tevoren nog niet precies weet welk ras je wilt.
  • Bij het asiel betaal je meestal een kleine adoptieprijs plus een vergoeding voor de kosten van castratie en vaccinaties, maar is relatief goedkoop.
  • Je kunt er ook voor kiezen een oudere kat uit een asiel te adopteren, als je dat wilt natuurlijk. Op die manier weet je al iets over haar karakter en kun je gemakkelijker zien of ze geschikt is om met kinderen om te gaan en hoeveel energie ze heeft. Dat kun je beter zien dan met een kitten.
  • Veel asielen geven je ook de mogelijkheid om online al te zien welke katten ze beschikbaar hebben, maar ga altijd persoonlijk kijken en ontmoet de kat of kitten altijd eerst, voordat je besluit om haar mee naar huis te nemen.

Zoek naar katten die beschikbaar zijn bij reddingsorganisaties

Net zoals bij het asiel kun je bij reddingsorganisaties vaak terecht voor een hoop katten die op zoek zijn naar een nieuw huisje. Deze organisaties plaatsen de katten vaak in pleeggezinnen in Nederland tot ze een permanent onderkomen voor ze kunnen vinden.

Je kunt online opzoeken of er een dergelijke organisatie dichtbij in de buurt zit wat de moeite waard kan zijn om langs te gaan, en nog wat goeds te doen in de wereld.

Ook deze reddingsorganisaties kunnen een kleine adoptiecommissie in rekening brengen plus nog een vergoeding om de kosten van castratie en vaccinaties te dekken. Denk dus niet dat het helemaal gratis zal zijn.

Bekijk lokale dierenwinkels

Sommige dierenwinkels verkopen ook kittens. Een hoop dierenwinkels werken echter met asielen samen om noodlijdende katjes aan een nieuw baasje te helpen.

  • Er zijn dierenwinkels die regelmatig adoptie-avonden organiseren om zo katten en potentiële nieuwe eigenaren bij elkaar te brengen. Dit is ook gelijk de perfecte plek om meer te weten te komen over hoe je precies voor een kat moet zorgen en hulp te krijgen bij het vinden van een goede dierenarts.
  • Naast de kosten van de kat, kunnen dierenwinkels kosten in rekening brengen voor castratie, sterilisatie en vaccinatie.
  • Als je een raskat in een dierenwinkel gaat kopen, zorg er dan voor dat je wel weet waar deze vandaan komt. Zo zijn er beroepsfokkers die misschien onverantwoord fokken en daar wil je van weg blijven. 
  • Let er verder nog op dat dierenwinkels gericht zijn op het verkopen. Wees er zeker van dat ze je goede en eerlijke informatie geven over de zorg voor de kat, ook op de lange termijn, en dat ze je niet iets proberen aan te smeren.

Kies een gerenommeerde fokker als je een raskat wilt

Het kan zijn dat je helemaal zeker bent van een bepaald ras dat je wilt kopen. Dan is de kans dat je deze toevallig bij een asiel, reddingsorganisatie of zelfs dierenwinkel zult vinden redelijk klein. Dan is je beste keus om een goede fokker te zoeken.

Ook hier is het belangrijk om van tevoren grondig onderzoek te doen naar kattenfokkers in je omgeving. Je lokale dierenvereniging heeft vast wel een lijst met gerenommeerde fokkers in de buurt en dat is een goed startpunt.

  • Wees erop voorbereid om honderden of misschien zelfs duizenden euro’s neer te leggen voor een echte raskat.
  • Gerenommeerde fokkers moeten je kopieën van de stamboom en verklaringen van dierenarts bezoeken kunnen overhandigen. Deze zullen je aan kunnen tonen dat de kat volledig is gevaccineerd en behandeld voor wormen en vlooien.
  • Vraag ook aan de fokker hoe oud de moeder is en hoeveel nestjes ze al heeft gehad.
  • Bezoek altijd ook de plek waar de kitten is geboren en check of het wel schoon en veilig is, vrij is van geuren en dat er ruimte is voor de kittens om te spelen en aan lichaamsbeweging te doen.
  • Fokkers kunnen van je verlangen dat je de kitten laat castreren als voorwaarde voor de verkoop.
  • Gebruik altijd je gezond verstand. Als een fokker geen informatie met je wil delen of als je signalen ziet dat de fokker niet goed voor de katten zorgt, zoek dan gewoon een andere op, hoe schattig de kitten die je hebt gezien ook is.

Wees op je hoede voor gratis kittens

Het is vaak relatief eenvoudig om ergens gratis kittens te vinden zoals op marktplaats of op community-prikborden.

Let op, want deze kittens zijn hoogstwaarschijnlijk niet naar een dierenarts geweest. Zelfs als je nu denkt lekker gratis een poesje te krijgen zul je er uiteindelijk nog steeds best veel kosten aan hebben als je goed voor de kat wilt zorgen.

Als je een gratis kitten mee naar huis neemt moet je er in ieder geval voor zorgen dat ze zo snel mogelijk door een dierenarts wordt geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze gezond is en alle belangrijke vaccinaties heeft gehad, en klaar is om te worden gecastreerd.

Inspecteer een kitten zorgvuldig voordat je het koopt

Katten die bij fokkers vandaan komen zullen waarschijnlijk in uitstekende gezondheid verkeren. De meeste katten die worden aangeboden voor adoptie in het asiel of van andere organisaties verkeren ook bijna altijd in goede gezondheid.

Het kan zijn dat je bewust wilt zorgen voor een dier met een gezondheidsprobleem en dierenasielen kunnen je helpen de specifieke behoeften beter te begrijpen. Ten allen tijde wil je de kitten eerst zien voordat je ermee instemt haar te kopen en mee naar huis te nemen.

  • Voel voorzichtig aan de ribben van de kitten. Gezonde katten hebben wat vet op hun botten.
  • De vacht van je kitten moet glad en glanzend zijn en de ogen en oren moeten ook schoon zijn.
  • Kijk naar hoe de kat reageert op mensen. Het is belangrijk dat ze niet gelijk overgaat tot sissen of juist weg schuwt van mensen. Goede fokkers zorgen ervoor dat al hun kittens een goed temperament hebben en al goed zijn gesocialiseerd. Bij een asiel zul je ook tips moeten kunnen krijgen over het gedrag van een bepaalde kat en wat zij nodig heeft in een gezin.

Verwacht vragen van een dierenasiel of fokker

Andersom geldt het ook. Een goede fokker maar ook asiel zal waarschijnlijk ook wat van jou willen weten voor ze hun diertje met je meegeven. Een echte fokker of asiel is zeer begaan met haar katjes en zal zeker willen weten dat ze bij jou goed terecht komen.

Vragen die zij je kunnen stellen zijn onder andere:

  • Heb je al andere dieren? Zo ja, hoe zullen ze waarschijnlijk reageren op een nieuwe kat
  • Hoe vaak ben je van plan de kitten alleen te laten, en hoe lang achtereen
  • Hoeveel plek heeft de kat om te spelen? Mag ze naar buiten, en hoe wordt ze beschermd van verkeer in de buurt, van andere dieren en dergelijke
  • Heb je al een dierenarts voor de kat
  • Wat zijn je plannen als het kitten zich niet aan kan passen aan je huis? Goede fokkers en veel dierenwinkels en sommige asielen zullen een regeling hebben om een ​​kitten binnen een bepaald tijdsbestek terug te nemen mocht het niet lukken om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving

Veelgestelde vragen rondom het kopen van een kat

Hoeveel kost het om een kat te kopen?

De gebruikelijke kosten van het kopen van een kat zijn:

  • Het adopteren van een kitten of een volwassen kat uit een asiel kost gewoonlijk tussen de €50 en €100.
  • Het kopen van een raskitten met stamboom kost gewoonlijk tussen €300 en €1200, afhankelijk van het ras en de kleur.

Is het bezit van een kat duur?

  • De totale kosten voor het eerste jaar voor het bezitten van je kitten is rond de €1.070,-. Zoals je kunt zien moet je in het eerste jaar rekening houden met kosten van meer dan €1.000
  • en houd daarna rekening met kosten van meer dan €500 per jaar.
  • Afhankelijk van het voer dat je koopt en de plotselinge medische kosten, kunnen de kosten uiteraard hoger zijn.

Lees ook: dit zijn de leukste kattenspeeltjes om je maatje uren bezig te houden

Schuiven naar boven