Mythologie en bijgeloof rondom katten

Al ver voor onze jaartelling bestond de kat al, en de kat komt dan ook in veel verhalen voor. Dit zorgt ervoor dat de kat als mysterieus wordt omschreven, waardoor er bijgeloof rondom de kat is ontstaan. In het begin was dit bijgeloof nog positief en werd de kat geëerd. Maar in de loop der tijd is men bang geworden voor katten en wordt de kat geassocieerd met ongeluk.

Kattenverering in de mythologie

De kat wordt in mythologie verhalen vaak beschreven. Zo speelt de kat in de Germaanse mythologie een grote rol. De Noordse godin Freya was godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust. Tegelijkertijd trok ze vaak ten strijde met haar strijdwagen. Deze strijdwagen werd voortgetrokken door haar boskatten, die worden beschouwd als haar troeteldieren. Deze dieren zie je dan ook bijna altijd samen met Freya afgebeeld. Ze heeft een witte en zwarte kat. In een latere periode worden de mythologische verhalen als onzin afgedaan en worden de boskatten als kwade krachten gezien. Alleen de witte boskat mag blijven, de zwarte boskat wordt als magie en daarom als iets negatiefs gezien. Ook in het oude Egypte komen katten regelmatig voor en zijn er ook diverse voorwerpen opgegraven waarop katten ter te zien zijn. Hier wordt Bastet als vruchtbaarheidsgodin vereerd, en zij ziet er als een kat uit. Het verhaal gaat dat zij een eigen tempel had, waar 700.000 bezoekers kwamen feesten.

Katten brengen ongeluk

In de Middeleeuwen is het idee ontstaan dat katten ongeluk brengen. Een zwarte kat werd aan heksen gekoppeld en men geloofde erin dat een heks en een kat hetzelfde wezen waren door gedaanteverwisseling. In deze periode werden katten wreed behandeld en als vorm van volksvermaak ingezet. Er werden vele katten gedood in deze periode. Dit heeft als consequentie gehad dat muizen en ratten hun gang konden gaan, en de zwarte pest zich makkelijker heeft kunnen verspreiden.

Symbool van kwaad

Ook nu nog zien we katten als brengers van ongeluk. Denk maar aan een zwarte kat, hoeveel mensen zeggen dat het ongeluk brengt als je een zwarte kat tegenkomt. Maar het zou ook ongeluk brengen als je kat in huis komt te overlijden, of juist me je mee verhuisd. Ook in stripverhalen en tekenfilms worden katten nog als bedreiging gezien. Denk maar aan Azraël, de gemene kat van Gargamel in de Smurfen. Of bij Tom & Jerry, waar Tom altijd de gemenerik is.

Geloof jij ook dat het ongeluk brengt als je een zwarte kat ziet? Of sta je daar nooit bij stil en heb je juist een hele grappige kat. Kijk trouwens snel nog of de naam van jouw kat al op onze site wordt genoemd. Als dat nog niet zo is, ontvangen wij graag de naam.

Schuiven naar boven

Ontvang deze handige kitten must-haves checklist bij onze nieuwsbrief

We zouden het geweldig vinden wanneer je je in zou schrijven voor onze nieuwsbrief vol nieuwtjes over katten. De eerste email is deze handige checklist over alles wat je nodig hebt voordat je je kitten krijgt. Wat vind je ervan?
Email mij de checklist
Wij slaan je email adres op, alleen voor het verzenden van de nieuwsbrief conform onze privacy policy
close-link

Handige Checklist 
kitten benodigdheden

bij onze nieuwsbrief
Schrijf me in
close-link