Het belang van een gezond gebit bij katten!

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het gebit van een kat is niet alleen een set tanden en kiezen; het is de sleutel tot haar welzijn en levensvreugde! Een gezond gebit stelt katten in staat om te genieten van hun favoriete bezigheden, zoals eten, spelen en het verkennen van de wereld om hen heen. In deze blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van het kattengebit. We bespreken niet alleen de anatomie en functie van verschillende tanden, maar ook veelvoorkomende gebitsproblemen en hoe je ervoor kunt zorgen dat het gebit van je kat gezond blijft. Dus pak een kopje kattengras (of een snack voor je harige vriend) en laten we samen duiken in de mondgezondheid van katten!

Anatomie van het gebit van katten

Het gebit van katten bestaat uit verschillende soorten tanden, elk met een specifieke functie. Katten hebben in totaal 30 tanden, waaronder:

Snijtanden (incisieven): Deze tanden bevinden zich aan de voorkant van de mond en worden gebruikt om voedsel te grijpen en te snijden.

Hoektanden (hoektanden): Ook bekend als “slagtanden”, worden gebruikt om prooien te doden en voedsel te scheuren.

Valse kiezen (premolaren): Deze tanden worden gebruikt om voedsel te malen en te verpletteren.

Ware kiezen (molaren): Minder gebruikelijk bij katten, worden gebruikt voor het malen en vermalen van voedsel.

Deze tanden werken samen om katten in staat te stellen hun voedsel te grijpen, te snijden, te kauwen en te verteren, wat essentieel is voor hun overleving en welzijn.

Veelvoorkomende gebitsproblemen bij katten

Achter elke tevreden spinnende kat schuilt een glimlach die net zo uniek is als zijzelf. Maar wat maakt die glimlach zo bijzonder? Het antwoord ligt verborgen in het intrigerende universum van het kattengebit. Net als bij mensen speelt het gebit van katten een essentiële rol in hun algehele gezondheid en welzijn. Van hun scherpe snijtanden tot de krachtige hoektanden, het gebit van een kat is perfect aangepast aan haar jachtinstincten en voedingsbehoeften.

Maar zelfs deze majestueuze glimlach kan te maken krijgen met uitdagingen. Van tandplakpiraten tot gingivitis-griezels, het kattengebit kan een ware strijd zijn. Hieronder benoemen we de meest voorkomende gebitsproblemen bij katten.

Tandplak en tandsteen: Tandplak is een dunne laag bacteriën die zich constant vormt op de tanden van katten. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het mineraliseren en verharden tot tandsteen. Tandsteen kan leiden tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en uiteindelijk tot tandbederf.

Gingivitis: Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees die wordt veroorzaakt door ophoping van tandplak langs de tandvleesrand. Het tandvlees kan rood en gezwollen worden en kan gaan bloeden bij het eten of bij het poetsen van de tanden. Onbehandelde gingivitis kan leiden tot meer ernstige tandvleesaandoeningen en zelfs tot verlies van tanden.

Tandbederf: Tandbederf, ook wel cariës genoemd, is een aandoening waarbij bacteriën zuren produceren die het tandglazuur aantasten en uiteindelijk leiden tot de vorming van gaatjes in de tanden. Tandbederf komt minder vaak voor bij katten dan bij mensen, maar het kan nog steeds voorkomen, vooral als de kat een dieet heeft dat rijk is aan suikers en koolhydraten.

Gebitsafwijkingen: Gebitsafwijkingen bij katten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische factoren, trauma aan de mond of tanden, of onjuiste groei van de tanden. Scheve of ontbrekende tanden kunnen leiden tot problemen met eten en kunnen ook het risico op tandplak en tandsteen vergroten.

Tandabcessen: Een tandabces is een zakje met pus dat zich vormt als reactie op een infectie van de tand of het tandvlees. Abcessen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen leiden tot zwelling en ontsteking in de mond. Ze worden vaak veroorzaakt door onbehandelde tandheelkundige problemen, zoals tandbederf of tandvleesaandoeningen.

Het is belangrijk om regelmatig het gebit van je kat te laten controleren door een dierenarts en om eventuele gebitsproblemen vroegtijdig te behandelen om ernstige complicaties te voorkomen. Door de mondgezondheid van je kat goed in de gaten te houden en regelmatig te poetsen, kun je helpen tandheelkundige problemen te voorkomen en ervoor zorgen dat je kat een gezond en gelukkig leven leidt.

Hoe zorg je voor het gebit van je kat

Regelmatig tandenpoetsen: Dit is een van de beste manieren om het gebit van je kat gezond te houden. Gebruik een speciale tandenborstel en tandpasta voor katten, die verkrijgbaar zijn bij dierenwinkels. Begin langzaam en beloon je kat na afloop met een traktatie om positieve associaties te creëren.

Gezonde voeding: Voeding speelt een grote rol in de gezondheid van het gebit van je kat. Geef je kat voedsel dat speciaal is samengesteld om tandplak te verminderen, zoals brokjes die helpen bij het reinigen van de tanden tijdens het kauwen. Overleg met je dierenarts over de beste voedingskeuzes voor de mondgezondheid van je kat.

Tandheelkundige controles: Net zoals mensen regelmatig naar de tandarts gaan, heeft je kat ook regelmatig tandheelkundige controles nodig. Je dierenarts kan het gebit van je kat controleren op tekenen van problemen en indien nodig een professionele reiniging uitvoeren om tandplak en tandsteen te verwijderen.

Kauwspeelgoed: Kauwen op speelgoed kan helpen bij het reinigen van de tanden van je kat en het stimuleren van gezond tandvlees. Zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor katten en niet te hard is om tandbeschadiging te voorkomen.

Wateradditieven: Er zijn speciale wateradditieven verkrijgbaar die kunnen helpen bij het verminderen van tandplak en tandsteen bij katten. Voeg eenvoudigweg een beetje toe aan het drinkwater van je kat volgens de instructies op de verpakking.

Door deze eenvoudige tips te volgen en regelmatig de mondgezondheid van je kat te controleren, kun je helpen om het gebit van je kat gezond en sterk te houden, wat bijdraagt aan haar algehele welzijn en levenskwaliteit.

Schuiven naar boven