Waar gebruiken katten hun snorharen voor

Waarom katten snorharen hebben: De 3 belangrijkste redenen

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten hebben snorharen om te kunnen voelen, dat wist je vast wel. Maar weet je ook de 3 belangrijkste manieren waarop katten ze gebruiken?

In dit artikel leg ik je alles uit over de functies van de snorharen van je kleine viervoeter.

Waarom snorharen zo belangrijk zijn voor katten

Hoe snorharen katten helpen

Katten hebben hun snorharen hard nodig, niet als versiering maar als sensoren. Deze bijzondere haren helpen katten om zich in het donker te oriënteren en afstanden te meten. De snorharen bevatten geen zenuwen, maar hebben een wortel die uit twee lagen bestaat. Als een tasthaar iets aanraakt, buigt het kokertje door en beweegt het bloed in de bloedsinus. Deze zenuwen sturen informatie naar de hersenen van de kat.

Waarom snorharen zo belangrijk zijn ’s nachts

’s Nachts is het vermogen van de tastharen vooral belangrijk, want een kat zou zonder zijn tastharen zich niet het duister kunnen voortbewegen en dus ook niet succesvol kunnen jagen. Dankzij de snorharen kan de kat zelfs de lichaamsomtrek van zijn slachtoffer waarnemen en het lichaamsdeel vinden waar hij zijn dodelijke beet moet zetten.

Hoe de Tastharen werken

De tastharen zelf bevatten geen zenuwen, maar er zit een wortel aan die uit twee lagen bestaat. Tussen deze twee lagen bevindt zich een soort kokertje dat met bloed gevuld is, ook wel bloedsinus genoemd. Als een tasthaar iets aanraakt, buigt het kokertje door en beweegt het bloed in de bloedsinus. Dit kokertje is voorzien van zenuwen die de informatie direct naar de hersenen sturen.

Waar zitten de snorharen?

Op de kin en bovenlip zitten de langste en meeste snorharen. Tijdens het eten en tijdens een gevecht worden de snorharen achterover gelegd, zodat ze niet de weg zitten. Tijdens een begroeting worden ze voorover gelegd. De kat kan de bovenste rijen snorharen onafhankelijk van de onderste rijen bewegen. De tastharen boven de ogen en op de wangen melden gevaar. Ook op de achterzijde van de voorbenen bevinden zich tastharen, die echter veel korter zijn.

Waarom moet je snorharen nooit afknippen?

Alle tastharen zijn heel stevig verankerd en zitten drie maal zo diep als de overige haren van de vacht. Uiteraard kunnen snorharen ook eens uitvallen, maar je mag deze haren nooit afknippen. Moederpoezen bijten soms een stuk van de snorharen van hun baby af om te voorkomen dat hun jongen te ver van het nest lopen.

Tastharen Uitvallen

Het kan voorkomen dat een kat eens een tasthaar uitvalt. Maak je geen zorgen, deze haren groeien weer aan. Knip de tastharen nooit af.

3 manieren waarop katten hun snorharen gebruiken

Oriënteren in het Donker

Katten zijn bijzonder goed in het navigeren in het donker. Zelfs de smalste doorgangen en hoogste hindernissen zijn geen probleem voor een kat. Dit komt door hun gevoelige tastharen, die zo gevoelig zijn dat ze zelfs het kleinste briesje kunnen waarnemen.

Katten hebben ook de mogelijkheid om in de schemer te navigeren. Door hun snorharen kunnen ze objecten in hun omgeving detecteren. Hierdoor kunnen ze hun weg vinden in het donker.

Het vermogen van de tastharen is ’s nachts vooral belangrijk. Zonder hun tastharen zouden katten zich niet in het donker kunnen voortbewegen en dus ook niet succesvol kunnen jagen. Dankzij de tastharen kunnen katten zelfs de lichaamsomtrek van hun slachtoffer waarnemen en het juiste lichaamsdeel vinden waar ze hun dodelijke beet moeten zetten.

Inschatten van hun prooi

Katten hebben meer dan alleen een schattig gezicht met hun snorharen. Deze haren hebben een verrassende functie. Met hun snorharen kunnen katten de grootte van hun prooi inschatten. De meeste en langste snorharen bevinden zich op de kin en bovenlip.

Elkaar begroeten

Ook gebruiken katten de snorharen om elkaar te begroeten door de haren naar voren te richten. De rijen snorharen kunnen afzonderlijk bewegen. Ook de pootjes bevatten kortere tastharen die 3x zo diep verankerd zijn dan vachtharen.

Hoe je snorhaar stress voorkomt

Katten kunnen snorhaar stress krijgen als ze uit een hoge bak moeten eten. Kies daarom voor een lage, platte bak. Zo voorkom je dat je kat ongemakkelijk wordt.

Hoe je je kat het beste kunt verzorgen

Om je kat zo comfortabel mogelijk te maken, is het belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheid van de snorharen. Kies daarom voor een voer- en waterbak die past bij de behoeften van je kat.

Het verlies van snorharen

Snorharen kunnen uitvallen en groeien vanzelf aan. Als je kat veel snorharen verliest, kan dit een teken zijn van stress of vermoeidheid. Als je kat een gebrek aan voedingsstoffen heeft, kan dit ook leiden tot het verlies van snorharen. Als je kat een probleem heeft met zijn snorharen, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Hoe je je kat kunt helpen

Om je kat te helpen met het behouden van zijn snorharen, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen. Zorg ervoor dat je kat voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geef hem een goede kwaliteit voer. Ook is het belangrijk om stress te verminderen. Zorg ervoor dat je kat voldoende rust krijgt en geef hem voldoende aandacht. Als je kat veel stress ervaart, kan dit leiden tot het verlies van snorharen.

Moet je de snorharen van een kat knippen?

Nee, je moet de snorharen van een kat nooit knippen. Dit zou heel verwarrend en beangstigend zijn voor een kat, omdat hij zo een deel van zijn zintuigen verliest. Dit geldt ook voor katten met gekrulde snorharen, zoals de Cornish Rex.

Rechtszaak Over Kattenhaar

In Oostenrijk verscheen een jarige student voor de rechter omdat hij tijdens een feestje de snorharen van zijn eigen kat had afgeknipt. Getuigen vertelden dat er een discussie was voorafgaand aan het incident. De student beweerde dat de haren alleen ter versiering dienden, pakte een keukenschaar en maakte vervolgens een foto van het dier dat doodsbang in een hoekje van de kamer weggekropen was. Een van de gasten deed aangifte tegen de dierenbeul.

Voorwaardelijke Gevangenisstraf

Tijdens de rechtszitting beweerde de man dat de hele zaak aan zijn beschonken toestand te wijten was. Desondanks veroordeelde de rechter hem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van maanden.

Waarom bewaren sommige katteneigenaren de snorharen van hun kat?

Sommige katteneigenaren bewaren de uitgevallen snorharen van hun kat. Er bestaan fabeltjes waarin wordt beweerd dat snorharen kunnen worden gebruikt voor magische spreuken of dat wanneer je een wens doet en daarna de snorhaar van een kat verbrandt, de wens zal uitkomen.

Hoe Katten Zich Oriënteren Zonder Snorharen

Kittens en Snorharen

Kittens worden geboren met snorharen die volledig werken om te voorkomen dat ze te ver van het nest lopen. Soms bijten moederpoezen een stuk van de snorharen van hun baby af om hun bewegingsvrijheid te beperken.

Kunnen Katten Zich Oriënteren Zonder Snorharen?

Hoewel katten zich ook zonder snorharen kunnen oriënteren, zijn deze haren een belangrijk hulpmiddel voor de dieren om zich te orienteren. Ze helpen de kat om zijn omgeving te verkennen en te navigeren, wat vooral belangrijk is voor kittens die nog niet kunnen zien of horen.

 

Conclusie

Gebruik je snorharen om te jagen, te ruiken of om je te beschermen? Een kat heeft 24 snorharen, 12 aan elke kant van zijn neus. De snorharen zijn ongeveer een centimeter lang en zijn uitgerust met een zachte kam aan het uiteinde.

De snorharen zijn uitgerust met een zachte kam aan het uiteinde De kam zorgt ervoor dat de snorharen zich kunnen uitrekken naar bijvoorbeeld een muis. De snorharen zijn ook onderdeel van de lichaamsgeur van de kat. De kam van de snorharen is een van de meest gebruikte lichaamsgeurmakers. De snorharen zijn ook onderdeel van de lichaamsgeur van de kat. De kam van de snorharen is een van de meest gebruikte lichaamsgeurmakers.

Schuiven naar boven