Waarom haten katten water?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Waarom haten katten water?

Katten en water lijken wel olie en water – ze mengen gewoon niet. Deze afkeer is diep geworteld in de geschiedenis en biologie van katten, en hoewel we niet precies kunnen vragen waarom katten zo’n hekel hebben aan water, zijn er wel een paar interessante theorieën.

 

Evolutionaire aanpassing

Katten zijn geëvolueerd als jagers en hebben zich ontwikkeld in droge, landelijke gebieden waar water schaars was. Het vermijden van water was een overlevingsinstinct, aangezien natte omstandigheden het jachtvermogen en de overlevingskansen van katten zouden kunnen verminderen. Dit diepgewortelde overlevingsinstinct kan nog steeds aanwezig zijn bij moderne katten, waardoor ze van nature water vermijden.

Gevoeligheid voor temperatuur

Katten hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen en zijn gevoeliger voor temperatuurveranderingen. Wanneer een kat nat wordt, kan dit leiden tot een snelle afkoeling van het lichaam, wat ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Deze gevoeligheid kan de aversie tegen water versterken.

Stressreactie

Voor katten is een onverwachte confrontatie met water vaak stressvol. Het onvermogen om te voorspellen wat er zal gebeuren en het gevoel van controleverlies kan leiden tot angst en paniekreacties. Deze stressrespons kan de aversie tegen water verder versterken.

Geurbehoud

Katten gebruiken hun geur om hun territorium te markeren en zichzelf te identificeren. Wanneer een kat nat wordt, kan dit leiden tot verlies van hun natuurlijke geur, wat hun vermogen om zichzelf te identificeren en zich comfortabel te voelen in hun omgeving kan beïnvloeden. Dit kan bijdragen aan hun afkeer van water.

Fysieke ongemakken

Naast het ongemak van een natte vacht, kan water in de oren van een kat leiden tot irritatie en zelfs infecties. Het gevoel van water dat in hun oren komt, kan ongemak veroorzaken en de angst voor water vergroten.

 

Wanneer je kat in contact komt met water, raakt zijn vacht in de war en wordt een deel van die natuurlijke geur vervangen door alles van de geur van kraanwater tot een intense shampoogeur.

Na het uit het water komen, beginnen de meeste katten onmiddellijk aan hun eigen soort bad, onophoudelijk likkend om hun normale geur te herstellen en elk haartje weer op zijn plaats te krijgen.

Hoewel deze verklaringen interessante stukjes van de puzzel zijn, beantwoorden ze onze hoofdvraag niet volledig. Het onderliggende probleem is dat je kat een zeer gevoelig wezen is en zich ongemakkelijk voelt bij zowat alles wat onbekend is.

Alles aan je kat is strak gewikkeld, ultra-alert en klaar om op elk moment in actie te komen. Hun ogen schieten zijwaarts. Hun oren draaien. Hun snorharen trillen. Ze kijken uit naar prooi en luisteren naar een tjilp vanuit het hele huis. Ze dommelen zelden diep in, maar blijven hangen aan de rand van het ontwaken.

Of ze nu rusten, verkennen of staren naar stof in een zonnestraal, elk deel van het lichaam van je kat is klaar om te reageren.

Die hyperbewustzijn en gevoeligheid zorgen ervoor dat katten anders reageren op ervaringen dan andere dieren. Vergeleken met honden, bijvoorbeeld, zijn ze eerder geneigd zich te verbergen wanneer er gasten langskomen, weigeren ze een ander type kattenbak te gebruiken, of stoppen ze met eten door stress.

Dus ja. De vacht van je kat voelt zwaar aan als hij nat is. Water maakt hen koud. Het verwijdert hun geur en heeft een vreemde geur van zichzelf. En het is geen diepgeworteld onderdeel van de historische feline ervaring.

Maar de intense gevoeligheid van je kat is de reden waarom al die factoren – en misschien andere die we nog niet hebben geïdentificeerd – zo verontrustend zijn.

Maar… Niet alle katten haten water!

Sommige katten zijn uitzonderingen op de regel. Of ze nu graag een pootje in de gootsteen dompelen of gaan zwemmen, een paar zeldzame katten genieten ervan om in en rond water te zijn. Rassen met een bijzondere affiniteit voor water zijn onder meer de Turkse Van, Turkse Angora en Savannah.

Zonder bekend fysiek verschil tussen een van deze rassen of individuen, is persoonlijkheid de grootste beslissende factor in welke mate een kat geniet van een beetje H2O.

Houden wilde katten ook niet van water?

Niet allemaal!

Sommige grote katachtigen, zoals luipaarden, tijgers en jaguars, lijken ervan te genieten om doorweekt te raken. De vissende kat neemt dit tot het uiterste.

Deze kleinere verwant van de luipaard leeft langs rivieren en moerassen en staat erom bekend onder water te zwemmen, terwijl hij op zijn aquatische prooi jaagt.

Kun je je kat trainen om van water te houden?

Hoewel er geen manier is om te garanderen dat je kat dol is op baden en spetteren in plassen, kun je hen helpen een relatief gezonde relatie met water op te bouwen.

Door je kitten op jonge leeftijd aan water te introduceren, hem nooit te dwingen om te zwemmen tenzij hij er klaar voor is, en soortspecifieke spellen met water te spelen, kun je hem misschien leren dat nat worden niet angstaanjagend hoeft te zijn.

Hoewel de kittenperiode de beste tijd is om een goede relatie met water op te bouwen, kunnen de juiste stappen badtijd minder stressvol maken voor katten van alle leeftijden.

Bad je kat alleen als er geen beter alternatief is – zoals wanneer je kat onder de olie zit of last heeft van vlooien – en maak het zo comfortabel mogelijk voor hen.

 

Wees geduldig en voorzichtig – badtijd hoeft niet traumatisch te zijn. Onthoud dat je kat over het algemeen voor zijn eigen hygiëne kan zorgen en dat baden alleen moeten plaatsvinden wanneer er geen andere alternatief is.

Schuiven naar boven