Wat is het jacobson orgaan bij katten

Wist je dat katten een orgaan in hun mond hebben voor feromonen?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Het jacobson orgaan is een van de twee geurzintuigen van katten. Het is een secundair geurorgaan en helpt katten specifieke chemische verbindingen te detecteren.

Je kent het misschien van de Flehmen response, een specifieke ademhalingstechniek waarbij de kat haar mond open doet en door haar neus ademt.

In dit artikel vertel ik je alles over het jacobson orgaan en de functie bij katten.

Wat is het jacobson orgaan?

Hey daar, kattenliefhebber! Wist je dat katten een geheim wapen hebben als het gaat om het ruiken van geuren? Het heet het jacobson orgaan, ook wel bekend als het vomeronasaal orgaan. Dit orgaan bevindt zich tussen de keel- en neusholte van katten en helpt hen geuren te “proeven” die ze ruiken.

Het jacobson orgaan is eigenlijk een secundair geurorgaan dat veel gewervelde dieren hebben. Het helpt hen specifieke chemische verbindingen te detecteren, vooral die gerelateerd zijn aan jacht en voortplanting. Mensen hebben dit orgaan ook, maar het is nog steeds onduidelijk of we het gebruiken.

Maar katten gebruiken het zeker! Het jacobson orgaan bij katten bevindt zich tussen hun twee bovenste snijtanden en geeft hen de mogelijkheid om geuren te “proeven”. Dit zintuiglijke orgaan maakt deel uit van wat het voor hen mogelijk maakt om geuren op te pikken die mensen nooit kunnen waarnemen.

Wanneer een kat een geur tegenkomt die hij interessant vindt, zal hij beginnen met flemen. Dit is wanneer de kat zijn lippen krult en zijn mond opent om de geur op te vangen. De geur komt op de tong terecht en de tong likt als het ware de geurmoleculen op. Vervolgens drukt de tong deze opgenomen moleculen tegen het jacobson orgaan.

Het jacobson orgaan bij katten stelt hen in staat om geuren op te pikken die mensen niet kunnen ruiken, zoals feromonen. Feromonen zijn chemische stoffen die informatie tussen dieren van dezelfde soort doorgeven. Katten kunnen deze oppikken op hun reukslijmvlies en hun jacobson orgaan. Maar het orgaan helpt hen ook om nieuwe sterke geuren, zoals bleekmiddel, te analyseren die verband houden met voedsel en seks. Ze kunnen zelfs merken dat een vrouwtje krols is door haar urine te ruiken.

Kortom, het jacobson orgaan bij katten is een geweldig hulpmiddel dat hen in staat stelt om geuren te “proeven” die ze ruiken. Het is een essentieel onderdeel van de manier waarop katten communiceren en met hun omgeving omgaan. Dus de volgende keer dat je kat begint te flemen, weet je dat hij zijn jacobson orgaan gebruikt om de geur te analyseren. Cool, toch?

Waar gebruiken katten het orgaan voor?

Het orgaan van Jacobson, ook wel bekend als het vomeronasaal orgaan, is een belangrijk zintuig voor katten. Maar waar gebruiken ze het eigenlijk voor?

  • Geurherkenning: Katten gebruiken het orgaan van Jacobson om geuren te herkennen en te verwerken. Dit doen ze door hun mond te openen en de geurdeeltjes op te vangen met het orgaan bij het gehemelte vlak achter hun tanden.
  • Feromonen: Katten kunnen met behulp van het orgaan van Jacobson feromonen detecteren. Feromonen zijn geurstoffen die door andere katten worden afgegeven en belangrijke informatie bevatten over bijvoorbeeld de vruchtbaarheid of het territorium van de kat.
  • Communicatie: Door het detecteren van feromonen kunnen katten communiceren met andere katten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aangeven dat ze bereid zijn tot paren of dat een bepaald gebied hun territorium is.
  • Gedrag: Het orgaan van Jacobson speelt ook een rol in het gedrag van katten. Zo kan het detecteren van feromonen ervoor zorgen dat katten zich meer op hun gemak voelen of juist agressiever worden.

Zijn er meer dieren met een jacobson orgaan?

Jazeker! Het jacobson orgaan is niet alleen voorbehouden aan katten, maar komt ook voor bij andere dieren. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Honden: Net als katten gebruiken honden het jacobson orgaan om geuren te detecteren die niet door de neus worden opgevangen. Dit is waarom honden soms hun neus omhoog krullen en hun lippen optrekken alsof ze glimlachen.
  • Olifanten: Olifanten hebben een groot jacobson orgaan dat hen helpt om feromonen van soortgenoten op te vangen. Dit is belangrijk voor hun sociale interacties en voortplanting.
  • Neushoorns: Neushoorns hebben ook een jacobson orgaan dat hen helpt om geuren van soortgenoten op te vangen. Dit is belangrijk voor hun territoriale gedrag en voortplanting.
  • Egels: Egels hebben een klein jacobson orgaan dat hen helpt om geuren van potentiële partners op te vangen. Dit is belangrijk voor hun voortplanting.

Het jacobson orgaan is dus niet alleen voorbehouden aan katten, maar komt voor bij een breed scala aan dieren. Het is een belangrijk zintuig dat hen helpt om geuren op te vangen die niet door de neus worden opgevangen.

Conclusie

Het jacobson orgaan bij katten is een geweldig hulpmiddel voor hun reukvermogen. Met dit orgaan kunnen katten de deeltjes “proeven” die ze ruiken. Het is dus belangrijk dat ze het kunnen gebruiken om hun omgeving te leren kennen.

Schuiven naar boven