Kat ontvlooien

Kat ontvlooien: alles wat je wilt weten (en hoe je het moet doen)

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Je zit lekker met je kat op schoot en ineens begint ze als een bezetene te krabben… jij weet gelijk hoe laat het is: tijd om de kat te ontvlooien.

Ontvlooi jij je kat preventief volgens een vast schema of doe je dit alleen als je ze zoals boven genoemd als een gek begint te krabben?

Misschien vraag je je af: Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien? En wat is de beste methode om van die akelige beestjes af te komen? Zijn er verschillende methodes en zo ja, welke is de beste? Moet je het ook doen als je kat nooit buiten komt?

Wij beantwoorden in dit artikel alle vragen die je hebt over het ontvlooien van jouw poezenbeest en leggen precies uit waarom het zo belangrijk is dat je dit regelmatig doet.

Het is van groot belang om je kat regelmatig te ontvlooien. Vlooienbesmettingen onder katten komen immers maar al te vaak voor. Dat is niet alleen vervelend voor het beestje, maar kan soms zelfs levensbedreigend zijn. Hier lees je waarom je je kat regelmatig moet ontvlooien en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is ontvlooien zo belangrijk?

Vlooien zijn ontzettend vervelend voor katten want ze veroorzaken heftige jeuk, kaalheid, korstjes en in het ergste geval kunnen ze jouw kat doodziek maken. 

Vlooien zijn veelvoorkomende parasieten en zuigen bloed. Vlooien nestelen zich in de vacht van je kat en hier vermenigvuldigen zij zich met een rap tempo, tot grote overlast dus van jouw kater, poes of kitten.

Omdat vlooien bloed zuigen kunnen kittens maar ook volwassen katten hier bloedarmoede van krijgen. Veel vlooien dragen ziekteverwekkers bij zich zoals bijvoorbeeld virussen,bacteriën en wormeneitjes. Katten bijten zichzelf vanwege de jeuk en zo kunnen wormeneitjes in hun maagdarmkanaal terecht komen. Daar groeien de eitjes vervolgens uit tot wormen. Meer weten over je kat ontwormen? Klik dan hier.

Vlooien zijn dus niet alleen erg vervelend, maar kunnen je kat ook echt ziek maken.

Voor jonge katten vormt dit een nog groter risico. Stel bijvoorbeeld dat een kitten van circa vier weken besmet raakt met vlooien. Kittens zijn nog erg jong en licht, waardoor vlooien sneller bloedarmoede kunnen veroorzaken.

Daarnaast komt het ook voor dat katten allergisch zijn voor vlooien. Zo’n allergie is niet levensbedreigend, maar wel erg naar. Één vlooienbeet kan namelijk al genoeg zijn voor langdurige jeuk, korstjes en zelfs kaalheid.

Daarom is het belangrijk om goeie anti-vlooien pipetten te kopen.

Heeft mijn kat vlooien?

Hoe bespeur je nu precies vlooien bij je katachtige vriend? De volgende symptomen geven vaak al een hoop weg:

  • (extra) jeuk
  • symmetrische kaalheid
  • korstjes over de rug

Je kunt je kat checken op vlooien door de huid te controleren op vlooienuitwerpselen. Ga met een speciale vlooienkam grondig langs de vacht. Vlooien verstoppen zich graag in de nek van je kat, dus dat is een goeie plek om te beginnen. Vlooienpoep ziet eruit als kleine zwarte puntjes op de huid of korreltjes in de vacht. Leg de puntjes op een stukje keukenpapier en maak ze nat; kleuren ze rood/bruin? Dan zijn het vlooienuitwerpselen.

Het kan ook zijn dat je de vlooien zelf tegenkomt. Een vlo heeft ook een roodbruine kleur. Een volwassen vlo is zo’n 2mm groot. 

Katten die met elkaar omgaan

Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien?

Een vlooienbesmetting kan het hele jaar voorkomen. Er wordt weleens gedacht dat eitjes alleen in de zomermaanden uitkomen, vanwege de warmte, maar als de eitjes eenmaal in uw huis zijn kunnen deze ook uitkomen in de wintermaanden vanwege de verwarming die weer aangaat. 

Het is daarom verstandig om preventief te behandelen en als er sprake is van een uitbraak de besmette omgeving goed schoon te maken. Dit kan door grondig te stofzuigen of speciale middelen te kopen om meubelen te ontvlooien.

Hoe vaak dat moet ligt aan het middel wat je wilt gebruiken.

Vlooienpipet, vlooientablet of anti-vlooien halsband

Er zijn verschillende manieren om vlooien te bestrijden en het zal per kat verschillen wat de beste optie is. 

  • Anti-vlooien tablet: een anti-vlooien tablet is een goede optie als de huid van je kat gevoelig is en het middel van het pipet zorgt voor irritatie. Je kunt het tablet in stukjes breken en verstoppen in een katten-snack. Als jij een slimmerik in huis hebt zal je allicht met iets meer dwang het tablet moeten inbrengen in het bekje. Zorg er wel voor dat je jouw kat geen pijn doet en blijf rustig als het niet direct lukt!
  • Anti-vlooien halsband: het fijne aan een anti-vlooien halsband is dat deze tot wel zes maanden werkzaam zijn en verder weinig omkijken verlangen. Het is precies hetzelfde als een normaal halsbandje, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat (buiten)katten makkelijker achter iets kunnen blijven hangen. 
  • Vlooienpipet: de meeste vlooienmiddelen moet een keer per maand worden aangebracht op de huid door middel van een pippetje in de nek en/of tussen de schouders. Dit is zodat jouw kat er niet bijkan en het er niet af kan likken. Er zijn tegenwoordig ook anti-vlooien middelen die je slechts eens per drie maanden hoeft aan te brengen.

Kat ontvlooien: stap voor stap

Hieronder lees je hoe je een kat het beste kunt ontvlooien. In deze uitleg gaan we er van uit dat je voor de behandeling het vlooienpipet gebruikt. Deze instructies hebben in beginsel betrekking op alle kattenrassen.

Dit heb je nodig:

Stap 1: Lees eerst de bijsluiter!

Deze lijkt misschien voor de hand liggend maar het is echt belangrijk dat je vooraf de bijsluiter van het anti-vlooienmiddel leest. Hierin staat allerlei belangrijke informatie over het middel en hoe deze het beste aangebracht kan worden. 

  • Een extra tip: moet je het anti-vlooienmiddel een keer per maand aanbrengen? Schrijf de datum van de dag dat je het doet op het doosje. Zo kun je makkelijk onthouden op welke dag je het ookal weer précies had aangebracht en hoef je geen losse papiertjes te bewaren.

Stap 2: Geef de kat iets lekkers

De meeste katten worden allesbehalve enthousiast van het aanbrengen van een vlooienpipet. Daarom is het verstandig om je kat zich comfortabel te laten voelen voordat je met de behandeling begint. Dit kan eenvoudig aan de hand van wat lekkers. Als ze gaat spinnen, weet je dat ze blij is.

Stap 3: Maak een scheiding in het haar

Het makkelijkst is om ‘achter’ je kat te staan als deze bijvoorbeeld op tafel ligt, of op schoot dus met haar hoofd van je vandaan. Omsluit beide armen aan elke kant, in de lengte, zodat je haar zachtjes tussen je armen ‘klemt’. Maak vervolgens een scheiding in het haar in het nekje of tussen de schouders. Het is belangrijk dat de pipet direct op de huid wordt aangebracht en niet op de vacht. Zo wordt voorkomen dat de vloeistof in de vacht blijft zitten. 

Stap 4: Plaats het middel in de nek

Vervolgens knijp je het middel in de nek. Doe dit voorzichtig en let er wederom goed op dat de vloeistof direct op de huid wordt aangebracht. Door de talglaag in de huid wordt het middel opgenomen en verspreidt het zich zo over de rest van het lichaam. 

Stap 5: Geef een beloning

Ten slotte is het belangrijk om de kat na de behandeling nog een keertje te belonen met iets lekkers. Helaas even niet met knuffels of aaien! Was na de behandeling direct je handen en vermijdt aaien voor zo’n twee uur (check voor de exacte tijd de bijsluiter van het middel wat je hebt gekocht). 

Hieronder een handig filmpje waarin je precies kunt zien hoe je je kat met ontvlooien met een pippetje:

Kitten ontvlooien

Zoals je net al even las zijn kittens extra kwetsbaar voor vlooien en ook wormen! Het is dus van groot belang dat je je kittens preventief beschermt tegen vlooien. De voedingstoffen in de moedermelk beschermen kittens de eerste 8 weken nog maar daarna kan je het beste beginnen met een wormenkuur en anti-vlooienbestrijding. 

Omdat het hier om chemische middelen gaat is het extra belangrijk dat je de juiste kuur in huis haalt die speciaal voor kittens is!

Andere dieren ontvlooien

Heb je andere huisdieren? Dan is het zaak om deze ook te beschermen tegen vlooien. Anders lopen de kat en de andere huisdieren alsnog risico op een vlooienuitbraak, met alle gevolgen van dien.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Let op! Gebruik alleen middelen die bedoelt zijn voor het juiste dier (kat of hond), leeftijd en formaat van het dier.

De chemicaliën in de behandelingen van een hond zijn qua dosering bijvoorbeeld een stuk hoger dan die voor een kat. Katten kunnen hier vergiftigingsverschijnselen van krijgen en zelfs aan overlijden!

Heb je meerdere huisdieren in huis? Hou ze dan na de behandeling een tijdje bij elkaar uit de buurt om te voorkomen dat ze het middel bij elkaar eraf likken.

Kat en hond samen

Schuiven naar boven