Kunnen katten emoties herkennen

Merkt jouw kat als je verdrietig bent? Hoe katten emoties herkennen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Kunnen katten emoties herkennen? Ja, dat kunnen ze zelfs beter dan je denkt!

Katten kunnen zelfs je emoties herkennen en reageren erop, en je kunt zeker weten dat ze je pijn of vreugde voelen door hun lichaamstaal te interpreteren.

In dit artikel bespreek ik hoe katten emoties herkennen en hoe je dit kunt gebruiken om betere banden met je kat te krijgen.

Emoties herkennen bij mensen

Kunnen katten emoties herkennen?

Katten zijn mysterieuze wezens die zich vaak afzijdig houden van hun baasjes. Maar kunnen katten ook de emoties van mensen herkennen? Recent onderzoek heeft aangetoond dat katten wel degelijk in staat zijn om emoties te herkennen.

Katten herkennen emoties

Uit het onderzoek blijkt dat katten net als honden liever bij hun baasje willen zijn als ze lachen dan wanneer hun baasje boos is.

Kortom, onderzoek heeft aangetoond dat zowel honden als katten emoties van mensen kunnen herkennen. Honden kunnen dit doen door alleen de ogen of mond te zien, terwijl katten reageren op de emoties van hun baasje. Dit betekent dat katten niet alleen hun baasje herkennen, maar ook door de tijd heen leren welke gemoedstoestand hun mens zich bevindt en zich daarop instellen.

Emoties die katten kunnen herkennen

Kunnen katten emoties herkennen?

Katten kunnen menselijke emoties herkennen door audio- en visuele vaardigheden te gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat katten verschillend reageren op een lachend of fronsend gezicht van hun baasje. Ze vertonen meer positief gedrag als ze een lachend gezicht zien, zoals meer spinnen, kopjes geven en op schoot kruipen. Ook blijken ze meer tijd door willen brengen bij hun baasje als deze lacht.

Katten herkennen angst, boosheid, vreugde en verdriet

Katten kunnen verschillende emoties herkennen, zoals angst, boosheid, vreugde en verdriet. Uit het onderzoek blijkt dat katten veel meer inlevingsvermogen hebben dan eerder werd gedacht. Soms treden katten op als troostkat bij mensen met een terminale ziekte, waarbij ze niet van de zijde wijken van de patiënt. Dit soort bijzondere situaties verdient zeker nader onderzoek.

Hoe reageren katten op emoties van anderen?

Katten en hun emotionele gevoeligheid

Katten zijn erg gevoelig voor emoties van anderen. Ze kunnen onze gevoelens en stemmingen voelen als ze wakker zijn en gedragen zich op basis van hoe wij ons op een bepaald moment voelen. Dit is logisch omdat ze erg verbonden zijn met hun verzorgers, die de belangrijkste persoon in hun leven zijn. Ze zorgen voor voedsel, zorgen op alle mogelijke manieren voor hen en overladen ze met liefde en genegenheid. Ze voelen zich veilig bij ons, dus ze moeten attent zijn als het gaat om onze emoties.

Katten reageren op emoties

Studies hebben aangetoond dat katten inderdaad empathie hebben. Dit is gebleken uit de relatie tussen mensen en katten die door de Universiteit van Lincoln en de Universiteit van Nottingham Trent werd onderzocht. Onderzoekers van de Oakland University hebben ook een onderzoek gedaan naar 3.000 katteneigenaren, waarbij ze vragen stelden over routines, gezondheid, activiteiten en gedrag van hun katten. Door de gegevens te vergelijken met de stemming, levensstijl en persoonlijkheid, wilden ze zien dat dit allemaal een impact had op de kat.

Hoe reageren katten op emoties van anderen?

Katten kunnen menselijke emoties echt herkennen en waarnemen. Dit wordt gezien door de interactie van de katten met hun verzorgers, het observeren van emotionele gebaren met visuele en lichaamstaal en vervolgens met audiocommunicatie. Elke katteneigenaar leert het humeur van zijn kameraadje te herkennen door zijn lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, de geluiden die hij maakt en de zeer bijzondere manier waarop hij beweegt. Katten reageren op emoties van anderen door:

  • Hun verzorgers te volgen en te observeren
  • Gedrag te vertonen dat overeenkomt met de emotie die ze waarnemen
  • Gebaren en geluiden te maken die overeenkomen met de emotie die ze waarnemen
  • Hun verzorgers te troosten als ze verdrietig zijn
  • Hun verzorgers te vermaken als ze blij zijn

Katten kunnen ook hun eigen emoties uiten door te spinnen, te knipperen, te knorren of te miauwen. Ze kunnen ook hun eigen emoties uiten door hun lichaamstaal, zoals hun staart, oren, ogen en mond. Als een kat bijvoorbeeld zijn staart opzij krult, betekent dit dat hij zich ontspannen voelt. Als hij zijn staart stijf houdt, betekent dit dat hij zich gespannen voelt. Katten kunnen ook hun emoties uiten door hun lichaamshouding, zoals hun rug krommen, hun kop buigen of hun lichaam krimpen.

Conclusie

Zoals je kunt lezen, kunnen katten emoties herkennen en reageren ze ook op jouw gemoedstoestand. Kom dus eens langs bij de dierenwinkel en laat je kat je een lachje brengen!

Schuiven naar boven