Beste kattenren

Beste kattenren | De voordelen van een kattenren en hoe je er aan komt

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

We houden van onze katten en we willen graag het allerbeste voor ze.

Niet alleen een goede verzorging hoort daarbij, maar ook voor hun veiligheid moeten we waken. Tevens wil je als eigenaar van een kat ook geen last zijn voor de buren.

In dit artikel behandelen we het belang van het hebben van een kattenren, welke soorten kattenrennen er bestaan en hoe je zelf aan de slag kan om er eentje te maken. 

Waarom een kattenren?

In veel landen mogen katten vrij en blij rondlopen zonder enige zorg.

Op zich lijkt dit wel leuk en aardig voor de katten, maar in werkelijkheid is dit een grote pijnpunt voor vele steden waar dit gebeurt. 

Katten gaan op pad

Doordat katten maar her en der mogen lopen en rondzwerven, ontstaan er katten kolonies die niet te overzien zijn. Deze kolonies worden alsmaar groter en worden als een ergernis ervaren door de buurten waar zij zich bevinden.

Onverzorgde katten vormen een vervelende overlast voor de gemeenschap. Denk maar aan steeds overreden katten op de weg of katten die in jouw vuilnisbak zitten.

Uiteraard zijn deze katten ook nog erg vatbaar voor ziektes die zij makkelijk kunnen overdragen aan andere katten omdat ze overal komen. 

In deze video vertelt Agnes & Cats over haar kattenren:

Bescherm jouw katten

Heb je dus een kat of twee, dan is het zeker verstandig om jouw katten te beschermen en ervoor te zorgen dat zij  geen overlast worden van de buurt.

Een perfecte manier om jouw kat veilig te houden, zonder dat je katten zich opgekropt voelen in huis, is het hebben van een kattenren. 

Voordelen van een kattenren

Het hebben van een kattenren heeft veel voordelen. We hebben het voor je opgesomd.

Met een kattenren kan:

 1.  Jouw kat niet zomaar weglopen, verdwalen en misschien de weg terug naar huis niet vinden.
 2. Jouw kat kan niet verongelukken. Denk maar aan: aangereden worden in het verkeer, ergens blijven vasthangen of vastzitten of mishandeld worden en noem maar op.
 3. Jouw kat geen overlast vormen voor de buren.
 4. Jouw kat toch veilig buiten spelen en je weet precies waar je kat is. Jouw kat is beschermd en geniet van de buitenlucht. 
 5. Jouw kat ook zijn eigen rustige plekje hebben, denk maar aan wanneer je een keer een feestje zou geven, of wanneer er gewoon andere mensen over de vloer komen voor misschien huisreparaties en dergelijke. Extra mensen in huis hebben kan leiden tot een gestreste kat. Het kan gebeuren dat die dan wil ontsnappen en er zo de deur uit glipt bij het in en uit gaan van mensen. 
 6. Je jouw kat ook afzonderen van andere huisdieren in het geval die ziek zou zijn of als die gewond is. 
 7. Je jouw moederkat en haar pasgeboren kittens veilig herbergen.
 8. Je kunt op een verstandige en veilige manier nieuwe huisdieren toevoegen aan het gezin. De kattenren biedt een plek aan de nieuweling om zich te wennen aan zijn nieuwe omgeving. 
 9. Jouw kat kan veilig op een vertrouwde plek blijven terwijl je op reis gaat. Laat een vaste persoon de kat voeden en de ren verschonen, en je kunt gewoon genieten van je vakantie. 

Een kattenren: een echte must-have

Zo zie je dan dat er enorm veel voordelen zijn die gepaard gaan met het hebben van een kattenren voor zowel de kat en de eigenaar.

Heb je een kat in huis, dan is een kattenren niet zo zeer meer iets om te overwegen, maar eigenlijk een absolute must-have. 

De beste kattenrennen op een rijtje

We hebben een aantal kattenrennen voor je op een rijtje gezet zodat je een goede keuze kan maken voor jouw situatie.

Je kan een kant en klare online bestellen, je kan ook een op maat bestellen, alleen moet je wel erop voorbereid zijn dat die best aan de prijzige kant zijn.

Tevens zijn we erachter gekomen dat het moeilijk kan zijn een kant en klare kattenren te vinden die past bij jouw kat, omdat elke kat zijn eigen karakter heeft.

Je kan er het beste dus eentje zelf maken naar de behoeftes van jouw kat en die zodanig inrichten. Jij kent jouw kat ten slotte het beste en weet wat deze nodig heeft en leuk vind.

Welke soorten kattenrennen heb je?

Als het op een kattenren aankomt, kun je de volgende soorten tegenkomen:

We zullen je vervolgens ideeën geven voor het zelf maken van een kattenren. Uiteindelijk geven we je nog leuke tips voor het inrichten van de kattenren voor jouw kleine tijger.

Een kattenren voor buiten in de tuin

Wie wat ruimte heeft in de tuin kan hierin zeker een mooie en uitgebreide kattenren neerzetten.

Met een kattenren buitenshuis ben je ervan verzekerd dat jouw kat naar buiten kan met de nodige veiligheid.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de gevaren die daar buiten zijn. Bij het bouwen of kopen van zo een kattenren moet je met het volgende rekening houden:

 • Gebruik materialen die weerbestendig zijn, zoals met waterdichte vernis bewerkt hout, pvc pijpen, vinyl en golfplaten indien de ren overdekt is. 
 • Maak het gaas of het net dat je zal gebruiken zodanig goed vast zodat jouw lievelingskat niet kan ontsnappen.
 • Maak gebruik van een tunnel tussen het huis en de ren die uitmondt bij een kattendeur, zodat de kat in en uit kan gaan wanneer hij dat wil. 

Je kan zelf je kattenren maken of koop een kant en klare ren voor buiten. Deze is 180x 99x 180cm en is gemaakt van dennenhout en duurzaam draadvlechtwerk. Verder heeft deze kattenren voor buiten 6 platformen. 

Let wel erop dat kant en klare rennen een bepaalde afmeting hebben en dat je van tevoren al moet weten of deze überhaupt in jouw tuin of buitenruimte past.

Je kunt natuurlijk ook een kattenren voor buiten op maat bestellen, deze zullen ongetwijfeld iets hoger in prijs liggen. Of lees verder hoe je op een goedkope manier zelf een kattenren maakt. 

Een plexiglas kittenren

Wat een vreugde, jouw poes heeft een nestje! Een moederkat en haar pasgeboren kittens liggen het beste veilig en comfortabel bij elkaar.

Een kittenren van plexiglas is een ideale oplossing. Zo een ren heeft meestal een aluminium of houten frame met platen van plexiglas erin verwerkt. Het zijn losse delen die je in elkaar zet en het geheel vormt dan een ren om de kittens heen.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Je kan de ren zo groot of zo klein maken als je maar wilt. Vanwege de doorzichtige platen kan je met gemak een oogje gooien op de kleintjes, als moederkat even eruit is.

Tevens hebben de kleintjes geen houvast om aan te klimmen waardoor ze niet uit de ren komen. Sommige kittenrennen hebben ook een deurtje zodat jij er makkelijk in en uit kunt komen.

Een kittenren is perfect voor de eerste weken om de kleine poesjes op te voeden binnenshuis. 

Beste kattenren een kittenren van plexiglas

Een kattenren van hout

Bij het kiezen van een houten kattenren moet je er op letten dat het hout geïmpregneerd hout is. Meestal gaat het dan om de frame van de constructie die van hout is vervaardigd.

Je wilt zeker weten dat je hout hebt van hoogwaardige kwaliteit omdat je een kattenren nodig hebt die lang meegaat, vooral als deze buiten komt te staan. 

Een kattenren met gaas

Wie reeds een katteneigenaar is weet dat zijn of haar kat de hele dag op alles klimt en klautert.

Je mag ervan uitgaan dat jouw kat in de kattenren ook flink op ontdekking zal gaan.

Kies daarom een degelijke soort gaas dat bijtvast is waarop de kat tegelijkertijd vrij op kan klimmen zonder dat het stuk raakt.

Wat je ook niet mag vergeten is om het gaas goed te verankeren aan het frame van de kattenren. Kies een gaas dat UV- en weerbestendig is, zodat je er lang plezier van kunt hebben.

Een aluminium kattenren

De meningen over een kattenren die geheel uit aluminium is gemaakt zijn een beetje verdeeld.

Op zich is het niet zo een punt als de frame uit aluminium bestaat, want het is een duurzaam materiaal. Maar waar sommige mensen over vallen is het aluminium gaas.

Men zou veelal gebruik maken van kippengaas en dit zou volgens sommige kattenliefhebbers niet goed zijn voor hun kat, want die bijten er graag in. Een alternatief zou dan geplastificeerde gaas zijn of een net voor de kattenren.

Een kattenren met dak

Of je ervoor kiest om jouw kattenren met of zonder dak te maken, hangt er helemaal vanaf hoe je de rest van de ren inricht.

Maak je bijvoorbeeld in de ren nog een extra slaaphok of holletje dan is een dak misschien overbodig. Als de ren wel is afgesloten met gaas of een net, dan hoeft een extra afscherming niet perse.

Maar wil je dat je inrichting toch het liefste altijd droog blijft en langer meegaat dan moet je zeker een ren met een dak overwegen.

Golfplaten werken prima in dit geval. Maar je kan ook kiezen voor een ren met een geasfalteerd dak die eveneens net zo weersbestendig is.

Deze ruime kattenren is 180 x 88 x 111,8 cm groot, heeft 3 ligvlakken en is een geschikt formaat voor de tuin, achtertuin of het terras. 

Een kattenren met tunnel

Een kattenren is geen kattenren als er in geen tunnel in zit.

Katten houden van kleine ruimtes om te onderzoeken en een tunnel is zeker een van de dingen die je in het ontwerp van de kattenren moet meenemen.

Je kan de tunnel gebruiken als een verbinding van de kattenren naar het huis. Of je kan de tunnel ook gewoon als een onderdeel van de inrichting gebruiken. Er zijn verschillende soorten tunnels die jouw kat absoluut leuk en gezellig zal vinden om in te spelen en zich te verstoppen. 

Een ronde kattenren

Kattenrennen komen in allerlei vormen. Er zijn ook ronde kattenrennen met niveaus.

Een leuk ontwerp is deze in de vorm van een tee pee tent. De tent heeft een leuke groene kleur en past perfect in elke tuin.

In deze ren kan jouw kater lekker luieren en van het ene naar het andere niveau klimmen terwijl hij in de buitenlucht is. De afmetingen zijn 48 x 48 x 72 cm. 

Een kattenren voor het balkon

Heb je slechts een extra plek op het balkon om een kattenren te plaatsen dan kan je kiezen voor dit alternatief op wielen.

De kattenren is van het juiste formaat (100 x 60 x 42 cm) en zal ongetwijfeld kunnen passen op jouw balkon. Vooral wanneer je visite zou krijgen dan kan jouw kat even rustig op het balkon blijven in de kattenren totdat het weer rustig is in huis.

Wil je de kat weer binnen hebben, dan kan je de ren gerust gewoon naar binnen rollen, want de ren komt op vier stevige wielen.

Verder heeft de ren vier niveaus voor de kat om te klimmen. De ren is opklapbaar en kan makkelijk in elkaar worden gevouwen indien je bijvoorbeeld zou verhuizen. 

Zelf een kattenren maken

Van de opties die we tot nu toe hebben bekeken valt ons gelijk één ding op. Alle kant en klare kattenrennen zijn leeg! De meeste hebben weinig tot geen inrichting.

Daarom vinden we het eigenlijk een prettiger idee om onze eigen ren te maken.

Op deze manier bespaar je geld en je maakt er iets leuks van dat bij jouw thuis past. Maak de ren net zo groot en zo klein als je maar wilt. Een korte stappenplan helpt je snel op weg:

 • Bepaal de ruimte. Een gouden regel om te volgen bij het bouwen is: zorg voor voldoende ruimte per kat. Meestal is dat niet meer dan 2 katten per 10m². 
 • Maak een plan van jouw idee: de ren en de inrichting
 • Bepaal welke materialen je wil gebruiken, denk hierbij aan stevig hout, gaas om af te sluiten, een hamer en wat spijkers, en rubberen tegels voor op de vloer zodat de kattenpootjes steeds zacht landen.
 • Koop de materialen
 • Maak de frame (in elkaar timmeren en schilderen)
 • Maak de frame af met het gaaswerk (zorg voor een nette afwerking)
 • Doe het dak erop indien je die hebt, van golfplaten bijvoorbeeld
 • En nu inrichten!

Hier heeft Cuteness een handige video gemaakt over een Ikea houten boekenkast kattenren, dus het kan al zo gemakkelijk:

Lees meer: dit zijn de beste katten accessoires die ze verdienen

De kattenren leuk inrichten

In elke ren horen de minimale dingen aanwezig te zijn. De basis dingen kunnen ook tegelijkertijd leuk zijn. Wat je zeker moet hebben in elke kattenren:

De beste kattenren voor jouw kat

Of je nou de kattenren zelf gaat maken of er eentje op maat bestelt, naar onze mening is het hebben van een kattenren een must.

Omdat je als eigenaar van een kat toch graag wil hebben dat jouw kat ook in de buitenlucht kan spelen en genieten, zonder dat hij een last wordt voor de buurt. 

Een kattenren is daarom de beste oplossing hiervoor. Je kan de kattenren zo klein en zo groot maken als je wilt, afhankelijk van hoeveel katten je erin kwijt wilt. Eenmaal ingericht wordt de kattenren ongetwijfeld de favoriete plek van jouw kat in huis.

Lees hier verder over de voordelen en nadelen van een kat binnen of juist buiten houden!

x
video van 7 leukste kattenrassen met blauwe ogen & hun karakter
Schuiven naar boven