Kat ontvlooien

Kat ontvlooien: uitgelegd in 5 stappen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het is van groot belang om je kat regelmatig te ontvlooien. Vlooienbesmettingen onder katten komen immers maar al te vaak voor. Dat is niet alleen vervelend voor het beestje, maar kan ook levensbedreigend zijn. Daarom lees je hier waarom je je kat regelmatig moet ontvlooien en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is ontvlooien zo belangrijk?

Vlooien zijn niet alleen erg vervelend voor katten, maar kunnen het beestje ook doodziek maken. Dit is voornamelijk het geval bij jonge katten. Stel bijvoorbeeld dat een kitten van circa vier weken besmet raakt met vlooien. Kittens zijn nog erg jong en licht, waardoor vlooien snel bloedarmoede kunnen veroorzaken. Dit is ook het geval bij extreme vlooien uitbraken bij volwassen katten. Daarnaast komt het voor dat katten allergisch zijn voor vlooien. Zo’n allergie is niet levensbedreigend, maar wel erg naar voor het beestje. Één vlooienbeet kan namelijk al genoeg zijn voor langdurige jeuk, korstjes en zelfs kaalheid.

Daarom is het belangrijk om goeie anti-vlooien pipetten als deze te kopen.

Heeft mijn kat vlooien?

Hoe bespeur je nu vlooien bij je favoriete huisdier? De volgende symptomen vertellen vaak genoeg:

  • jeuk
  • symmetrische kaalheid
  • korstjes over de rug

Mogelijk gevolg: wormen

Een mogelijk gevolg van een vlooienbesmetting is dat de kat last krijgt van wormen. Vlooien dragen namelijk eitjes van wormen bij zich. Deze eitjes kunnen in het maagdarmkanaal van de kat terechtkomen (doordat de kat in de vacht bijt en zo de vlooien opeet). In het maagdarmkanaal groeien de eitjes vervolgens uit tot wormen. Meer weten over je kat ontwormen? Klik dan hier! 

Katten die met elkaar omgaan

Kat ontvlooien: stap voor stap

Hieronder lees je hoe je een kat het beste kunt ontwormen. In deze uitleg gaan we er van uit dat je voor deze behandeling een zogenaamde vlooienpipet gebruikt. Deze instructies hebben in beginsel betrekking op alle kattenrassen.

Dit heb je nodig:

Stap 1: Lees eerst de bijsluiter!

Voordat je iets doet is het van groot belang om eerst de bijsluiter van het anti-vlooienmiddel te lezen. Hierin staat allerlei belangrijke informatie over het middel en hoe deze het beste aangebracht kan worden.

Stap 2: Geef de kat iets lekkers

Katten worden allesbehalve enthousiast van het aanbrengen van een vlooienpipet. Daarom is het verstandig om de kat zich comfortabel te laten voelen voordat je met de behandeling begint. Dit kan eenvoudig aan de hand van wat lekkers. Als ze weer gaat spinnen, weet je dat ze blij is.

Stap 3: Maak een scheiding in het haar

Maak vervolgens een scheiding in het haar. Het is immers belangrijk dat de pipet direct op de huid wordt aangebracht en niet op de vacht. Zo wordt voorkomen dat de vloeistof in de vacht blijft zitten.

Stap 4: Plaats het middel in de nek

Plaats vervolgens het middel in de nek. Doe dit voorzichtig en let er wederom goed op dat de vloeistof direct op de huid wordt aangebracht.

Stap 5: Geef een kleine beloning

Ten slotte is het belangrijk om de kat na de behandeling nog een keertje te belonen met iets lekkers.

Hoe vaak moet de kat ontvlooid worden?

Kat en hond samen

Hoe lang een ontvlooiingsmiddel effectief is verschilt per middel. Daarom is het belangrijk om de bijsluiter goed te lezen en te onthouden wanneer het middel niet meer tegen vlooien beschermt. Zodra het moment daar is, is een nieuwe behandeling nodig.

Andere dieren ontvlooien

Heb je andere huisdieren? Dan is het zaak om deze ook te beschermen tegen vlooien. Anders lopen de kat en de andere huisdieren alsnog risico op een vlooienuitbraak, met alle gevolgen van dien.

video van 7 leukste kattenrassen me... x
video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter
Schuiven naar boven