Waarom slapen katten op gekke plekken

Slaapt jouw kat ook op de gekste plekken? Waar komt de liefde vandaan?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten zijn een beetje als mensen: ze willen een veilige plek om te slapen. Een plek waar ze niet gestoord worden door vreemden of andere katten. Een plek waar ze rust en stilte hebben. Een plek waar ze uitzicht hebben over hun territorium en vluchtroutes voor als ze weg willen.

Meerdere slaapplaatsen

Geef je kat meerdere slaapplaatsen. Gezellige nestjes en rustplekken, bij voorkeur op verschillende hoogtes. Laat je kat zelf uitkiezen waar ze het liefst slaapt.

Uit de buurt van de drukte

Katten slapen het liefst waar het rustig is. Ver weg van de drukte en het voetverkeer. Bescherm je kat ook tegen externe elementen: houd tocht uit de buurt en zorg ervoor dat de omgeving niet te warm of te koud is.

Verandering van voorkeur

Net als mensen, veranderen katten van tijd tot tijd hun gebruikelijke slaapplaatsen. Ze willen niet verrast worden door vijanden die hun slaapplek hebben ontdekt. Dus als je kat plots een andere plek uitkiest als favoriete slaapplaats, is dat waarschijnlijk omdat ze zich daar veilig voelt.

Knusheid en warmte

Katten houden van knusheid en warmte. Als de zon niet schijnt of als er geen verwarming in de buurt is, kruipt je kat graag tegen jou aan. Als je kat jou uitkiest als slaapplaats, betekent dat dat ze je vertrouwt. En als je kat zich goed voelt, krijg je misschien het genoegen om grondig gekneed te worden.

Wat de slaaphouding van je kat onthult

Helemaal opgerold

Als je kat helemaal opgerold is, dan is het tijd om de batterijen op te laden. Dit is de standaardversie van de slaaphouding van een kat. Je harige vriend voelt zich veilig en kan met een gerust hart een dutje doen. Niemand zal hem hier storen. Hij is diep ontspannen.

Op zijn rug

Als je kat op zijn rug ligt en wat van zijn buik laat zien, dan scoort hij 100 punten voor vertrouwen! De buik is een plek die hij meestal minutieus beschermt. Dit laat zien dat je kat zich veilig voelt en helemaal ontspannen is.

Uitgestrekt op handen en voeten

Heeft je kat soms zijn ogen open als hij slaapt? Dat is niet zo gek. Katten kunnen slapen met één helft van de hersenen; met de andere helft zijn ze wakker. Vaak is maar één oog open, het andere gesloten. Brutale en roekeloze katten in het wild hebben geen hoge levensverwachting. Voorzichtig gedrag en een “wees op je hoede” houding is een levensverzekering. Katten zijn zich ervan bewust dat gevaren op de loer kunnen liggen terwijl ze slapen. Je kunt dus beter niet helemaal afsluiten, maar op “stand-by” blijven staan.

Maak je eigen kattenmand en geef je kat een knusse slaapplek!

Heb je een kat? Dan weet je dat kattenmanden een must-have zijn. Maar waarom zou je een kant-en-klare kattenmand kopen als je er ook een kunt maken die perfect past bij de behoeften van je kat en bij jouw huis?

Gebruik natuurlijke materialen

Als je zelf een kattenmand wilt maken, moet je materialen van goede kwaliteit gebruiken. Kies voor natuurlijke materialen die stevig en veilig zijn, zodat je kat zichzelf niet kan verwonden.

Bouw een knus kattenholletje

Een knus kattenholletje is een geweldige manier om je kat een hoge rustplek te geven. Je hoeft niet eens veel accessoires te kopen – gebruik gewoon dingen die je niet meer nodig hebt en bij de hand hebt.

 • Gebruik oma’s nachtkastje, opbergdozen, speelgoeddozen of een oude plank.
 • Zaag of snijd er eenvoudig een gat in.
 • Schuur de randen een beetje, zodat je kattenvriendje zichzelf niet bezeert.
 • Kort de plank iets in en bedek de zijkanten.
 • Geef je creatie desgewenst een likje verf.
 • Vul het slaapgedeelte in met een zacht kussen.

Naai je eigen kattenmand

Wil je je eigen kattenmand naaien? Dan heb je geen top kleermaker nodig. Als je weet hoe je naald en draad moet gebruiken, kun je zelf een knus kattenbed ontwerpen – precies zoals je kat het leuk vindt!

 • Maak eerst een patroon met de afmetingen die je voor ogen hebt.
 • Naai de stoffen panelen aan elkaar, voeg vulling toe en voeg ze samen.
 • Til de zijpanelen op en breng de randen samen om een doosvorm te creëren.

Kattenmand voor buiten

Als je een kattenmand op een balkon wilt plaatsen, moet je er zeker van zijn dat hij veilig is. Netten voor balkons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maaswijdten – van heel klein tot heel groot. Kies een kleinere maaswijdte om te voorkomen dat katten er doorheen glippen.

Zorg ervoor dat je een materiaal van hoge kwaliteit kiest dat UV-bestendig is, en vooral scheur- en bijtvast! Je kat zal heel blij zijn dat je aan hem denkt, en dat je een geweldige klim- en ligruimte voor hem inricht – het liefst in een schaduwrijke hoek. Dan kunnen jullie allebei met volle teugen genieten van het balkon!

Katten slapen: waar en hoe?

We hebben allemaal een vraag: waar en hoe slapen onze katten? Het antwoord is niet zo eenvoudig als je zou denken. Elke kat heeft zijn eigen voorkeuren en gewoonten als het gaat om slaapplaatsen en -posities. Maar geen zorgen, we hebben hier wat tips om je te helpen bij het vinden van de perfecte slaapplek voor je kat.

7 tips voor het vinden van de perfecte slaapplek voor je kat

 • Katten houden van comfort. Kijk dus of je een plekje kunt vinden dat lekker zacht en warm is. Denk aan een kussen, een mand of een deken.
 • Katten houden van een plek waar ze zich veilig voelen. Kijk of je een plekje kunt vinden dat wat hoger is, zoals een kast of een boekenplank.
 • Katten houden van een plek waar ze rustig kunnen zijn. Kijk of je een plekje kunt vinden dat wat verder weg is van de drukte in huis.
 • Katten houden van een plek waar ze kunnen uitkijken. Kijk of je een plekje kunt vinden dat uitkijkt op een venster of een deur.
 • Katten houden van een plek waar ze kunnen klimmen. Kijk of je een plekje kunt vinden dat wat hoger is, zoals een kast of een boekenplank.
 • Katten houden van een plek waar ze kunnen schuilen. Kijk of je een plekje kunt vinden dat wat lager is, zoals een kartonnen doos of een krabpaal.
 • Katten houden van een plek waar ze kunnen spelen. Kijk of je een plekje kunt vinden dat wat speelser is, zoals een krabpaal of een kattebal.

Kattenbakvulling vergelijken: welke is het beste?

Als je een kat hebt, is het belangrijk om de juiste kattenbakvulling te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling op de markt, dus het is belangrijk om de verschillen te begrijpen. We hebben hier een paar tips om je te helpen bij het vergelijken van kattenbakvulling:

 • Silicakorrels zijn een populaire optie omdat ze goed absorberen en gemakkelijk te verwijderen zijn. Ze hebben echter ook een sterke geur, dus als je een kat hebt die gevoelig is voor geuren, is dit misschien niet de beste optie.
 • Geurende kattenbakvulling, zoals die met babypoedergeur, is een goede optie als je kat gevoelig is voor geuren. Houd er echter rekening mee dat de geur snel kan vervagen.
 • Natuurlijke vezels zijn een goede optie als je op zoek bent naar een duurzame en milieuvriendelijke kattenbakvulling. Ze absorberen goed en hebben geen sterke geur.

Hoe je je kat een perfecte slaapplek geeft

Stem de slaapplekjes af op je kat

Katten hebben een natuurlijke neiging om hun eigen, veilige plek te zoeken in hun territorium. Als baasje hoef je dus niet veel te doen, maar je kunt je kat altijd wat helpen door in elke belangrijke ruimte waar je kat graag komt één of twee slaapplekjes te voorzien. Zo kan je haar zelf laten kiezen waar ze op dat moment graag een tukje wil doen, want haar voorkeuren kunnen van de ene op de andere dag veranderen. Hou sowieso altijd rekening met het karakter van je kat.

Geef je sociale kat een plekje op de zetel

Heb je een sociale kat die houdt van het gezelschap van haar huisgenoten, geef haar dan een plekje op de zetel waar je een zacht dekentje of kussen legt.

Maak een gezellig plekje voor een teruggetrokken kat

Voor een wat meer teruggetrokken kat die niet houdt van vreemde bezoekers of lawaai, maak je best een gezellig plekje in een kast – bijvoorbeeld een kartonnen doos met een dekentje erin – waar ze zich kan afzonderen.

Geef je twijfelgeval een plekje onder de tafel

Is je kat een twijfelgeval? Veel katten houden er ook van om op een stoel te gaan liggen, die onder de tafel geschoven is. Een zacht stoelkussen is dan een mooi extraatje. Of maak een soort ‘tent’ met een dekentje over de rand van je zetel. Zo zijn ze aanwezig terwijl ze zich tegelijkertijd ook beschermd voelen.

Varieer met de hoogte

Zorg voor zachte, warme plekjes, waarvan enkele op hoogte. Katten zoeken graag hoge plekken op, omdat ze daar het overzicht beter kunnen bewaren. Al durven ze ook wel eens neer te ploffen op de grond, zoals op het kussen van je hond. Als je hond en kat dikke vrienden zijn, dan slapen ze misschien wel samen op dat hondenkussen. Zo niet, dan zal het doorgaans de hond zijn die een andere slaapplek moet zoeken.

Mag je kat op je bed slapen?

De voordelen van een kat op je bed

Als je eenmaal de deur van je slaapkamer openzet, is je bed een aantrekkelijke plek voor je kat om een heerlijk dutje te doen. Of je kat nu zelfverzekerd is of wat meer schuchter, je bed is een fijne plek voor je harige vriend.

De keuze is aan jou

Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of je kat wel of niet in je slaapkamer mag slapen. Wil je niet wakker gemaakt worden in het holst van de nacht omdat je kat wil spelen, honger heeft of naar buiten wil? Dan is het misschien een goed idee om je kat op je bed te laten slapen.

Hoe je ongemak kunt beperken

Als je je kat op je bed wil laten slapen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ongemak te beperken:

 • Laat de deur op een kier staan
 • Zet een bakje met voer in de slaapkamer
 • Speel ’s avonds voor het slapengaan nog wat met je kat, zodat ze haar energie kwijt kan

Delen jij en je kat je bed?

De voordelen van samen slapen

Delen jij en je kat je bed? Als je ja zegt, ben je zeker niet alleen! Veel katteneigenaren laten hun huisdier toe om in hun bed te slapen. En waarom ook niet? Katten hebben er veel baat bij om dicht bij hun mensen te zijn. Het zorgt voor een band en biedt gezelschap.

Katten zijn ’s nachts actief

Katten zijn ’s nachts vaak actiever dan overdag. Ze vinden het heerlijk om gezellig tegen je aan te kruipen in bed. Maar als ze eenmaal genoeg hebben geslapen, bestaat de kans dat ze opeens een voet aanvallen die onder de dekens beweegt of op je kussen precies naast je hoofd neerploffen. Dit is natuurlijk schattig, maar het kan leiden tot slapeloze nachten.

Een luxe kattenmand

Gelukkig is er een oplossing! Als je kat wat actiever wordt, kan hij zich verplaatsen naar zijn luxe kattenmand. De mand is verkrijgbaar in allerlei prachtige kleuren die bij elk interieur passen. Kies je voor deze mand zonder pootjes, dan past hij perfect in het Maya kattenhuis.

Dus als je je bed wilt delen met je kat, maar je ook wilt genieten van een goede nachtrust, dan is een luxe kattenmand de perfecte oplossing!

Conclusie

Het is duidelijk dat katten hun favoriete slaapplekken zelf uitkiezen, of je het nu leuk vindt of niet, dus is het belangrijk om een stabiele woonomgeving te creëren waarin ze zich op hun gemak voelen. Kies een plek waar ze hun eigen ruimte kunnen hebben en waar ze zich veilig voelen. Een kat die zich veilig voelt, zal zich ook sociaal gedragen en dat is een van de belangrijkste redenen waarom katten het liefst in de buurt van hun eigenaar slapen. Dus, als je kat zich op zijn gemak voelt, zal hij ook sociaal zijn en je mee willen dragen in zijn favoriete slaapplek.

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
Schuiven naar boven