Waarom houden katten niet van zoet

Ben jij een zoetekauw? Je kat niet (ze kunnen het niet proeven)!

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten zijn bekend om hun kieskeurige smaakpapillen en het feit dat ze zoetheid niet kunnen identificeren. Dat komt doordat katten genetisch geen zoete smaken kunnen detecteren.

Katten hebben minder smaakpapillen dan mensen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor zoete smaken. Daarnaast verklaart waarom soms katten zoute smaken likken.

In dit artikel vertel ik je meer over de voorkeuren van katten en waarom ze zoete dingen niet zo lekker vinden.

Katten kunnen zoet niet detecteren

Katten kunnen zoet niet detecteren

Als huisdier zijn katten een van de populairste keuzes voor gezinnen over de hele wereld. Maar wist je dat katten geen zoete smaken kunnen proeven? Dit komt doordat katten genetisch niet in staat zijn om zoete smaken te detecteren.

Smaakpapillen en zout

Katten hebben minder smaakpapillen dan mensen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor smaken. Daarnaast hebben katten een voorkeur voor zoute smaken, wat verklaart waarom ze soms aan zout voedsel likken.

Zicht en smaak

Katten hebben een beter zicht dan mensen, maar hun smaakvermogen is minder ontwikkeld. Dit verklaart waarom katten meer op hun zicht vertrouwen dan op hun smaak bij het kiezen van voedsel.

Drinken uit stromende kraan

Opvallend genoeg vinden katten het prettig om uit een stromende kraan te drinken in plaats van uit een waterbakje. Dit komt doordat stromend water meer zuurstof bevat en geen bijsmaak geeft, wat aangeeft dat het vers is. Daarnaast raken de snorharen van katten de kanten van het drinkbakje als ze uit een bakje drinken, wat onprettig kan zijn voor de kat.

Eten ze wel zoete dingen?

Het antwoord is soms. Sommige katten zijn nieuwsgieriger en unieker dan anderen en kunnen marshmallows of snoepjes eten zonder problemen. Maar het is belangrijk op te merken dat zoete dingen niet goed zijn voor katten vanwege hun genetische make-up en voorkeur voor eiwitten en vetten.

In tegenstelling tot mensen, steken katten hun tong niet uit om te proeven, maar gebruiken ze het puntje van hun tong om voedsel op te pikken.

Wat zijn voorbeelden van zoete dingen die katten eten?

Wat zijn voorbeelden van zoete dingen die katten eten?

Katten staan bekend om hun kieskeurige smaakpapillen en missen vaak het vermogen om zoetheid te identificeren. Toch zijn er soms katten die wel van zoete dingen houden. Hier zijn enkele voorbeelden van zoete dingen die katten soms eten:

 • Marshmallows: Sommige katten zijn nieuwsgieriger en unieker dan anderen en kunnen marshmallows lekker vinden. Het is echter belangrijk om op te merken dat marshmallows geen voedingswaarde hebben voor katten en dat ze zeer beperkt moeten worden gegeven.
 • Snoepjes: Katten zijn niet in staat om zoetheid te identificeren, maar sommige katten kunnen snoepjes lekker vinden vanwege de eiwitten en vetten die ze bevatten. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige snoepjes giftig kunnen zijn voor katten, zoals chocolade, dus het is belangrijk om alleen snoepjes te geven die speciaal zijn gemaakt voor katten.
 • Levensmiddelen: Katten kunnen soms ook genieten van andere zoete levensmiddelen, zoals fruit en groenten. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige voedingsmiddelen giftig kunnen zijn voor katten, zoals druiven en uien, dus het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen veilig zijn om te geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het geven van te veel zoete dingen aan katten ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hypertensie en zelfs levensbedreigende infectieziekten. Het beschermen van katten tegen deze ziekten is een belangrijke functie van het afweermechanisme van het lichaam, dat wordt aangemaakt door histiocyten in het beenmerg.

Zijn zoete dingen slecht voor katten?

Zijn zoete dingen slecht voor katten?

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je huisdier. Het is daarom belangrijk om te weten welke zoete dingen veilig zijn voor je kat en welke niet. Hieronder vind je meer informatie over de mogelijke gevaren van het consumeren van zoete dingen door katten.

Welke zoete dingen zijn gevaarlijk voor katten?

Hoewel katten zoet niet kunnen detecteren, kunnen sommige zoete dingen gevaarlijk zijn voor je huisdier. Hieronder vind je een lijst met zoete dingen die je kat beter kan vermijden:

 • Xylitol: deze zoetstof wordt vaak gebruikt in suikervrije kauwgom en dranken en kan leiden tot een aanzienlijke daling van de bloedsuikerspiegel en mogelijke aanvallen bij katten.
 • Cafeïne: deze stof treedt op in sommige zoete dranken en kan ernstige gevolgen hebben voor katten, waaronder aritmieën en toevallen.
 • Chocolade: de donkerdere varianten van chocolade bevatten meer theobromine, wat schadelijker is voor katten. Chocoladeconsumptie kan leiden tot toevallen en zelfs nierfalen.
 • Rozijnen en druiven: deze gedroogde vruchten zijn in verband gebracht met nierfalen bij katten.
 • Suikervrije snoepjes en zoetwareningrediënten: deze kunnen leiden tot maagklachten en diarree bij katten.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van het consumeren van zoete dingen voor katten?

Het consumeren van zoete dingen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij katten. Hieronder vind je een lijst met mogelijke gevolgen:

 • Diabetes: het consumeren van grote hoeveelheden suiker kan leiden tot diabetes bij katten.
 • Obesitas: het consumeren van te veel zoete dingen kan leiden tot obesitas bij katten.
 • Aanvallen: sommige zoete dingen, zoals xylitol, kunnen leiden tot aanvallen bij katten.
 • Darmobstructie: het inslikken van harde snoepjes of gekreukte snoepwikkels kan leiden tot darmobstructie bij katten.
 • Toxiciteit: sommige zoete dingen, zoals chocolade en druiven, kunnen leiden tot toxiciteit bij katten en zelfs dodelijk zijn.

Hoe kun je je kat veilig houden?

Om je kat veilig te houden, is het belangrijk om de volgende algemene regels in acht te nemen:

 • Beperk de consumptie van zoete dingen door je kat.
 • Houd zoete dingen buiten het bereik van je kat.
 • Zorg ervoor dat je kat in een veilige omgeving is opgesloten waar geen zoete dingen zijn.
 • Gooi snoepwikkels en andere zoete dingen op de juiste manier weg.
 • Check altijd of een bepaald voedingsmiddel veilig is voor je kat voordat je het aan je huisdier geeft.

Kortom, hoewel sommige zoete dingen veilig zijn voor katten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te weten welke zoete dingen je kat beter kan vermijden. Door je kat gezond te houden en te beschermen tegen potentieel schadelijke zoetwareningrediënten, kun je ervoor zorgen dat je kat zich altijd goed voelt en gezond blijft.

Conclusie

Katten houden niet van zoet omdat ze het niet kunnen proeven, ze hebben minder smaakpapillen dan mensen, ze hebben een voorkeur voor zoute smaken en ze hebben een beter zicht dan een smaakvermogen. Daarnaast vinden ze stromend water prettig omdat het zuurstof bevat voor een bijsmaak en raken hun snorharen aan de kanten van de drinkbakjes onprettig.

Als je katten zoete dingen geeft, moet je ze op een speciale manier bereiden. Doe dit door ze te koken of te bakken en gebruik geen suiker of honing.

Schuiven naar boven