Hoe maak je een kattenveilig balkon

Kattenveilig balkon maken: 7 tips voor een zorgeloze frisse neus

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het is heerlijk om je kat buiten te laten spelen, maar het is belangrijk dat je er zorg voor neemt dat het veilig is.

Je kunt je balkon veilig maken voor katten met behulp van verschillende materialen. Zo is er een katten net of gaas wat je compleet voor de spijlen kunt hangen. Kattenplankjes die het springen tegenhouden kunnen ook een goede oplossing zijn zodat je nog uitzicht vrij houdt.

In dit artikel vertel ik je hoe je een kat veilig op je balkon kunt laten spelen.

Maak je balkon veilig voor je kat: handige tips

Als baasje wil je natuurlijk dat je huisdier veilig kan genieten van de buitenlucht. Een kat die graag buiten loopt, kan zichzelf in gevaarlijke situaties brengen. Daarom is het belangrijk om je balkon katproof te maken.

Geniet samen met je kat van de buitenlucht

Als je balkon katproof is, kun je samen met je huisdier genieten van de buitenlucht. Zorg ervoor dat je altijd een oogje in het zeil houdt en dat je kat zichzelf niet in gevaarlijke situaties brengt. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je kat veilig en leuk kan genieten van de buitenlucht.

Balkon veilig maken met kattennet of kattengaas

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk dat je kat veilig kan genieten van het buitenleven. Een balkon biedt hiervoor een goede oplossing. Echter, een balkon kan ook gevaarlijk zijn voor katten. Ze kunnen bijvoorbeeld van grote hoogte vallen of vast komen te zitten tussen de balkonafscheiding. Daarom is het belangrijk om je balkon katproof te maken.

Wat is een kattennet of kattengaas?

Een kattennet of kattengaas is een net of gaas dat je over je balkon kunt spannen om te voorkomen dat je kat van het balkon af kan vallen of vast komt te zitten tussen de balkonafscheiding. Kattennetten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes en zijn geschikt voor vrijwel iedere omgeving.

Welke soorten kattennetten of kattengaas zijn verkrijgbaar?

Er zijn verschillende soorten kattennetten of kattengaas verkrijgbaar, namelijk:

 • Transparante kattennetten of kattengaas: deze zijn visueel minder storend en zorgen ervoor dat je kat vrijwel ongehinderd van het uitzicht kan genieten.
 • Kattennetten of kattengaas met panelen: deze zijn geschikt voor balkons met een afwijkende vorm en kunnen op maat worden gemaakt.
 • Premium kattennetten of kattengaas: deze zijn extra stevig en geschikt voor katten die graag klimmen en springen.
 • Klimbeschermingsnet: deze zijn geschikt voor overdekte balkons en bieden extra bescherming voor je kat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattennet?

Als je een kattennet wilt kopen, zijn er een aantal belangrijke eisen waar het aan moet voldoen om ervoor te zorgen dat je kat veilig buiten kan zijn. Allereerst moet het materiaal van goede kwaliteit zijn en bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Daarnaast is het belangrijk dat het net geen grote gaten heeft waar je kat doorheen kan glippen. De afmetingen van het net zijn ook van belang: het moet groot genoeg zijn zodat je kat er comfortabel in kan bewegen, maar niet zo groot dat het ergens los kan hangen en je kat bang kan maken.

De juiste afmetingen kiezen

Voordat je een kattennet gaat kopen, is het belangrijk om de afmetingen van je balkon of tuin op te meten. Zo weet je welke maat kattennet je nodig hebt. Houd er rekening mee dat je het net eventueel nog op maat kunt knippen, maar het is beter om vooraf de juiste afmetingen te kiezen om te voorkomen dat je te weinig net hebt.

Let op de hoogte

De hoogte van het kattennet is ook van belang. In principe geldt: hoe hoger, hoe beter. Dierenartsen raden aan om het net minimaal 2 meter hoog te hangen, om te voorkomen dat je kat eroverheen kan springen. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een net dat ergens aan vast zit, zodat het niet los kan hangen en je kat bang kan maken.

Vergelijking en gebruikerservaringen

Als je op zoek gaat naar een kattennet, is het handig om op internet te zoeken naar verschillende opties. Zo kun je de verschillende netten met elkaar vergelijken en kijken welke het beste past bij jouw wensen en eisen. Daarnaast is het goed om te kijken naar gebruikerservaringen: wat vinden andere mensen van het product en hoe bevalt het in de praktijk?

Hoe bevestig je een kattennet op je balkon of in je tuin?

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk dat je kat veilig buiten kan zijn. Een kattennet is dan een goede optie om je balkon of tuin af te schermen. Maar hoe bevestig je zo’n kattennet nou eigenlijk? Hieronder vind je een aantal tips en opties.

Er zijn verschillende soorten kattennetten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor een net dat je over je balkon heen spant, maar er zijn ook kattennetten die je aan de zijkant van je balkon of tuin afschermen. Daarnaast zijn er ook overdekte klimbeschermingsnetten verkrijgbaar, die je kat extra bescherming bieden.

Montage van het kattennet

Het bevestigen van een kattennet kan soms een moeilijke klus zijn, maar met de juiste materialen en bevestigingsinstructies is het goed te doen. Hieronder vind je een aantal manieren om een kattennet te bevestigen:

 • Span het kattennet over je balkon of tuin en bevestig het met behulp van bijbehorende bevestigingsmaterialen, zoals pluggen en schroeven.
 • Gebruik magneethaken om het kattennet aan je balkon of tuin te bevestigen. Dit is vooral handig als je het kattennet regelmatig wilt verwijderen.
 • Gebruik tie-wraps om het kattennet aan je balkon of tuin te bevestigen. Dit is een gebruikelijke manier om veiligheidsnetten te bevestigen.
 • Bekijk een video met bevestigingsinstructies van het kattennet dat je hebt gekocht. De meeste kattennetten worden geleverd met bijbehorende bevestigingsinstructies.

Veiligheid voor je kat

Het is belangrijk om te denken aan de veiligheid van je kat wanneer je een kattennet gaat bevestigen. Hieronder vind je een aantal tips om verwondingen te voorkomen:

 • Zorg dat het kattennet goed is bevestigd en niet zomaar kan losraken.
 • Zorg dat het kattennet hoog genoeg is, zodat je kat niet over het net heen kan springen.
 • Zorg dat het kattennet zichtbaar is, zodat andere mensen kunnen zien dat er een kattennet hangt.
 • Voorkom dat je kat vast komt te zitten in het kattennet door het net goed te spannen en te bevestigen.
 • Zorg dat het kattennet geen scherpe randen of punten heeft, om verwondingen te verhinderen.

Een veilig balkon voor je kat met een kattenplankje

Als katteneigenaar wil je natuurlijk dat je kat veilig kan genieten van het buitenleven op je balkon. Een kattennet of kattengaas is een goede manier om je balkon katproof te maken, maar het kan zijn dat je kat toch nog graag over de rand wil kijken. Daarbij loop je het risico dat je kat over het randje springt en van de etage valt. Een kattenplankje biedt hierbij een extra veiligheid en geeft je kat een plekje om te zitten en te genieten van de buitenwereld.

Welk kattenplankje kun je het beste kopen?

Er zijn verschillende kattenplankjes verkrijgbaar bij diverse verkopers, maar het Beeztees kattenplankje is een goede keuze. Dit premium kattenplankje is stevig en heeft een transparant gaas, zodat je kat vrijwel geen belemmering heeft om naar buiten te kijken. Het kattenplankje is verkrijgbaar in verschillende breedtes en is makkelijk te monteren.

Een veilige afscheiding voor je balkonkat

Als kattenliefhebber wil je je poes graag laten genieten van de buitenlucht en het zonnetje op het balkon. Maar helaas kan een open balkon gevaarlijk zijn voor je huisdier. Katten zijn intelligente dieren die graag rondlopen en klimmen, maar een val vanaf een hoogte kan zichzelf pijn doen of zelfs fataal zijn. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je balkon veilig is voor je kat.

De verschillende manieren om je balkon katproof te maken

Er zijn verschillende manieren om je balkon veilig te maken voor je kat. Een van de beste opties is het plaatsen van een katproof balkonafscheiding. Hieronder ontdek je de verschillende soorten afscheidingen die verkrijgbaar zijn:

Kattennet

Een kattennet is een volledig dicht net dat je aan de randen van je balkon bevestigt. Zo kan je kat niet meer van het balkon af vallen. Kattennetten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en samenstellingen, afhankelijk van de behoeften van jou en je kat. Het is belangrijk om te zorgen dat het net voldoende hoog is en dat er geen gaten in zitten, zodat je kat niet kan ontsnappen.

Kattenwand

Een kattenwand is een extra hoge afscheiding die je aan de rand van je balkon plaatst. Dit is een goede optie als je kat graag hoog zit en van het uitzicht geniet. Kattenwanden zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en materialen, zodat je de beste optie voor jouw balkon kunt kiezen.

Kattenplank

Een kattenplank is een optie als je balkon niet geschikt is voor een kattennet of kattenwand. Dit is een plank die je aan de rand van je balkon bevestigt, zodat je kat toch buiten kan zitten en genieten van de frisse lucht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plank stevig is bevestigd en dat je kat er niet vanaf kan vallen.

Waar je op moet letten bij het kopen van een katproof balkonafscheiding

Als je een katproof balkonafscheiding wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 • De hoogte van de afscheiding: zorg dat de afscheiding hoog genoeg is zodat je kat er niet overheen kan springen of klimmen.
 • De samenstelling van het materiaal: zorg dat het materiaal geschikt is voor huisdieren en van goede kwaliteit is.
 • De bevestiging: zorg dat de afscheiding stevig is bevestigd en dat je kat er niet vanaf kan vallen.
 • Het assortiment van de fabrikant: ontdek het assortiment van de fabrikant en kies de beste optie voor jouw balkon en kat.

Maak je balkon nog leuker met deze accessoires voor je kat

Als kattenbaasje wil je natuurlijk dat je kat veilig en gelukkig is, ook als hij buiten is. Met een volledig veilig balkon voor je kat ben je al een heel eind op weg. Maar waarom zou je het niet nog leuker maken voor je kat? Er zijn een aantal leuke accessoires verkrijgbaar die je balkon nog aantrekkelijker maken voor je kat. Hierdoor kan hij nog meer genieten van zijn vrije tijd buiten en zal hij zich nog meer thuis voelen op het balkon.

Welke accessoires zijn er?

Er zijn een aantal interessante accessoires verkrijgbaar die je kunt gebruiken om je balkon nog leuker te maken voor je kat. Hieronder vind je een aantal opties:

 • Een kattenhangmat: katten houden ervan om ergens hoog te zitten en alles te kunnen overzien. Met een kattenhangmat creëer je een extra plekje voor je kat om te ontdekken en te genieten van het buitenleven.
 • Een kattenloop: als je balkon aan een andere kant van het huis zit dan de deur, kan het handig zijn om een kattenloop te plaatsen. Zo kan je kat veilig vanaf de deur naar het balkon lopen zonder dat hij gevaarlijke plekken hoeft te passeren.
 • Een kattenhuisje: sommige katten vinden het fijn om ergens te kunnen schuilen als ze buiten zijn. Met een kattenhuisje geef je je kat een veilige plek om te zitten en te genieten van de geluiden en geuren van buiten.
 • Een kattenfontein: sommige katten vinden het fijn om te drinken uit stromend water. Met een kattenfontein op het balkon geef je je kat de mogelijkheid om op een veilige manier te drinken en te genieten van het buitenleven.
 • Een kattenkrabpaal: ook op het balkon kan je kat behoefte hebben om zijn nagels te scherpen. Met een kattenkrabpaal op het balkon geef je je kat de mogelijkheid om zijn nagels te verzorgen en te verminderen.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van accessoires?

Als je accessoires wilt kopen voor je kat op het balkon, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

 • Veiligheid: zorg ervoor dat de accessoires veilig zijn voor je kat en dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
 • Kwaliteit: kies voor kwalitatieve accessoires die lang meegaan en die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Past bij je kat: kies accessoires die passen bij de behoeftes en wensen van je kat. Niet alle katten vinden dezelfde dingen leuk, dus kijk goed naar wat bij jouw kat past.
 • Past bij je balkon: kies accessoires die passen bij de grootte en vorm van je balkon. Niet alle accessoires passen op elk balkon, dus kijk goed naar wat mogelijk is.
 • Regels: houd rekening met eventuele regels van de vereniging van eigenaren of de gemeente. Sommige accessoires zijn niet toegestaan op het balkon.

 

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

FAQ’s – Maak je balkon veilig en katproof

Ja, er zijn nog een aantal extra tips die je kunt gebruiken om je balkon nog veiliger te maken voor je huisdier:

 • Zorg ervoor dat er geen eten of drinken op het balkon staat, zodat je kat niet per ongeluk iets giftigs binnenkrijgt.
 • Hang kattenspeeltjes op aan het balkon, zodat je kat zich niet gaat vervelen.
 • Creëer een gevoel van veiligheid door geluiden van buiten te verminderen en een deur naar binnen open te laten staan.
 • Maak gebruik van een hoog kattennet, zodat je kat niet over de rand kan springen.

Is het erg als mijn kat niet naar buiten kan op het balkon?

Nee, het is niet erg als je kat niet naar buiten kan op het balkon. Katten zijn van nature nieuwsgierig en willen graag rondlopen, maar ze kunnen ook binnenshuis gelukkig zijn. Zorg ervoor dat je huisdier voldoende speelgoed en krabpalen heeft en geef hem of haar voldoende aandacht.

Moet mijn kat naar buiten op het balkon?

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je huisdier. Veel katten vinden het fijn om buiten te zijn en te genieten van de frisse lucht en de natuur. Het is goed voor hun fysieke en mentale ontwikkeling en ze kunnen hun territorium makkelijker afbakenen. Bovendien krijgt je kat op deze manier meer beweging, wat goed is voor zijn lichaam.

De risico’s van een kat op het balkon

Maar is het wel veilig om je kat op het balkon te laten? Allereerst moet je ervoor zorgen dat je balkon veilig is voor je kat. Er mogen geen gaten of openingen zijn waar je kat doorheen kan vallen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je kat niet aan de rand van het balkon kan komen.

De keuze is aan jou

Of je je kat op het balkon laat, hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om te kijken naar het gedrag van je kat en of hij graag buiten is. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je balkon veilig is. Als je besluit om je kat op het balkon te laten, zorg er dan voor dat hij niet alleen is en dat je hem goed in de gaten houdt.

Conclusie

Balkons zijn leuk voor katten om buiten te zijn, maar zoals je hebt gezien is het erg belangrijk om de veiligheid van je kat in orde te brengen.

Met een kattennet of plankje kun je de extra veiligheid bieden om ze toch, zelfs zonder jouw toezicht, op het balkon te laten.

Schuiven naar boven