Waarom je kat wel eens een prooi mee naar huis brengt

Ai! Neemt je kat wel eens een prooi mee? Een lief bedoeld gebaar?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Je kat is een echte jager, maar als je denkt dat ze je een lief bedoeld gebaar maakt door je een dode prooi te geven, dan heb je het mis. Katten jagen alleen en geven hun prooi alleen af aan kittens. Dus waarom brengt je kat je cadeautjes?

Het is een veilige thuisbasis

Je kat gaat na het jagen terug naar de veilige thuisbasis en neemt de prooi mee. In het wild zou ze haar vangst ook opeten, maar nu is dat vaak niet nodig. Ze laat haar prooi dan achter op je mat of. in je schoen.

Het is een gebaar van trots

Veel mensen denken dat je kat je een gebaar van trots maakt door je een prooi te geven. Maar als je kat je een cadeautje geeft, is het meer een gebaar van liefde en genegenheid. Je kat wil je laten zien dat ze je vertrouwt en dat ze je graag ziet.

Het is een manier om aandacht te vragen

Je kat kan ook proberen je aandacht te vragen door je een prooi te geven. Als je kat je een prooi geeft, neem dan de tijd om met je kat te spelen of te knuffelen. Je kat zal het geweldig vinden!

Een tragisch tafereel: een dood vogeltje

Het verhaal is helaas niet zo zwart-wit als je zou denken. Er zijn natuurbeschermers die liever alle katten achter slot en grendel zien en kattenliefhebbers die hun oogappels een tochtje in de buitenwereld gunnen. Maar geen enkele katteneigenaar vindt het leuk om een dood vogeltje op de mat terug te vinden.

Er zijn gelukkig ook groene jongens die thuis een kat huisvesten én buiten laten. Zij zijn vast en zeker bereid om katvriendelijke oplossingen uit te proberen om het aantal slachtoffers te beperken.

Hoe kunnen we het aantal slachtoffers beperken?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het aantal slachtoffers te beperken:

 

  • Zorg dat je kat altijd een halsband met belletje draagt. Zo kunnen vogels de kat al horen aankomen en op tijd wegvliegen.
  • Zorg ervoor dat je kat altijd binnen is tijdens het vroege ochtend- en late avonduur.
  • Koop een krabpaal of kattenmuis om je kat af te leiden van het jagen.
  • Zorg ervoor dat je kat voldoende voedsel en water krijgt, zodat hij niet hongerig de buitenwereld in gaat.
  • Laat je kat niet alleen buiten spelen.
  • Zorg dat je kat regelmatig naar de dierenarts gaat voor controles.
  • Laat je kat niet buiten spelen als het regent of als het koud is.

Hoe kunnen we kattenliefhebbers en natuurbeschermers samenbrengen?

Het is belangrijk dat kattenliefhebbers en natuurbeschermers samenwerken om het aantal slachtoffers te beperken. Er zijn een aantal manieren waarop ze dit kunnen doen:

 

  • Kattenliefhebbers en natuurbeschermers kunnen samenwerken om educatieve programma’s op te zetten die kattenliefhebbers leren hoe ze hun katten katvriendelijk kunnen laten spelen.
  • Kattenliefhebbers en natuurbeschermers kunnen samenwerken om katvriendelijke tuinen te creëren.
  • Kattenliefhebbers en natuurbeschermers kunnen samenwerken om katvriendelijke producten te ontwikkelen, zoals krabpalen en kattenmuizen.
  • Kattenliefhebbers en natuurbeschermers kunnen samenwerken om katvriendelijke gebieden te creëren waar katten veilig kunnen spelen.
  • Kattenliefhebbers en natuurbeschermers kunnen samenwerken om katvriendelijke wetten en regels te ontwikkelen.

Hoe je jachtgedrag bij je kat te beïnvloeden?

Stimuleer het spelen

Je kat is een echte jager en haar jachtinstinct is sterk. Maar je kunt het jagen beperken door het spelen te stimuleren. Laat je kat achter propjes papier aan rennen of gebruik een speelhengeltje om vangen te stimuleren. Door het spelen wordt de behoefte om echt te jagen mogelijk minder.

Geef je kat eten voordat ze naar buiten gaat

Je kat eten geven voordat ze naar buiten gaat is een andere manier om het echte jagen te beperken. Als ze volgegeten is, is ze vaak moe en gaat ze liever een dutje doen of op een favoriet plekje in de zon liggen. Geef je kat dus een lekkere maaltijd voordat ze naar buiten gaat en je zult zien dat ze minder geneigd is om te jagen.

Wat zijn de favoriete prooien van je kat?

Katten zijn natuurlijke jagers. Ze houden ervan om te jagen op kleine prooien zoals muizen, vliegen, ratten en slangen. Hoewel muizen de meest voorkomende buit zijn, zijn er ook andere dieren die je kat als prooi ziet.

De meest voorkomende prooien

De meest voorkomende prooien voor je kat zijn:

  • Muizen
  • Vliegen
  • Ratten
  • Slangen

Muizen zijn de favoriete prooien van je kat. Ze zijn actief op de momenten dat je kat graag jaagt. Kleinere prooien worden vaak niet direct met de tanden gevangen, dus je kat kan er meerdere keren op jagen.

Hoe je kat jaagt

Je kat kan op verschillende manieren jagen. Ze kan de prooi met haar tanden vangen, maar ze kan ook de prooi verrassen door stil te blijven staan en te wachten tot de prooi in de buurt komt. Ze kan ook de prooi achtervolgen en proberen om de prooi te vangen.

Hoe je kat haar prooi eet

Als je kat een prooi heeft gevangen, eet ze de prooi meestal op de grond. Ze begint met het eten van de kop en werkt zich vervolgens door het lichaam. Als je kat klaar is met eten, laat ze de rest van de prooi achter.

Hoe om te gaan met verrassingen op je deurmat?

Je kat en haar jachtinstinct

Het jachtinstinct hoort bij je kat als een vis bij water. Helaas kun je dit niet afleren, dus straffen heeft geen zin. Maar je wilt natuurlijk niet dat je kat je elke dag verrast met een dode muis of een ander dier op je deurmat.

Begroet je kat buiten

Als je kat met een prooi aan komt lopen, geef haar dan een aai of een lekker brokje van eigen voeding. Laat haar weten dat je het goed vindt dat ze haar jachtinstinct volgt. Deze extra beloning zorgt er waarschijnlijk voor dat ze haar prooi loslaat.

Hou het leuk

Het is belangrijk om je kat te laten weten dat je haar jagen accepteert, maar dat je niet wilt dat ze de prooi binnenbrengt. Maak er een leuke activiteit van en beloon haar als ze haar prooi buiten laat. Zo kun je haar laten weten dat je haar jachtinstinct accepteert, maar dat je het niet wilt dat ze haar prooi binnenbrengt.

Waarom brengen katten vogels en muizen mee naar huis?

Het jachtinstinct van katten

Als je een kat op je arm hebt, is het makkelijk om te vergeten dat het eigenlijk een roofdier is. Wanneer je kat naar buiten gaat, doet hij meestal wat het meest natuurlijk is: op jacht gaan. Dit heeft niet veel te maken met honger, maar meer met enthousiasme. Als je kat zijn prooi mee naar huis neemt, is dat een teken dat hij zich veilig voelt. Het ziet je huis als een veilige plek waar de prooi direct kan worden opgegeten of bewaard voor later.

Katten geven geen cadeautjes

Hoewel sommige katteneigenaren denken dat het meenemen van een prooi naar huis een cadeau is, is dat eigenlijk gebaseerd op mensen. Katten geven geen geschenken aan anderen. Logischerwijs was de kat oorspronkelijk solitair. Kattinnen hebben vaak meer de neiging om op jacht te gaan dan katers, het is hun natuurlijke gedrag. Ze moeten er namelijk voor zorgen dat hun kroost voldoende te eten krijgt. Ook brengen ze levende vogels en muizen mee voor hun kroost om kittens het jagen aan te leren.

Waarom plaatsen katten hun prooi netjes naast elkaar?

Waarom sommige katten veel muizen of vogels netjes naast elkaar plaatsen als ze gevangen zijn, is nooit een verklaring voor gevonden.

Parasieten

Katten die kleine dieren zoals knaagdieren en vogels vangen, kunnen met wormen worden besmet. Deze tussengastheren zijn vaak besmet met larven, die nadien verder groeien in de kat. Als je kat een ervaren jager is, is het extra belangrijk dat hij regelmatig wordt behandeld voor worminfecties. Gelukkig zijn er inmiddels allerlei soorten antiparasitaire medicijnen beschikbaar die behoorlijk effectief zijn in de bestrijding.

Ontwormen

Katten die veel jagen op vogels en muizen moeten vaker worden ontwormd dan katten die binnenshuis blijven. Regelmatig ontwormen is daarom aan te raden. Dierenartsen adviseren om elke drie maanden een ontwormingsmiddel te gebruiken met een breed spectrum wormmiddel.

Samenvatting

Katten zijn roofdieren en jagers die vogels, muizen en andere kleine wilde dieren mee naar huis brengen omdat ze het zo gewoon zijn. Dit kattengedrag is moeilijk of niet af te leren. Om dit probleem te verleggen kan je aangepast kattenspeelgoed aanbieden. Ook is het belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen, vooral als hij veel jagen gaat.

Schuiven naar boven