Kattencafé in Nederland – een top 5 van de leukste café’s

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Ben jij al bekend met het fenomeen “kattencafé”? In een kattencafé kan je een kop koffie of thee nuttigen – wellicht met een stuk verse taart erbij – en gezellig met je vrienden socializen.

Terwijl er om je heen een stuk of acht katten rondlopen, aandacht vragen en bij je komen liggen. Deze hype is al jaren populair in Azië en dan met name in Japan.

Sinds 2015 heeft Nederland kennisgemaakt met het eerste kattencafé in ons landje, en sindsdien zijn er nog een aantal cafés geopend.

Lees ook: deze accessoires zijn gemakkelijk voor jou en leuk voor je kat

Waarom een kattencafé?

Er zijn diverse redenen om naar een kattencafé te gaan. Het is sowieso een sociale ontmoetingsplaats, want het is een café waar je wat kan eten en drinken. Het café heeft dan ook echt een sociale functie, wat extra gezellig wordt gemaakt door de aanwezigheid van de katten. Een veelgehoord argument om naar het kattencafé te gaan is dat mensen onregelmatig werken en daardoor een eigen kat niet genoeg aandacht kunnen geven. In het kattencafé kunnen ze dan toch lekker knuffelen en spelen met de katten. Ook mensen bij wie de partner allergisch is voor katten, komen graag naar een kattencafé om toch zo af en toe lekker de gezelligheid van katten op te zoeken. Iedereen heeft wel een andere reden, maar het komt er allemaal op neer dat de katten centraal staan.

Ook leuk voor je bezoekje aan een kattencafé: wat vinden katten het lekkerste als je ze aait?

Welke kattencafés zijn er?

Ondanks dat pas sinds 2015 het eerste kattencafé in Nederland in Amsterdam is geopend, zijn er daarna in rap tempo meerdere cafés geopend. Wij hebben er 5 geselecteerd!

 1. Kattencafé Kopjes: het allereerste kattencafé in Nederland en in april 2015 geopend. Er wonen 8 katten en poezen, voor 3 euro mag je 2 uur lang hier vertoeven. Inmiddels is er een heerlijke menukaart met ontbijt, lunch, drankjes en zoetigheden zodat je tijdens je verblijf hier heerlijk kan genieten. De katten hebben een eigen Cats only ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken, en er worden strikte huisregels gehanteerd. Het is verplicht om te reserveren, gezien het beperkt aantal plaatsen in het café. Tot slot: de katten komen uit een asiel in de buurt en hebben een permante plaats in het café.
  Marco Polostraat 211 Amsterdam
  Woensdag t/m zondag 10.00 – 19.00 uur
  http://www.kattencafekopjes.nl/
 2. Kattenparadijs Mispoes
  Een jaar geleden is Mispoes geopend in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. In nauw overleg met dierenasiels en kattengedrag therapeuten zijn er 8 katten geselecteerd om het paradijs te wonen. Er zijn een aantal huisregels zoals desinfecteren van je handen, katten niet optillen en slapende katten niet wakker maken. Er worden regelmatig cat movie nights georganiseerd, er is een haak- en breimiddag en een ouderenmiddag. Reserveer een plekje voor 3 euro (voor verzorging van de katten) voor 2 uur.
  Orthenstraat 31 ’s-Hertogenbosch
  Woensdag t/m zaterdag 10.00 – 18.00 uur
  Zondag 12.00 – 16.00 uur
  http://www.kattenparadijsmispoes.nl/
 3. Kattencafé Ditjes en Katjes
  In dit café leven 6 katten uit het Haags Dierencentrum, waar ze een uitgebreide menukaart aanbieden. Ook hier worden strikte huisregels gehanteerd, zodat het welzijn van de katten voorop staat. Zo mag je de katten niet voeren. Bij Ditjes en Datjes zijn kinderen erg welkom, en is hier ook op ingericht met knutselmaterialen en voorleesmiddagen. Voor 2,50 euro ben je welkom, maar als je een consumptie nuttigt is jouw bezoek gratis.
  Piet Heinstraat 66 Den Haag
  Woensdag t/m zaterdag 10.00 – 18.00 uur
  Zondag 11.00 – 17.00 uur
  http://kattencafeditjesenkatjes.nl/
 1. Kattencafé PoesPas Leeuwarden
  Een opvallend kattencafé. Ze werken namelijk samen met cliënten van zorgbedrijf Rondomzorg. Mensen met een psychische of verstandelijke beperking krijgen in een veilige en beschermende omgeving uitdagende activiteiten. Denk aan taken zoals katten verzorgen, de lunch bereiden in de keuken en licht administratief werk. De katten hebben een heerlijke ruimte waar jij als gast welkom bent om plaats te nemen. Voor een kleine 2 uur betaal je tussen de 2 en 3 euro.
  Noordvliet 11 Leeuwarden
  Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 18.00 uur
  http://www.kattencafepoespas.nl/
 2. Kattencafé KatDeau
  In dit café wonen alleen naaktkatten, zij zijn bijzonder mensgericht en sociaal. Het zijn hele speelse en gezellige huisdieren, en natuurlijk ideaal als je een kattenallergie hebt. De inrichting doet je denken aan een Engels theehuis, met een heerlijke menukaart. De vier katten zoeken echt de aandacht op, en komen graag bij je kijken. Entree is gratis, wel graag van tevoren reserveren!
  Anninksweg 31 Hengelo
  Donderdag 18.00 – 21.30 uur
  Vrijdag: 12.00 – 18.00 uur
  Zaterdag: 12.00 – 18.00 uur
  Koopzondagen: 12.00 – 18.00 uur
  http://katdeau.nl/

Woon jij in de buurt van een van de kattencafés? Neem dan snel een kijkje en laat het ons vooral weten hoe je bezoek was!

Lees meer: dit zijn leuke Zweedse kattennamen om je kat te geven

Schuiven naar boven