Hoeveel km gaat een kat van huis

Hoeveel km gaat een (eigenwijze) kat van huis? Verder dan je denkt

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten zijn avontuurlijke dieren die hun territorium kunnen uitbreiden en inkrimpen naargelang er meer of minder kapers op de kust rondtrippelen. Maar hoe ver kan een kat van huis gaan?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en kijken we naar de verschillende factoren die hierbij een rol spelen.

Hoe ver gaat een kat van huis?

Kattenland

Katten zijn roofdieren en leven in verschillende territoria. Een kat kan zich sterk aan haar baasje hechten en zal je best wel missen als je niet in de buurt bent. Maar als er meer katten in de buurt zijn, zal je kat haar territorium niet verlaten.

Katten- en mensen-dichtheid

De katten- en mensen-dichtheid in de buurt speelt ook een rol. Als er veel katten in de buurt zijn, zal een kat minder ver gaan. Als er veel mensen in de buurt zijn, zal de kat ook minder ver gaan.

Territorium

Er is gehoord dat een kat een territorium heeft van ongeveer 10 km2. Als je in een buitengebied woont, zoals maisvelden en bossen, zullen de katten aanzienlijk verder gaan dan in een druk bevolkt wijkje.

De paartijd

Tijdens de paartijd kan een kater op vrijersvoeten de geur van een kattinnetje hebben opgevangen en zich laten leiden door zijn neus en andere lichaamsdelen om onbekend terrein te gaan verkennen. Door je kater of kattin te laten castreren of steriliseren, verklein je de kans dat ze gaan ronddwalen op zoek naar een onenightstand.

Het innerlijke kompas

Het kan ook gebeuren dat het innerlijke kompas van je kat de kluts kwijt is. Wanneer ze volle vaart achter een prooi aan gaat of een hond wil verjagen, kan ze zich plots honderden meters buiten haar vertrouwde omgeving bevinden. Het kan dan gerust enkele dagen duren voor ze zich weer kan oriënteren en bij jou komt binnenwandelen.

Een lekker hapje

Katten zijn prima speurneuzen dus normaal gezien kunnen ze moeiteloos weer naar huis navigeren. Maar als ze tijdens hun oriëntatietocht een lekker hapje vinden buiten hun eigen territorium, dan zal ze daar de toekomst wel vaker naar terugkeren. Zet daarom nooit zomaar een kommetje met brokjes op je terras om een vreemde buurtkat te voederen.

Hoe verwerkt een kat zijn territorium?

Katten zijn territoriale dieren die hun gebied verdedigen tegen indringers. Ze hebben een kernterritorium, een jachtgebied en gedeelde territoria. Elk deel van het territorium heeft zijn eigen functie en betekenis voor de kat.

Kernterritorium

Het kernterritorium is de plek waar de kat zich veilig voelt. Dit is meestal het huis en de tuin van de baasjes. Hier eet, slaapt en speelt de kat.

Jachtgebied

Het jachtgebied reikt verder dan het kernterritorium. Dit is het gebied waar de kat op zoek gaat naar prooien zoals muizen, vogels en andere dieren.

Gedeelde territoria

Gedeelde territoria zijn plekken die de kat deelt met andere mensen en huisdieren. Dit kunnen bijvoorbeeld de woonkamer of de tuin zijn, waar het hele gezin samenkomt.

Hormonen, de hoeveelheid katten in een gebied en de dichtheid van de bevolking hebben invloed op het aantal conflicten. Ongecastreerde of ongesteriliseerde katten hebben vaak een groter territorium en geurmarkeringen die ze achterlaten zijn van groter belang. Met een GPS-tracker voor katten kun je in realtime bekijken waar je kat heen gaat.

Hoe kan je je kat tegenhouden van ‘vreemdgaan’?

Katten zijn roofdieren en leven verschillende territoria. Als baasje van een avontuurlijke buitenkat krijg je er vroeg of laat mee te maken dat je kat plots wekenlang wegblijft. Hoewel je kat prima voor zichzelf kan zorgen, zal ze je best wel missen als je niet in de buurt bent. Maar waarom blijft je kat wekenlang weg van huis?

Voederen van buurtkatten

Zet nooit zomaar een kommetje met brokjes op je terras om een vreemde buurtkat te voederen. Je denkt haar misschien een plezier te doen, maar als ze een lekker hapje vindt buiten haar eigen territorium, zal ze daar de toekomst wel vaker naar terugkeren.

Conclusie

Eindelijk is het zover, je kat is weer thuis en je hebt de avonturen van de dag achter de rug. Maar hoeveel kilometer heeft hij nu eigenlijk gelopen?

De dagelijkse avonturen van een kat worden bepaald door bijvoorbeeld de wegen, hekken of andere dieren (zoals een grote hond) die de kat wil vermijden. Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel kilometer een kat van huis gaat.

Schuiven naar boven