Wat als je kat een botbreuk heeft?

De nieuwsbrief voor kattenlovers!

Vol nieuwtjes & tips. De eerste email is onze handige katten-checklist. Wat vind je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

De lente komt er langzaam maar zeker weer aan. Dat wordt dan ook een periode waarin katten weer meer naar buiten gaasn. De dierenarts ziet deze trend helaas ook, want aan het begin van de lente worden er meer katten met botbreuken binnen gebracht. Dit komt omdat deuren en ramen weer open gaan en de kat er weer aan moet wennen om te balanceren. Of hij ziet een vogel voorbij vliegen en wilt er achteraan gaan, maar valt dan naar beneden. Tref daarom nu alvast maatregelen om erger te voorkomen! Zorg dat deuren en ramen alleen een kiertje open kunnen, en houd je kat goed in de gaten.

Botbreuken kat

De oorzaak van een botbreuk bij de kat kan komen doordat hij gevallen is. Maar ook kan een aanrijding met een voertuig een oorzaak zijn. Verder zien dierenartsen ook katten binnen komen met een botbreuk, doordat ze een vechtpartij hebben gehad met een andere kat. Kortom, er zijn vele oorzaken te noemen. De meest voorkomende breuken onder katten zijn bij het bekken, de kaak, de poten of de rug. De kat heeft zichtbaar pijn en kan het bot dat gebroken is, eigenlijk ook niet meer gebruiken.

Lees ook: Indiaanse Native American kattennamen om uit te kiezen

Behandeling botbreuk kat

Wanneer je kat een bot heeft gebroken moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. De dierenarts maakt een röntgenfoto om de plek van de breuk goed te bekijken en zo te beslissen wat de beste behandeling is. Sowieso krijgt de kat pijnstillers. Daarnaast kan het zijn dat het bot wordt gespalkt voor stabiliteit. Wanneer de breuk dusdanig gecompliceerd is zal de dierenarts overgaan tot operatie, om bijvoorbeeld ook pinnen aan te brengen. Zodat de breuk niet teveel druk erop  krijgt. De kat kan vrij snel weer mee naar huis worden meegenomen, maar het is zaak dat de botbreuk veel rust krijgt. Naar buiten gaan is dan ook ten strengste verboden! Knuffel je kat extra, geef hem veel aandacht en houd hem goed in de gaten. Door deze aandacht zal het genezingsproces vlot verlopen.

Schrik niet van de dierenartskosten! Door de foto’s die zijn genomen, het consult, medicatie en wellicht ook de operatie schiet de factuur omhoog. Gelukkig worden deze kosten vergoed wanneer je een kattenverzekering hebt afgesloten. Dan hoef je je daar niet druk om te maken. Wacht hier niet te lang mee, en sluit een dierenverzekering al af als de kat nog maar een kitten is. Dan ben je verzekerd van de juiste zorg voor de rest van zijn leven. Nog geen naam gevonden voor je kitten? Ik weet zeker dat je hier de juiste naam gaat vinden!

Lees meer: de leukste kattenspeeltjes op een rijtje gezet

Schuiven naar boven