De nieuwsbrief voor kattenlovers!
Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
De Siamese kat is een van de oudste kattenrassen ter wereld en wordt ook wel de prins onder de katten genoemd. Deze elegante kat staat bekend om haar gespierde, middelgrote lichaam, driehoekige kop en sociale karakter. Hier vertellen we alles over dit kattenras, van het uiterlijk tot het karakter en van de benodigde verzorging tot genetische aandoeningen.
Een opvallende verschijning
Een Siamese kat is een opvallende verschijning. Dankzij zijn slanke, gespierde bouw heeft de Siamees een elegant uiterlijk. De kat heeft een korte, glanzende vacht met een heel lichte kleur. De snoet daarentegen, heeft een donkere kleur. Dit wordt ook wel pointing genoemd. De kop van dit ras is driehoekig, net zoals beide oren. Wat deze katten éxtra mooi maakt, zijn de opvallend blauwe ogen. Deze contrasteren prachtig met de witte vacht en donkere snuit en maken dit een van de meest herkenbare kattenrassen.
Karakter Siamese kat: “De honden onder de katten”
“De honden onder katten”, zo worden Siamese katten soms genoemd. Het karakter van dit ras lijkt namelijk erg op dat van een hond. De Siamees is enorm sociaal, kan goed overweg met mensen en dieren en is gesteld op gezelschap. Daarnaast staan deze beestjes bekend als zogenaamd ‘praters’: ze hebben vaak aandacht nodig en zijn erg nieuwsgierig en eigenzinnig. In tegenstelling tot de Heilige Birmaan, is de Siamees allesbehalve een rustige kat. Dit ras houdt van spelen en zit ook graag op schoot.
Houden niet van slordige verzorging
Bij elke kat is het van groot belang dat deze goed wordt verzorgd. Maar de Siamees staat te boek als een kieskeurige kat. Geef je een Siamese kat eten wat ‘ie niet lekker vindt? Dan laat het beestje het eten gewoon staan. Is de kattenbak vies? Ook dan zijn ze verre van blij. Kortom, een Siamees moet goed worden verzorgd. Zorg voor een goed opgeruimd, schoon huis, goede voeding en een schone kattenbak.
Vacht en oren
Dankzij zijn korte vacht is de vacht van de SIamees makkelijk te verzorgen. Af en toe borstelen om losse haren weg te halen is doorgaans voldoende. Is de Siamees vies, dan zal hij/zij zichzelf schoonlikken. Een bad op z’n tijd kan echter geen kwaad. Waar wel goed op gelet moet worden, zijn de oren. Check deze regelmatig en maak ze schoon met speciaal schoonmaakmiddel wanneer nodig.
Gezondheid en erfelijke aandoeningen van de Siamese kat
Helaas heeft ook dit kattenras te maken met verschillende erfelijke aandoeningen en kwaaltjes. Zo kan de Siamees last krijgen van eiwitafzetting (amyloïdose), oogaandoeningen en gewrichtsproblemen. Bovendien heeft de Siamese kat door zijn nauwe kop sneller last van ademhalingsproblemen. Ook komen twee soorten kanker soms voor bit kattenras: mastceltumor en lymfeklierkanker. Omdat de Siamese kat aanleg heeft voor verschillende erfelijke aandoeningen, is een kattenverzekering aan te raden. Zo vermijd je onnodig leed bij het beestje en houd je medische kosten zo laag mogelijk.
Oorspronkelijk uit Siam
De Siamese kat komt uit Siam, wat wij tegenwoordig kennen als Thailand. De kat werd voor het eerst gezien in de 14e eeuw en werd enorm geliefd door de toenmalige Koning van Siam. Er zijn zelfs verhalen over dat deze katten de bodyguards van de koning waren! Pas in 1884 kwam de eerste Siamees aan in Europa. De Siamese koning had namelijk twee katten cadeau gegeven aan Engelse diplomaten. Dit kattenras viel zo in de smaak hier dat men besloot de katten te gaan fokken.
Veelgestelde vragen over Siamese kat
Heb je nog vragen over dit kattenras? Bijvoorbeeld over de leeftijd, het gewicht of over hoe je een Siamees kitten het beste kunt kopen of adopteren? We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Hoe oud wordt een Siamese kat?
Een Siamees kan gemakkelijk 16 jaar oud worden. Dit komt overeen met de gemiddelde leeftijd van alle katten.
Hoe zwaar wordt dit kattenras?
Dit ras weegt gemiddeld zo’n 3,5 kilogram. De poezen zijn over het algemeen wat lichter, deze wegen vaak om en nabij de 3 kilo.
Hoe vind ik het beste een fokker/asiel voor een Siamese kitten?
Net zoals bij andere raskatten vind je een fokker het gemakkelijkste via een rasclub of werkgroepen. Verschillende fokkers zijn namelijk aangesloten bij deze clubs of groepen.
Hoeveel kost een rasechte Siamees?
Een Siamese kitten kost minstens €500,- bij een fokker. Bij een asiel of rasvereniging zijn ze wat goedkoper. Let op: boven op deze aanschafkosten komen ook nog andere kosten kijken. Denk bijvoorbeeld de kosten van spullen zoals een mand, krabpaal, speeltjes en voeding.