Wat bedoelen katten als ze praten

Is jouw kat ook een prater? Maar wat bedoelen ze nou soms?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten hebben een heleboel manieren om hun gevoelens en behoeften te communiceren. Ze gebruiken hun lichaamstaal, geur en geluiden om met elkaar te communiceren. Een staart die omhoog staat geeft bijvoorbeeld aan dat de kat vertrouwen heeft, terwijl een kromme rug laat zien dat hij zich bedreigd voelt.

Kattentaal

Katten hebben een heleboel geluiden in hun arsenaal om hun gevoelens en behoeften te uiten. Deze geluiden worden ‘vocalisaties’ genoemd. Hoewel elk kattengeluid een andere betekenis heeft, kan het soms meerdere betekenissen hebben. Om je kat echt te begrijpen, is het dus belangrijk om ook de context te begrijpen.

Dove katten

Hoewel mensen voor spraak afhankelijk zijn van hun gehoor, kunnen ook doofgeboren katten geluiden aanleren. Geluiden produceren is dus aangeboren en wordt verfijnd tijdens het leven.

Kattentaal begrijpen

Als je je kat echt wilt begrijpen, is het belangrijk om de verschillende manieren waarop hij communiceert te begrijpen. Katten gebruiken hun lichaamstaal, geur en geluiden om hun gevoelens en behoeften duidelijk te maken. Door de context te begrijpen, kun je beter begrijpen wat je kat je probeert te vertellen.

Hoe katten met elkaar communiceren

Katten hebben een heleboel manieren om met elkaar te communiceren, zelfs als ze stil zijn. Ze leven in een wereld van visuele hints, geuren en geluiden. Maar miauwen en spinnen? Dat is voornamelijk iets wat ze gebruiken om met mensen te communiceren, niet met hun soortgenoten.

Uit observaties van verwilderde katten blijkt dat ze veel minder vaak miauwen en spinnen als er geen mensen in de buurt zijn. Dit toont aan hoe lang we al samenleven met deze kleine viervoeters.

Hoe communiceren katten dan met elkaar? Hier zijn een paar manieren waarop:

 

  • Lichaamstaal: Katten gebruiken hun lichaamstaal om hun gevoelens te tonen. Ze kunnen hun staart op verschillende manieren bewegen, hun oren bewegen, hun ogen knipperen en hun nek strekken.
  • Geur: Katten gebruiken hun geur om met elkaar te communiceren. Ze markeren hun territorium door middel van geur en kunnen ook de geur van andere katten herkennen.
  • Geluiden: Katten maken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren. Ze gebruiken miauwen, spinnen, grommen en zelfs fluisteren om met elkaar te communiceren.

Katten zijn een fascinerende soort die al duizenden jaren met ons samenleeft. Hoewel ze misschien niet zo openlijk communiceren als andere dieren, hebben ze wel hun eigen manieren om met elkaar te communiceren.

Waarom spinnen katten?

Katten spinnen niet alleen als ze geaaid worden of als het voer goed smaakt. Nee, het is veel meer dan dat! Kittens spinnen al vanaf hun eerste week om hun moeder te laten weten dat alles goed is. En als de moeder weer terugkomt, spint ze ook om haar kinderen te laten weten dat alles in orde is.

Maar dat is nog niet alles! Katten spinnen ook als ze gestrest zijn, veel pijn lijden of op sterven liggen. Dan maken ze een spinnende miauw-toon op een speciale frequentie. Dit is de vriendelijkere en rustigere variant van het miauwen.

Hoe maken katten dat spinnende geluid?

Katten kunnen in bijna iedere levensfase spinnen. Hoe ze deze brommende toon maken, is nog niet geheel duidelijk. Veel experts vermoeden dat dit kattengeluid ontstaat in het strottenhoofd, dat de stemspleet verwijdt en versmalt. Anderen denken dat het harde, niet-rekbare tongbeen dat de tong met het schedelbeen verbindt, voor de onophoudelijke toon zorgt. Nog een andere theorie beschrijft dat lellen rondom de stembanden bij het maken van het geluid een rol spelen.

Wie kan er spinnen?

Echt spinnen kunnen alleen huiskatten, lynxen, pardelkatten (ocelotten), poema’s en cheeta’s. Katten kunnen spinnen als ze willen, en ze kunnen het urenlang doen. Ze doen het tijdens het uitademen, eten, zogen en ontspannen.

Wat betekent het als je kat spint?

Als je kat spint, dan voelt hij zich goed. Het is een teken van welzijn. Maar let op: katten spinnen ook als ze gestrest zijn, veel pijn lijden of op sterven liggen. Daar maken ze zichzelf rustig mee.

Kortom, als je kat spint, dan is dat een teken van welzijn. Maar als je kat spint en miauwt tegelijkertijd, dan is het een teken dat hij iets van je wil. Geniet van deze momenten, want het is een teken dat je kat zich goed voelt!

Wat betekent het als een kat blaast, spuugt en knort?

Blazen

Als een kat geïrriteerd of bedreigd voelt, dan laat hij dat duidelijk blijken door te blazen. Zijn mond gaat open, zijn bovenlip gaat omhoog en zijn tanden komen tevoorschijn. Zijn tong wordt tegen zijn gehemelte gewelft en hij ademt kort en hevig uit. Kortom, het is een duidelijk signaal: “Tot hier en niet verder!”

Spuwen

Als het blazen geen effect heeft, probeert de kat de ander op de vlucht te jagen door te spugen. Dit kan een schrikwekkend geluid opleveren.

Knorren

Knorren is een laatste waarschuwing voor een klap met de poten. Als een kat knort, is hij echt kwaad. Dus als je een kat hoort knorren, is het misschien tijd om je haastig uit de voeten te maken!

Wat doen katten? Het mysterie van kattengeluiden ontrafeld!

Miauwen: de taal van de kat

Katten zijn een mysterieus ras, maar als je goed luistert, kun je veel van hun taal begrijpen. Miauwen is het meest bekende kattengeluid, maar wat betekent het precies? Afhankelijk van de situatie kan het miauwen van je kat verschillende betekenissen hebben. Meestal wil je kat iets van je, zoals:

 

  • “Ik heb honger!”
  • “Speel alsjeblieft met mij!”
  • “Ik heb hulp nodig!”

Het miauwen kan variëren van een korte, ferme klank (“MI”) tot een langdurige “miaaaauw”. Bovendien heeft iedere kat zijn eigen “miauw-dialect”. Siamese katten zijn meestal erg spraakzaam.

Miauwen in de nacht

Als je kat ’s nachts miauwt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Naast verveling of honger kan ook een ernstige ziekte achter het geluid zitten. Als het gejammer jouw slaap verstoort, is het het beste om even naar de dierenarts te gaan.

Katten onderling

Wist je dat volwassen katten onderling eigenlijk amper miauwen? Kittens gebruiken miauwen om met hun mensen te communiceren. Als je kat miauwt, spreekt hij dus in een soort babytaal met jou.

Conclusie

Communiceren katten met miauwen, spinnen en grommen? Een onderzoek naar de betekenis van deze geluiden heeft uitgewezen dat katten met miauwen, spinnen en grommen communiceren.

Kortom, als je een kat wil begrijpen, moet je ook hun taal leren spreken.

Schuiven naar boven