10 Coole feiten over katten

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Katten zijn fascinerende en mysterieuze wezens die al eeuwenlang een speciale plek in ons leven en onze harten innemen. Of je nu een doorgewinterde kattenliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar deze intrigerende dieren, hier zijn tien coole feiten over katten die je misschien nog niet wist!

1. Katten communiceren op verschillende manieren

Katten communiceren niet alleen met miauwen, maar ook met hun lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en verschillende geluiden zoals spinnen, blazen, grommen en zelfs trillende geluiden. Een langzame knipoog, bijvoorbeeld, wordt vaak gezien als een teken van vertrouwen en genegenheid. Dit wordt ook wel de “kattenkus” genoemd. Daarnaast kan het heen en weer zwaaien van hun staart aangeven dat ze zich onzeker voelen of ergens geïrriteerd over zijn. Het begrijpen van deze subtiele signalen kan je helpen om een diepere band met je kat op te bouwen en haar beter te begrijpen.

2. De helende kracht van spinnen

Het spinnen van een kat is niet alleen geruststellend voor de kat zelf, maar het heeft ook een helende werking voor zowel de kat als voor mensen. De frequentie van het spinnen van een kat (rond 25 tot 150 Hertz) kan botten en weefsels helpen genezen, pijn verminderen en zelfs ontstekingen verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze frequenties het herstel van breuken en scheuren kunnen versnellen, en dat katten die spinnen sneller genezen van verwondingen dan katten die dat niet doen. Dit betekent dat als je kat op je schoot komt spinnen, ze niet alleen zichzelf troost, maar ook bijdraagt aan je eigen welzijn.

3. Katten hebben hun eigen GPS

Katten hebben een uitstekend gevoel voor richting. Ze kunnen vaak de weg naar huis vinden, zelfs na lange afstanden te hebben afgelegd. Dit fenomeen, bekend als “psi-trajectie”, is nog steeds een mysterie voor wetenschappers, maar het lijkt erop dat katten een soort ingebouwde GPS hebben. Er zijn talloze verhalen van katten die na maanden of zelfs jaren hun weg terug naar huis hebben gevonden, soms over honderden kilometers. Hoewel de exacte mechanismen achter dit vermogen nog niet volledig worden begrepen, wordt aangenomen dat katten gebruikmaken van een combinatie van geuren, magnetische velden en mogelijk zelfs de stand van de zon en sterren om hun weg te vinden.

4. Supersnelle reflexen

Katten staan bekend om hun ongelooflijke reflexen. Ze kunnen in een fractie van een seconde reageren op gevaar of een prooi. Hun flexibele ruggengraat en krachtige spieren maken hen tot uitstekende jagers en acrobaten. Dit vermogen stelt hen in staat om snel en effectief te reageren op potentiële bedreigingen of kansen voor voedsel. Katten kunnen bijvoorbeeld vanuit een zittende positie direct tot drie meter hoog springen en landden altijd op hun voeten dankzij het zogenaamde “rechtopreflex”. Dit reflex stelt katten in staat om tijdens een val hun lichaam snel te draaien en in de juiste positie te brengen om veilig te landen.

5. Katten en hun liefde voor dozen

Iedere kattenbezitter weet dat katten dol zijn op dozen. Dit gedrag komt voort uit hun instinct om zich veilig te voelen in kleine, afgesloten ruimtes. Een doos biedt een kat een plek om zich te verstoppen en te observeren zonder zelf gezien te worden. Deze voorkeur voor afgesloten ruimtes helpt katten om stress te verminderen en zich veiliger te voelen. Het is ook een perfecte plek voor hen om een dutje te doen of om hun jachtvaardigheden te oefenen door plotseling vanuit de doos te springen en denkbeeldige prooien te vangen. Dit gedrag is een overblijfsel van hun wilde voorouders, die kleine ruimtes gebruikten om zich te verschuilen voor roofdieren en om onverwachts op prooien te kunnen jagen.

6. Katten zijn nachtactief

Hoewel sommige katten zich hebben aangepast aan het menselijke dag-nachtritme, zijn katten van nature nachtactieve dieren. Dit betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de schemering en zonsopgang. Hun uitstekende nachtzicht, dat zes keer beter is dan dat van mensen, helpt hen bij het jagen in het donker. Dit vermogen is te danken aan een grotere concentratie van staafjes (lichtgevoelige cellen) in hun netvlies en een reflecterende laag achter hun netvlies, bekend als het tapetum lucidum, die licht weerkaatst en hun zicht in weinig licht verbetert. Dit verklaart ook waarom katten vaak rondrennen en spelen in de vroege uren van de ochtend of late avond.

7. Unieke neusafdrukken

Net zoals mensen unieke vingerafdrukken hebben, hebben katten unieke neusafdrukken. Elke kat heeft een uniek patroon van richels en groeven op haar neus, wat haar onderscheidt van andere katten. Deze unieke neusafdrukken kunnen zelfs worden gebruikt om katten te identificeren, net zoals vingerafdrukken bij mensen worden gebruikt voor identificatie. Hoewel dit in de praktijk zelden wordt gedaan, is het een fascinerend feit dat benadrukt hoe uniek elke kat is.

8. Oude relatie met mensen

Katten zijn al duizenden jaren onze metgezellen. De domesticatie van katten begon waarschijnlijk in het oude Egypte, waar ze werden vereerd en zelfs als goden werden beschouwd. Katten werden gewaardeerd om hun vermogen om ongedierte te bestrijden en werden vaak als huisdier gehouden. Archeologisch bewijs suggereert dat katten al meer dan 9.000 jaar met mensen samenleven. Ze speelden een cruciale rol in het beschermen van voedselvoorraden tegen muizen en ratten, wat hen tot onmisbare partners maakte in vroege agrarische samenlevingen. De status van de kat als heilig dier in het oude Egypte zorgde ervoor dat ze met respect en zorg werden behandeld, en deze diepe historische band is tot op de dag van vandaag blijven bestaan.

9. Katten zijn schone dieren

Katten besteden een groot deel van hun tijd aan het verzorgen van zichzelf. Hun ruwe tong helpt hen hun vacht schoon te houden en klitten te verwijderen. Deze zelfverzorging helpt ook om hun lichaamstemperatuur te reguleren en hun geur te minimaliseren om niet opgemerkt te worden door potentiële vijanden. Bovendien stimuleert de verzorging de doorbloeding en helpt het bij het verspreiden van natuurlijke oliën door hun vacht, wat bijdraagt aan een gezonde huid en een glanzende vacht. Hoewel katten zichzelf zeer goed kunnen verzorgen, is het belangrijk voor kattenbezitters om hun kat regelmatig te borstelen, vooral bij langharige rassen, om overtollige haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

10. Katten hebben hun eigen persoonlijkheden

Elke kat heeft haar eigen unieke persoonlijkheid. Sommigen zijn extravert en speels, terwijl anderen meer gereserveerd en onafhankelijk zijn. Het begrijpen van de unieke kenmerken en voorkeuren van je kat kan helpen om een sterke en liefdevolle band op te bouwen. Dit betekent dat je aandacht moet besteden aan de signalen en gedragingen van je kat en moet reageren op haar specifieke behoeften en voorkeuren. Sommige katten houden ervan om te knuffelen en geaaid te worden, terwijl anderen liever hun eigen ruimte hebben en op hun eigen voorwaarden met je omgaan. Door je kat te observeren en te respecteren, kun je een gelukkige en harmonieuze relatie opbouwen die gebaseerd is op wederzijds begrip en respect.

Katten blijven ons verbazen met hun unieke gedragingen en eigenschappen. Of je nu een nieuwe kattenbezitter bent of al jaren van je katachtige vriend geniet, er is altijd iets nieuws te leren en te waarderen over deze bijzondere dieren. 

Schuiven naar boven