Katten aaien

Katten aaien | Wat vinden katten fijn en wat niet?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Een van de pluspunten van een kat hebben is dat je jouw kat kan vertroetelen en knuffelen. Een aai over de bol of een krasje achter de oren; jouw kat vind dit vaak heerlijk. Wij vinden het zelf ook leuk om onze katten te aaien, want hun vacht is heerlijk zacht en pluizig.

Toch is enige voorzichtigheid geboden voor degenen die nog niet weten hoe met een kat om te gaan. Pak je een kat verkeerd aan dan kan die gaan krabben of bijten.

In dit artikel gaan we in op alles over katten aaien. We kijken naar wat ze het lekkerste vinden, hoe je moet aaien, waar je wel en niet moet aaien en wanneer je ze het beste kan aaien. 

Waarom houden katten ervan om geaaid te worden?

Voor we ingaan op hoe je een kat het beste kan aaien is het ook goed om te weten waarom ze überhaupt ervan houden om geaaid te worden.

Veel katten vinden een aai of een kras op het voorhoofd, de kin en de wangen wel prettig. Je merkt dat ze deze vertroeteling als fijn ervaren. Maar waarom eigenlijk?

De moeilijke plekjes bereiken met een aai

Een simpele verklaring hiervoor is dat katten dit waarschijnlijk leuk vinden omdat ze zelf niet goed bij hun voorhoofd, kin of wangen kunnen komen.

Door ze op deze plekken te aaien of te krassen dan bewijs je jouw kat eigenlijk een gunst. Sommige experts zeggen dat deze knuffels de kat doet denken aan de tijd dat hij nog door zijn moeder werd geknuffeld en verschoond. 

Met aaien het territorium afbakenen

Een andere reden dat katten dit als prettig ervaren is omdat er op deze plekken van hun lichaam juist veel meer geur klieren zitten.

En zoals sommigen van ons weten, willen katten niet alleen knuffelen omwille van een knuffel, maar ze doen dit ook om hun territorium af te bakenen.

Door te aaien en te wrijven aan objecten, zoals de sofa of jouw benen, verspreiden ze hun geur. Dit blijkt een kalmerend effect op ze te hebben, want het ruikt dan overal vertrouwd waar ze komen.

Dus de volgende keer wanneer jouw pluisbal aan jouw voeten zit te wrijven, weet dan dat je ook tot zijn territorium behoort. 

Hoe aai je een kat het beste?

Wat vinden katten het lekkerste bij het aaien en wat niet?

En nu, wat vinden ze het lekkerste als het op aaien aankomt? Op welke plekken kan je het beste jouw kat aaien en op welke plekken liever niet?

Hoewel elke kat zijn eigen voorkeuren heeft, zijn er wel enkele sweet spots die bijna elke kat gewoon leuk vindt. 

Lees ook: dit zijn de leukste speeltjes voor katten en kittens

Onder de kin en de hals aaien

Op deze plekken, onder de kin en de hals, kan je jouw kat veilig aaien zonder je zorgen te maken. Ook bij hun neus achter de snorharen vinden de katten ook heerlijk om geaaid te worden.

Je zal merken dat ze dit erg leuk vinden en soms zullen ze zelf erop aandringen dat je ze op deze plekken aait wanneer ze jouw aandacht willen.

Over de rug tot bij de staart aaien

Jouw kat over de rug heen aaien is ook aangenaam voor de kat. Je kunt gerust aan de achterkant van het kopje beginnen en geleidelijk aan over de rug aaien tot bij de staart.

Stop wel aan het begin van de staart. Katten vinden het niet zo prettig als je aan hun staart zit. Blijf ook in dezelfde richting aaien, want ze vinden het niet prettig om geaaid te worden tegen de haren in.

Maakt de kat een bolle rug en gaat zijn achterste omhoog, geen reden voor paniek. Op deze manier laat jouw kat juist merken dat hij een aai over de rug erg fijn vindt. Wat hij namelijk doet is zijn lichaam duwen tegen jouw hand aan om meer affectie te vragen. 

Tussen en achter de oren aaien

Tussen en achter de oren geaaid worden vinden katten heel erg prettig. Je zal al gauw merken aan hun reactie hoe leuk ze dit vinden.

Kijk naar tekenen van genot zoals: de ogen van jouw kat gaan half dicht, de kat spint, de kat doet zijn kopje naar achteren, strekt zijn rug of hij kwispelt tijdens het aaien.

Op hun buik en op de zij aaien

Sommige experts raden aan de kat liever niet op hun buik te aaien. Zeker niet wanneer de kat in deze kwetsbare positie ligt te slapen (en ze houden van slapen!).

De kat ligt dan namelijk blootgesteld aan alles om zich heen inclusief zijn eigenaren. Doe je dit wel dan schend je hun vertrouwen en ze kunnen er misschien wakker van schrikken. 

Uit eigen ervaring denken we dat dit wel kan wanneer jouw kat jou helemaal vertrouwt en zich thuis voelt in zijn omgeving. Let wel erop dat de kat in een relaxte houding is en niet gedwongen wordt om dit te doen.

Vlugge en ruwe bewegingen zorgen absoluut ervoor dat de kat zal wakker schrikken en hoe hij dan reageert is onvoorspelbaar. Merk je dat hij dit niet apprecieert, dan moet je wel gelijk ermee stoppen. 

Hetzelfde geldt voor het aaien op de zij. Katten vinden dit ook een prettige plek om geaaid te worden. Zorg ervoor dat de kat in een ontspannen positie ligt op de vloer of op jouw schoot wanneer je dit doet. Zachte strelingen over de zij vinden ze heus wel prettig. 

Aaien bij de pootjes

Over het algemeen houden katten er niet van wanneer je aan hun pootjes komt. Deze delen van hun lichaam zijn heel erg gevoelig en van nature niet bestemd om geaaid te worden.

Denk maar aan de scherpe klauwen die verborgen liggen onder de pootjes. Het is niet aan te raden om daarom de pootjes van jouw kat te aaien.

Echter… heb je jouw kat van kleins af aan opgevoed om ook op de pootjes geaaid te worden, dan zal jouw kat waarschijnlijk gewend raken en er niet zoveel moeite mee hebben wanneer je dit wel blijft doen. Elke kat is ten slotte uniek.

Voor nog meer tips over hoe en op welke plekjes een kat goed kunt aaien kun je dit filmpje bekijken:

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
https://www.youtube.com/watch?v=N6LHLOKzwDs

Wanneer aai je een kat niet?

Er zijn enkele momenten wanneer je een kat het beste niet aait. Dit doe je voor je eigen veiligheid, maar ook om de kat niet te irriteren of te storen. 

Beter niet aaien na een vlooienbehandeling

Als je jouw kat een vlooienbehandeling hebt gegeven is het raadzaam om het advies van de bijsluiter op te volgen. Meestal staat hierop hoe lang je de kat met rust moet laten.

Heb je dus ook kinderen in huis, zorg dan ervoor dat ze niet onnodig aan de kat komen. Het zal op zijn minste zeker een uur duren voordat de druppels van de vlooienbehandeling zijn opgedroogd. Volg stipt de aanwijzingen van de bijsluiter want die kunnen per merk verschillen. 

Lees ook: last van dierenharen op je bank en kleding? Niet meer met een van deze oplossingen

Voorzichtig aaien tijdens zwangerschap

De meningen over het aaien van de kat tijdens de zwangerschap zijn verdeeld.

Hoewel de meeste katten er geen probleem mee hebben om tijdens deze tijd geaaid te worden, kan het toch eens voorkomen dat jouw kat dit niet graag wil.

Het hangt van de situatie van de kat op dat moment. Heeft de kat veel pijn, dan wil deze waarschijnlijk alleen zijn en met rust gelaten worden. 

Ook tijdens het werpen waarderen katten hun privacy. Zij zullen een afgeschermd plekje zoeken en daar hun jongen baren.

Indien jouw kat erg vertrouwd met je is, dan zal ze jou waarschijnlijk toe laten om haar te aaien. Op zich heeft de kat dit niet echt nodig, maar een aai over de bol kan de kat wel kalmeren bij een moeilijke worp. 

Liever niet aaien tijdens het eten

Net zoals wij mensen rustig willen genieten van een maaltijd is dit niet anders bij katten. Katten willen het liefste ongestoord kunnen eten zonder dat iemand aan hun lijf zit tijdens dat ze eten.

Jonge katjes die deze onnodige affectie niet begrijpen denken zelfs dat jouw hand aan hun eten wil komen en beginnen dan te grommen en te blazen.

Uit voorzorg voor krabben of bijten is het sterk afgeraden om een kat tijdens het eten te aaien. Laat jouw kat met rust wanneer die zich voedt!

Waarom houdt een kat niet van aaien?

Sommige katten houden niet ervan om geaaid te worden. Dit heeft te maken met een lage aaibaarheidsfactor. Hoe wordt dit bepaald? 

Het voornaamste is dat een kat in principe van jongs af aan leert om geaaid te worden. Van nature hebben ze eigenlijk geen aaien nodig. Hun natuurlijke manier van affectie tonen is likken en hun lichamen tegen elkaar wrijven. 

Heeft een kat van jongs af aan positieve ervaringen met mensen en aaien dan zal het waarschijnlijk een kat zijn die een hoge aaibaarheidsfactor ontwikkeld. Zo een kat vind het dan fijn om geaaid te worden. 

Hoe doe je dan met een kitten of kat die dit nooit heeft geleerd? Kan je er niks mee? Dat is moeilijk van tevoren te zeggen.

Sommige kittens kunnen zich nog wel socialiseren met de nieuwe omgeving en de nieuwe mensen en andere kittens weer niet. Het hangt helemaal af van de vorige ervaringen die het diertje heeft gehad. Dit geldt ook voor oudere katten. 

Hoe merk je dat jouw kat niet geaaid wil worden?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Katten kunnen ons helaas niet met woorden vertellen dat ze niet geaaid willen worden. Wat wij wel kunnen doen is naar hun gedrag kijken en dat proberen te begrijpen.

Wil jouw kat om de een of andere reden niet geaaid worden let dan op de volgende tekenen: 

  • De kat neemt een statische positie in en de oren gaan plat in de nek liggen
  • Zijn staart begint te zwaaien
  • De kat begint onrustig te bewegen
  • De kat gromt of blaast
  • In het ergste geval zal de kat meteen krabben of bijten

Nog een paar interessante weetjes over katten aaien

Tot slot hebben we nog een aantal interessante wetenswaardigheden voor je over katten en aaien. Zo kun je jouw vietvoeter nog iets beter leren kennen.

Miauwen bij katten is aangeleerd

Miauwen is eigenlijk geen natuurlijk communicatiemiddel tussen katten. De enige tijd dat katten tegen elkaar miauwen is wanneer ze nog in het nest zitten. Dus alleen kittens hebben dit van nature. Zodra iets niet lekker zit dan beginnen ze te miauwen naar de moederpoes of elkaar. 

Het ander soort gemiauw van katten is in feite aangeleerd. Het is iets dat katten hebben opgepikt van mensen, want dan alleen luisteren we naar ze.

Zeg maar eens eerlijk hoe vaak jouw kat wel niet heeft gemiauwd en je meteen hebt gekeken of ze nog wel genoeg te eten heeft? En wellicht het voerbakje hebt bijgevuld?

Voor ons is dit normaal, want wij communiceren verbaal. Als jouw kat dus miauwt tijdens het aaien is dat niet zo vreemd. Ze hebben van ons geleerd dat door te miauwen zij iets kunnen krijgen, of dat iets lekkers is of een extra aai over de bol.   

Lees ook: mogen katten eigenlijk aardbeien eten?

Wat betekent het als de kat zich na het aaien likt?

Het komt wel eens voor dat jouw kat zich zelf zal likken na het aaien. Dit kan komen door verschillende redenen.

Het zou kunnen dat je hun haren in de war heb gebracht tijdens het aaien en die dan niet lekker meer op hun plek zitten.

Of je had een bepaalde geur op de handen die ze niet prettig of vreemd vonden en willen die dan aflikken en zich schoonwassen.

Of jouw kat wilde helemaal niet geaaid worden op dat moment en zet zichzelf weer even netjes door zich schoon te likken. Het kan van alles zijn en zal afhankelijk zijn van kat tot kat. 

Wat betekend het als een kat zich na het aaien likt?

Kwijlen bij het aaien

Nog een eigenaardigheid van katten tijdens het aaien is dat ze soms kwijlen bij het aaien.

Kwijlen is normaal gesproken een reactie op voedsel. Het zou kunnen dat de kat deze reactie ooit heeft ontwikkeld toen die dacht dat ie iets te eten zou krijgen en daarna een verband heeft gelegd met het aaien.

De connectie kan best logisch zijn, omdat zowel iets lekkers krijgen en aaien de kat genot brengen. Het wordt gezegd dat katten op deze manier hun emotie tonen omdat ze dan aandacht krijgen. 

Katten aaien – fijn voor de kat en fijn voor het baasje

Alle katten zijn verschillend en zullen hun eigen voorkeur van aaien aan jou laten weten. Toch is het altijd goed om te weten wat de meeste veilige zones zijn om te aaien.

Vooral handig als je voor het eerst een kat in huis neemt. Wees echter niet afgeschrikt door al deze informatie, maar heb veel plezier met het knuffelen en aaien van jouw kat.

Denk niet te veel na wat je wel en niet moet doen en hoe je het moet doen, maar geniet gewoon van de tijd die je met jouw kat doorbrengt. Per slot van rekening gaat het om het liefkozen van jouw kat en dit is altijd ongedwongen en heel simpel.

Ga je voor het eerst een kitten thuisbrengen? Hier lees je alles over de kitten benodigdheden die je in huis moet halen om goed voorbereid te zijn en jouw nieuwe kat zich gelijk helemaal thuis te laten voelen!

Schuiven naar boven