De nieuwsbrief voor kattenlovers!
Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Het is een veelvoorkomende overtuiging onder katteneigenaren dat huiskatten geen last kunnen hebben van vlooien omdat ze binnenshuis leven. Deze misvatting is echter verre van waar. Vlooien kunnen zich gemakkelijk in huis verspreiden en kunnen zelfs huiskatten besmetten. In dit artikel zullen we de waarheid achterhalen over huiskatten en vlooien, inclusief hoe vlooien in huis komen, waar ze zich verstoppen en hoe ze ziekten kunnen overdragen. We zullen ook bespreken hoe je vlooien bij huiskatten kunt voorkomen en behandelen. Lees verder om meer te weten te komen over dit belangrijke onderwerp voor katteneigenaren.
Hoe komen vlooien zelfs in mijn huis terecht?
Vlooien komen meestal ons huis binnen door mee te liften op ons via onze kleding, onze rugzakken en onze huisdieren. Eenmaal in je huis zullen ze op zoek gaan naar gezellige plekjes om zich te verstoppen zoals beddengoed, tapijten, plinten en kieren in de vloer. Waar ze tot een jaar kunnen leven! Totdat ze jouw kat hebben gevonden.
Waar komen vlooien samen?
Enkele van de gebruikelijke plaatsen waar we deze vervelende indringers onbedoeld ons huis binnen kunnen brengen, kunnen je verbazen.
Tuinen, gras & planten
Vlooien houden ervan om zich te nestelen in hoog gras en onkruid vanwege de vochtigheid en de schaduw. Dode bladeren en twijgen zijn gebruikelijke plaatsen waar vlooien zich verstoppen en eitjes leggen. Nadat je je gazon hebt gemaaid of in de tuin hebt gewerkt, kun je gemakkelijk vlooien in je huis brengen. En het duurt slechts korte tijd voordat ze je kat hebben gevonden als hun nieuwe bloedbron.
Dierenklinieken & trimsalons
Je zou niet denken dat de dierenartspraktijk of een trimsalon een bron van vlooien zou zijn. Maar bedenk hoeveel huisdieren er elke dag in en uit deze plaatsen komen. Volgens onderzoek worden er gemiddeld 20-40 huisdieren per dag gezien, afhankelijk van de faciliteit. Dat is veel kans voor je huisdier om blootgesteld te worden aan deze ongewenste indringers.
Wandelpaden & buurtwandelingen
Hoewel het misschien verrassend is, kunnen vlooien ook worden opgepikt tijdens wandelingen met je kat in de buurt. Net als bij je tuin, kunnen vlooien zich gemakkelijk aan je, je kat, je kleding of je rugzak hechten als je onder een boom loopt of langs struiken loopt. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijkheid, zelfs tijdens korte uitstapjes buiten met je huiskat.
Asielen
Als je als vrijwilliger in een asiel werkt of kittens in huis opvangt, bedenk dan dat de meeste van deze dieren die van de straat komen vlooien hebben. Zorg ervoor dat je je kleding uittrekt en direct wast na het vrijwilligerswerk in een asiel.
Kan mijn huiskat ziek worden van vlooien?
Ja. Vlooien kunnen veel meer schade aanrichten dan alleen het bijten van je kat.
Enkele voorbeelden van ziekten zijn:
Bartonellose – Kattenkrabziekte
Als je kat vlooienuitwerpselen inslikt, kunnen ze deze bacteriële infectie oplopen. Ze kunnen deze bacterie potentieel overdragen op andere katten- en zelfs op mensen.
Vlooienallergiedermatitis
Sommige katten zijn hypersensitief voor vlooienspeeksel, wat leidt tot een aandoening genaamd vlooienallergiedermatitis. Dit resulteert ook in veel jeuk bij de kat. Als je haarverlies ziet op bepaalde gebieden of huidirritatie die eruitziet als kleine korstjes op de huid van je kat, neem dan contact op met je dierenarts.
Bloedarmoede
Een ernstige medische aandoening, bloedarmoede kan zich ontwikkelen bij je kat als er veel vlooien tegelijkertijd bloed zuigen. Neem geen risico als je zwakte, lusteloosheid en snel ademen opmerkt. Breng je kat onmiddellijk naar het ziekenhuis als je deze symptomen opmerkt.
Lintworm
Als je kat een vlo inslikt die is geïnfecteerd met een lintworm, kan hij besmet raken. Lintwormen hechten zich vast aan hun darmen en zien eruit als witte rijstkorrels. Walgelijk? Ja. Dodelijk? Waarschijnlijk niet. Gelukkig veroorzaken ze over het algemeen geen ernstige gezondheidsproblemen.
Hoe kan ik helpen voorkomen dat mijn huiskat vlooien krijgt?
Geef je kat maandelijks een vlooienbehandeling! Praat met je dierenarts over hun aanbevelingen. Vlooienformules zijn in de loop der jaren zwakker geworden en sommige dierenartsen raden bepaalde merken boven andere aan.
Controleer je huiskatten regelmatig op vlooien. Een vlooienkam is een goedkoop maar zeer nuttig hulpmiddel om vlooien te identificeren. Als je met je kat knuffelt, pak dan de vlooienkam en kam zijn vacht. Vergeet niet te controleren op vlooienpoep!