Op vakantie naar een van de katteneilanden in Japan

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Heb je nog geen vakantie gehad dit jaar? En ben je een grote kattenliefhebber? Dan is het misschien een idee om af te reizen naar Japan. Hier zijn namelijk maar liefst 11 katteneilanden te vinden. In het zuiden van Japan ligt het afgelegen eiland Aoshima. Hier leven ongeveer 20 mensen en meer dan 150 katten. Ook in Tashirojima (ten oosten van Japan), leven er zes keer zoveel katten dan mensen.

Oorsprong katteneilanden

Lees ook: katten aaien, wat vinden ze lekker en wat niet

De katten zijn oorspronkelijk bijna 400 jaar geleden van het vaste land meegenomen naar de eilanden. In eerste instantie hielpen de katten op de vissersboten door muizen te vangen. Van de boten is het dan maar een kleine stap naar het eilandleven, en zo zijn de katten daar dus terecht gekomen. Na de Tweede wereldoorlog zijn veel bewoners van de eilanden verhuisd naar het vaste land. Maar de katten zijn wel gebleven en hebben zich vermenigvuldigd, vandaar dat de verhoudingen mensen en katten 1:6 is.

De bewoners proberen de populatie katten aan banden te leggen door sterilisatie. Maar dat is een grote uitdaging, aangezien er een halve eeuw lang weinig is gedaan aan het voortplanten van de katten.

Tegenwoordig zijn de eilanden grote toeristische trekpleisters geworden. Niet zo gek, de katten leven in de verlaten huizen en hebben geen natuurlijke vijanden.

Als je op het eiland aankomt, ziet het er dan eigenlijk zowel idyllisch als ook bizar uit. De huidige bewoners laten de katten hun gang gaan (behalve dan met het voortplanten). De stroom toeristen worden geaccepteerd, zolang de bewoners zelf er geen last van hebben.

Lees ook: je kat kammen is goed voor de verzorging en jullie band

En de rust op het eiland blijft bestaan. Vergeet geen rijstballen, energierepen en aardappelen mee te nemen als je naar een katteneiland gaat. Schijnen de katten dol op te zijn!

Vind je Japan toch te ver weg als vakantiebestemming? Dan kan je altijd nog thuis een katteneiland creëren voor je eigen katten ;-).

Lees meer: automatische robot kattenbak en meer katten accessoires

Schuiven naar boven